perjantai 13. syyskuuta 2013

Välitilinpäätös; Lujakivitalojen kivimateriaalitoimitus ja betonitoimituksetProjekti on edennyt siihen vaiheeseen, että lähes kaikki kivimateraalit on asennettu ja toimitukset ovat saapuneet tontille. On välitilinpäätöksen aika ja käydään hieman läpi, että kuinka kaikki on sujunut.
Päädyimme valitsemaan kivimateriaalitoimittajaksemme sekä betonitoimittajaksemme Luja Kivitalon sekä Lujabetonin. Koko talon kivimateriaalitoimitus tuli saman toimijan kautta, mutta muut hankinnat suoritamme itse. Kivimateriaalitoimitus sisälsi 400mm vahvuiset valuharkot niin päärakennukseen kuin talousrakennukseenkin, lujan uudet 600mm pituiset väliseinäharkot, 200mm vahvat ontelolaatat päärakennukseen, pilariharkot terassiperustukseen sekä betonitoimitukset kohteeseemme. Kivimateriaaleista tehtiin sopimus, joten toimituksen kokonaisarvo on tilaajan tiedossa. Betonitoimituksista saadaan kustannusarvio, mutta näitähän ei voida tietää aivan tarkasti etukäteen koska valutarpeita saattaa ilmetä rakentamisen aikana.


Toimitusaikataulujen paikkansapitävyys

Kun projektilla on selkeä aikataulu ja aikamääre, johon tähdätään niin silloin toimitusten tulee olla täsmällisiä. Meillä kuitenkin on tarkoitus rakentaa nopeasti, eikä "rakennella parisen vuotta". Lujabetonin Loimaan tehtaalla on hyvä valmius harkkoihin ja normaaleja harkkoja, kuten valuharkkoja, väliseinäharkkoja tai pilariharkkoja löytyy "aina hyllystä". Muutaman päivän varoitusajalla nämä matkaavat ympäri Suomen. Toimitukset tulivat Lujabetonin osalta hyvin täsmällisesti, kuten olimme sopineet. Pääurakoitsijamme hoiti harkkotilaukset, joista soitettiin tehtaan lähettämöön. Täältä vahvistettiin toimitusaika sekä tarkistettiin toimituksen kannalta oleelliset tiedot, kuten tilaajan puhelinnumero sekä toimitusosoite. Uudiskohteet ovat aina hankalia, koska kohteen osoite ei yleensä näy vielä kartassa tai navigaattoreissa. Siksi ohjeet ovat tärkeitä, jos vaikka ei itse pääse paikalle. Suosittelen kyllä, että aina joku on paikalla koska näin varmistetaan kuorman purkamisen oikea paikka sekä päästään tarkistamaan saapuva lähetys. Lujabetonilta myös järjestettiin toiveidemme mukaisesti kuljetuskalusto, jossa oli Hiab- nostomahdollisuus. Tämä helpotti harkkojen nostamista lähemmäs kohdetta ja vältyttiin siirto- operaatioilta. Tässä asiakkaan tarpeita kuunneltiin hyvin ja toimittiin mahdollisuuksien rajoissa. Aina ei tietysti voida kaikkea järjestää, mutta tällä kertaa kaikki meni nappiin. Saimme myös aina ilmoituksen, kun lähetys oli tulossa ja tehtaalta lähetetyt harkot olivat ensiluokkaisia. Yleensä kuljetuksissa on aina mahdollista, että harkot halkeavat tai kyseinen lava kokee kovia. Meidän kohdallamme vältyttiin kuljetusvaurioilta, aina joukossa tietysti muutama rikkinäinen harkko on koska kohteeseen toimitetaan tuhansia harkkoja. Toimitusaikataulut pitivät aina paikkansa, joten rakentaminen ei missään vaiheessa myöhästynyt toimitusten johdosta. Erityiskiitos myös siitä, että toimitusten sisällön rytmitystä hoidettiin asiakkaan kannalta järkevästi. Tällä tarkoitan etenkin sitä, että piha ei täyttynyt ensi väliseinäharkoista joita tarvitaan kuitenkin vasta huomattavasti myöhemmin. Eli toimitukset aloitettiin perustuksiin ja julkisivuun tarvittavilla valuharkoilla. Tämä helpottaa tontilla toimimista.


