Sisustussuunnittelija Marika on tehnyt oman ehdotelmansa talomme valaistukseksi, joten meillä on jo hyvä ohjenuora jota noudattaa. Tapaamisellamme keskustelimme siitä mitä valaistukselta ja itse valaisimilta haluamme. Valaisimissa olimme samaa mieltä että "vähemmän on enemmän" eli käytämme mahdollisimman paljon saman valmistajan valaisimia talon eri huoneissa. Näin kiinteissä valaisimissa on aina sama tyyli oli missäpäin taloa tahansa. Joidenkin mielestä tämä voi olla hyvinkin tylsä vaihtoehto kun valittavina on kuitenkin paljon laadukkaita ja kauniita valaisimia. Itse pidän kuitenkin tärkeänä että talossamme jatkuu kaikkialla sama teema.
Valaistuksessa on monia asioita joita tulee huomioida, näin MattiMeikäläisenä valaistusmaailma ja se, kuinka eri valot saadaan kauniisti yhdeksi kokonaisuudeksi, tuotti todella paljon harmaita hiuksia.
Muutamia tärppejä muillekin:
Värilämpötila = Lampun värisävy, jossa käytetään mittayksikköä Kelvin (K). Mitä korkeampi tuo Kelvin arvo on, sitä kylmempi ja sinisempi lampun värisävy on. Yleensä julkisissa tiloissa käytetään korkeita värisävyjä ja oleskelutiloissa kotona alhaisempia. Normaali hehkulamppu on 2700K (lämpimän valkoinen) ja halogeeni 3000K (valkoinen). Päivänvalolamput menevät aina 5500K asti. Päivänvalolamput ovat tällä hetkällä IN, tosin itse en niistä ollut kovin vakuuttunut kun kävin liikkeessä vertailemassa. Kyseessä siis pitkälti makuasia.
Lumen = Valon määrä, jossa käytetään mittayksikköä Lumen (lm). Mitä enemmän lumeneita valo tuottaa, sitä suurempi on valovoima.
Luksi = Valastusvoimakkuus, jossa käytetään mittayksikköä Luksi (lx). Mitä kauempana kohteen pinta on valaisimesta, sitä pienempi valaistusvoimakkuus on. Eri tiloille on annettukin suosituksia valaistusvoimakkuudesta; eteisen lattia 150 luksia, keittiön työtaso 300-500 luksia, kylpyhuoneen lattia 50 luksia, olohuone/makuuhuone lukemiseen tarkoitettu tila 300-500 luksia. Tunnelmavaloissa ei ole määritelty suositusta.
Kuva: Kodin valaistus |
Näillä tiedoilla siis olemme menneet valaistusasian kanssa eteenpäin. Täytyy sanoa, että onneksi oli sisustussuunnitelijana Marika joka tiesi kaiken oleellisen valaistuksesta. Sain tärkeitä vinkkejä valaistuskokonaisuuteen.
Alustavasti suunnittelimme talomme kiinteisiin valoihin värilämpötilaksi 3000K-3500K, nyt olemme kuitenkin päätyneet ottamaan 4000K. Syy vaihdokseen oli yksinkertaisesti se, että ihastuin eräässä remonttikohteessa käytyäni kyseiseen värisävyyn. Pidin kuitenkin tärkeänä että kyseisen värisävyn omaavissa lampuissa on myös himmennin jotta valoa saa illalla himmennettyä tarvittaessa. Kyseisessä remonttikohteessa oli myös sähkömiehemme hankkimia LED valoja, kerrassaan upeita. Näistä tarkemmin omassa postauksessa kun olemme päättäneet mitkä valot hankimme.
Monia muutoksia on tullut alkuperäisiin ajatuksiimme. Ajattelimme että otamme vain muutamia upotettavia LED valoja ja paljon myös pinta-asennettavia. Nyt olemme kuitenkin päätyneet hankkimaan upotettavat valot kaikkialle paitsi olohuoneeseen, ruokatilaan, työhuoneeseen sekä makuuhuoneisiin. Upotettavien valojen lisäksi edellä mainittuihin huoneisiin tulee pinta-asennettavat tunnelmavalot sekä käytämme myös useammassa paikassa epäsuoraa valaistusta tukemassa päävaloa. Nuo epäsuorat valot toimivat kohteessamme lähinnä tunnelmavaloina sillä tarvitsemme ehdottomasti myös kohdevaloa valaisemaan paremmin.
Palataan siis pian valaistusasiaan kun se on valmis!
-Paula
Hei,
VastaaPoistaKiinnostaisi tietää alimmassa kuvassa oleva neliönmuoioinen kattovalaisin kenen valaisin ja mikä malli?
Kiitos jo etukäteen jos kerkiät vastata. Ystävällisin terveisin Jaana
Heippa Jaana, valitettavasti tuo malli on otettu vain esimerkiksi niistä lamppumalleista ja muodoista joita metsästimme. Tuo kuva on peräisin täältä: http://www.kodinvalaistus.fi. Kurkkaa jos löytyisi kyseisiltä sivuilta parempaa infoa! Ihanaa kevään odotusta!
Poista