Ensiluokkaisia lujan valuharkkojaHarkkojen laatu sekä käsiteltävyys

Aikanaan betonitehtaassa kesätöissä kuusi vuotta olleena, pystyn kohtuullisen nopeasti näkemään betonituotteiden laadun - ovatko ne selkeää ykköslaatua. Vaikka itse olinkin betonisten pihakivien kanssa tekemisissä, olin juuri laadun kontrolloijana linjastolla josta betonituotteita pakattiin kuormalavoihin. Valuharkoissa en havainnut huomautettavaa, sekä harkoissa ei myöskään ollut suuria toleransseja jotka tietysti vaikeuttaisivat asennusta. Mittailimme harkkojen korkeuksia ja pituuksia emmekä havainneet näissä suuria poikkeamia. Tottakai aina millin eron voi löytyä, koska muotit ovat aina muotteja. Mutta olen aikanaan ollut todistamassa pihakivien tuotantoeriä, joissa 80mm vahvuisesta pihakivierästä löytyy kaikkia kokoja 60 - 80mm välillä. Tässä alkaa olemaan asentajalla melkoinen haaste.

Valuharkkojen yläpinta hiotaan aina "kuppilaikan timanteilla", jotta harkot saadaan asennettua nätisti paikoilleen. Näin pienet röpyliäisyydet tasoittuvat ja harkkojen asentaminen helpottuu. Pölyltä ja meteliltä ei harkkojen asennuksessa voi välttyä. Sekä mikä saattaa tulla yllätyksenä omatoimirakentajalle - niin jumankautsi että valuharkot sitten painavat! Joten hiki kyllä lentää harkkoja kantaessa sekä niiden asentaminen on kovaa hommaa. Sanonta kuuluukin, että "kivimies on kivimies ja timpurit sitten erikseen". Hyvin harvoin nämä ominaisuudet asuvat samassa urakoitsijassa. Projektia vierestä seuranneena voin todeta, että Lujabetonin valuharkkoja asentaa siinä missä muitakin harkkoja ja niiden kanssa urakoitsijan on hyvä toimia. Myös valuharkkojen täyttäminen juotosbetonilla onnistuu hyvin ja se kävi erittäin joutuisasti. Tässä toki on merkitystä kokeneella urakoitsijalla, joten Räikkösen porukalta homma kävi rutiininomaisesti.

Erityisesti Lujan uudet väliseinäharkot saivat kiitosta urakoitsijalta. Uudet väliseinäharkot ovat 600mm pitkiä ja mukana on tietysti myös 300mm pituista väliseinäharkkoa. Asentaminen on huomattavasti mukavampaa sekä ennen kaikkea nopeampaa pidemmän väliseinäharkon ansiosta. Asiakkaana olen myös huomannut, että väliseinää nousee nopeasti joten voin todeta uutuuden olevan myös asiakas- ja urakoitsijaystävällinen. Räikkösen Miikan kanssa juttelimme, että vuosien varrella he ovat kokeilleet jos jonkinlaista väliseinäharkkoa mutta Lujan väliseinäharkon kanssa työskentely on sellaista kuin sen pitääkin olla. Ilmeisesti lyhyempien väliseinäharkkojen kanssa kävi entisaikaan niin, että kun selkänsä käänsi niin harkot olivat jo kaatuneet. Totuus lienee jostain välimaastosta, mutta kertoo miksi on kehitetty pidempiä väliseinäharkkoja.Ontelolaattatoimitus ja aikataulutus

Kellarikohteen tai kaksikerroksisen kohteen kannalta oleellinen vaihe on ontelolaattojen saapuminen sekä ennen kaikkea niiden aikataulutus projektin suhteen. Ontelolaattojen tuotanto alkaa kuitenkin jo useita viikkoja ennen itse toimitusta ja ne tehdään tehtaalla valmiiksi.  Jusa Koivisto oli minuun hyvin yhteydessä siitä missä vaiheessa projektimme menee jotta ontelolaatat saadaan juuri sopivasti toimitettua. Taisi olla vielä niin, että tarvitsimme ontelolaatat viikkoa ennen alkuperäistä toimitusaikaa, mutta tämä saatiin onneksi järjestettyä. Lisäksi ontelolaattojen toimitus onnistui aamuksi, koska tilasimme nosturin heti valmiiksi kyseiseksi ajankohdaksi. Ontelolaattojen laatu yllätti meidän myös positiivisesti, koska meille tuli hyvin pitkät ontelolaatat. Näillä on tapana joskus olla "banaaninmuotoisia", joka tekee ongelmia asennuksen kannalta sekä ennen kaikkea kaarevuus vaikeuttaa toisen kerroksen lattiavalun korkeuden suunnittelua. Tällä kertaa Chiquitat loistivat poissa olollaan...heh! Myös kuljetuksen organisointi pelasi hyvin ja ennenkaikkea toimitusaika oli hyvin täsmällinen.
Asiakaspalvelu ja ongelmatilanteiden hoitaminen

Jos jossain, niin reklamaatioissa asiakassuhde punnitaan. Tässä käsittelen hieman Lujabetonin asiakaspalvelua ja sitä kuinka se on suoriutunut matkan varrella. Lujabetonin edustaja Jusa Koivisto oli siinä mukava poikkeus, että hän ei "kadonnut" kauppojen jälkeen kuten esimerkiksi puutalojen talopakettikauppiailla on tapana. Jos asia koskee muuta kuin lisäkauppaa niin "älä minulle soittele" meininki tuntui olevan pelinhenki, tätä pääsimme aikanaan maistamaan. Tiedän, että joukossa on positiivia poikkeuksia, mutta valitettavan paljon edellä mainitun kaltaisia. Jusa Koivisto on pariin otteeseen vieraillut kohteessaamme sekä aina säännöllisesti tiedustellut minulta kuinka projektimme on edennyt. Loimaan tehdas ei kuitenkaan ole aivan Kangasalan välittömässä läheisyydessä. Tässä annan tietenkin kiitosta, koska jälkihoito on tänä päivänä äärimmäisen tärkeä osa asiakassuhdetta.

Aina matkan varrella tulee ongelmia - joko itsestä tai kolmannesta osapuolesta riippumattomia. Muutaman harkkopaketin osalta toimitukset olivat menneet ristiin, siten että toista oli tullut yksi ylimääräinen kun taas toista laatua jäi puuttumaan. Puuttuvan laadun kuljetukset järjestettiin ripeästi sekä samalla vietiin ylimääräinen paketti takaisin tehtaalle. Asia hoidettiin niin, että työt eivät keskeytyneet ja asiakkaalle tuli mahdollisimman vähän harmia asiasta. Toinen kerta johtui Lujasta riippumattomista syistä, kun urakoitsija halusi käyttää toisenlaista harkkoa eräässä kohdassa. Tämänkin onnistuimme järjestämään kunnialla Lujan kanssa, vaikka suoranaisesti asia oli heistä riippumaton.


Betonitoimitukset kohteeseen

Kohteemme betonitoimitukset tulivat myös Lujabetonin kautta ja heiltä löytyy tehdas Tampereen seudulta Ruskon alueelta. Tästä oli hyvä toimintasäde Tampereen suuntaan. Minulle oli avattu omalla nimellä tili Lujabetonin betonitoimituksia varten ja olin saanut yksikköhinnat tietooni kivimateriaalikauppoja tehdessäni. Näin ollen betonitilaukset suoritettiin minulle annettuun tilausnumeroon. Välillä tilasin itse betonit ja välillä pääurakoitsijamme hoiti nämä tilaukset.

Betonitoimitusten laatu on ollut hyvää ja etenkin juotosbetonin suhteen on tärkeää, että betoni on hyvin juoksevaa. Kuljettaja on vielä varmistanut betonin nesteytyksen ja aina on koesatsi valutettu auton perään urakoitsijan hyväksyttäväksi. Näin pitääkin betonitoimituksissa aina toimia. Laadusta voimme siis antaa synninpäästön Lujabetonille.

Palautetta joudun antamaan ainoastaan betonitoimitusten aikataulutuksesta. Tässä on vielä Lujalla kehitettävää, koska nämä eivät pitäneet sovitusti paikkaansa. Tämän johdosta urakoitsija joutui venymään aika lailla, sekä pidentämään työpäiväänsä välillä kohtuuttomasti. Mikäli aikatauluissa ilmenee ongelmia, niin näistä olisi hyvä informoida asiakasta. Tämä on tietysti helpommin korjattavissa kuin laadulliset ongelmat, joten uskon että palautetta on käsitelty.
Loppulausunto

Emme ole valintaamme Lujabetonin suhteen katuneet  ja kaikki on sujunut oikein mallikkaasti. Olen voinut hyvillä mielin suositella muille rakentajille heidän konseptiaan sekä tuotteitaan. Oman alueemme rakentajatkin ovat olleet hyvin kiinnostuneita Lujan tuotteista ja ymmärtääkseni kellariharkkojen osalta kauppaakin on tehty. Puutalorakentajien kannattaa myös tutustua Lujan harkkovalikoimiin, mikäli kellari on suunnitteilla. Tämä ei tule jäämään viimeiseksi taloksemme, mutta nyt varmaan hengähdetään pidemmäksi aikaa ennen kuin joskus rakennetaan taas seuraavan elämäntilanteen taloa. Jos tämä joskus koittaa, niin tämäkin talo tulee olemaan Lujaa Luja- laatua.-Timo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...