maanantai 22. heinäkuuta 2013

Keittiötasomateriaalit ja niiden kustannukset

Keittiötasojen valikoima on hyvin laaja. Se, mikä on paras tasomateriaali juuri Sinun keittiöön, riippuu hyvin pitkälti keittiökäyttäytymisestäsi. Monesti kyse on myös budjetillisista asioista, sillä faktahan on, että kivi on materiaalina hyvin arvokasta.


Luonnonkivi (=graniitti, kalkkikivi, marmori)

Upean kiiltäväpintainen, kaunis tasomateriaali. Paljon eri väri- ja kuviovaihtoehtoja. Hinnaltaan arvokas mutta toisaalta jos olet varma ettei tasojen vaihto tule hetkeen mieleen ja olet varma valitsemastasi väristä, on kivitaso hyvin  hoidettuna ikuinen. Kestää kuumaa eli voit laskea kuuman kattilan tai uunipellin rauhassa tason päälle. Itselleni yllätyksenä tuli, että kivitaso ei kuitenkaan kestä teräviä iskuja ja näin ollen tämänlaisen iskun vauriot tulevat vaikeaksi ja kalliiksi korjata. Miinuksena myös se, ettei valikoimasta löydy täysin valkoista tasoa.

Musta kivitaso (kuva Finstone)
Kivitaso (kuva Livingstonekodit)
Graniittitasomateriaali (kuva jussi-keittiöt)


Puu (=massiivipuu)

Kaunis puupinta tuo keittiöön pehmeyttä ja arvokkuutta. Yksiväriseen keittiöön puupinta luo monesti pehmentävän vaikutuksen. Puu on materiaalina hyvin pehmeä ja täten naarmuuntuu helposti. Puunpintaa voidaan kuitenkin hioa ja pinnan saa helposti uudennäköiseksi.

Massiivipuutaso (kuva kodinpuuseppä)

Laminaatti

Laminaattitaso tuo usein mieleen halppiskeittiön repsottavine reinoineen. Nykyään kuitenkin laminaattitasot ovat parantuneet laadultaan ja repsottaviin reunoihin on keksitty erilaisia ratkaisuja, kuten abs-reunat. Niillä saadaan laminaattitaso reunattomaksi ja siistiksi. Laminaattitaso kestää puuta paremmin kulutusta ja korkeita lämpötiloja. Älä kuitenkaan erehdy leikkaamaan laminaattitason päällä mitään, älä unohda pyyhkiä esim punaviiniä pois heti läikähtämisen jälkeen tai älä paina painavilla esineillä tason reunoihin ettei tasoon tule jälkiä. Paljon erivaihtoehtoja reunan muotoon sekä värivalikoima on laaja, saatavissa myös täysin valkoinen väri. Hinta on hyvin edullinen muihin tasoihin verrattuna, edullinen vaihtaa uuteen.

Valkoinen laminaattitaso (kuva Nixi-keittiöt)
Valkoinen laminaattitaso (kuva Björn Nordström)
Laminaattitasoissa on paljon vaihtoehtoja (kuva Netrauta)


Komposiittitaso (=Kvartsi, Corian, Durat, Silestone)

Komposiittitasot (massatasot) ovat yleistymässä nopealla tahdilla myös suomalaisiin keittiöihin. Komposiitti valmistetaan sekoittamalla kiviainesta ja sidosaineita yhteen ja tämä massa puristetaan isolla voimalla yhteen tasomateriaaliksi. Tuloksena erittäin iskun kestävä, kova ja väriltään yksivärinen ja tasainen materiaali. Komposiittitaso ei ole huokoinen ja se kestää hyvin nesteitä ja liuottimia sekä korkeita lämpötiloja. Tosin riippuen eri kirjoituksista monissa mainitaan korkean lämpötilan sietokyky mutta kehotetaan käyttämään pannualusia. Mielestäni hieman ristiriitaista. Itse ajattelen tasoa samanlailla kuin esim laminaattitason ettei siihen kannata asettaa mitään kuumaa suoraan tasolle ettei kiilto lähde materiaalista. Komposiittitaso voidaan tehdä saumattomaksi eikä aina erillistä allasta tarvita. Helppohoitoinen materiaali.

Corian taso (kuva keittiömestarihlh)
Silestone taso (kuva muotokivi)
Silestone taso (kuva Loimaan kivi)


Mitä mikäkin tasomateriaali maksaa?

Hinta tietysti riippuu aina siitä kuinka paljon tasoalaa keittiössä on, kuinka paksu tasosta halutaan millaiset reunat tasoon tahdotaan ja tuleeko millaisia kulmaliitoksia ja kuinka paljon. Laminaattitasot ovat halvimpia ja kalleimmat työtasot tulevat kivestä ja komposiittitasoista. Puutasot sijoittuvat tälle välille. Tietysti riippuu hyvin paljon myös minkä kivi- tai massiivipuumateriaalin valitsee. Nopeasti hintoja netissä vertaillessa muodostui itselleni hienoinen hintataso eri materiaaleille:

Hinnat keskiarviolla (e/m):

 • Laminaattitaso: 90e
 • Massiivipuutaso: 300-400e (kulmat ja tason öljyt/lakkaukset lisäävät hintaa parikin sataa euroa)
 • Graniittitaso: 300-400e (lisähintaa aukotuksista ja asennuksista)
 • Komposiittitaso: 400-500e (lisähintaa reunojen hiomisista, aukoituksista ja asennuksista)


Oma valintamme

Keittiöömme on tulossa täysvalkoinen keittiötaso. Tämän hetken suosikiksi on noussut valkoinen kvartsitaso. Ainoana miinuksena koen, ettei se kestä kuumuutta kuten kivimateriaali. Edellisessä talossamme oli keittiössä laminaattitaso josta ei valittamista ikinä löytynyt ja myöskään se ei kestänyt kuumuutta, en koe tuota kuumuuden kestämättömyyttä tälläkään kertaa niin isoksi ongelmaksi että sen vuoksi en kvartsia keittiötasomateriaalinamme voisi ajatella.

-Paula-
2 kommenttia:

 1. Meillä on rakentaminen takana ja kuukausi asuttu uudessa kodissa. Meille tuli juurikin valkoinen superkiiltävä kvartsitaso, Vientikiven. On ollut kyllä niin ihana ja ennenkaikkea upea! Meille on kyllä sanottu, että se kestää kuumuutta, mutta itse tykkään laittaa pannunalusen kuuman astian alle varmuuden vuoksi. Voin siis suositella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Valkoinen kvartsitaso on varmasti upea ja kiiltävä sekä pitkäkestoinen. Ei tarvi pelätä naarmuja jatkuvasti. Olen kanssa kuullut että kvartsi hyvin pitää kuumuutta vaikka toisin jotkut sanovat. Varsinkin valkoisessa haluaa varmasti kuitenkin pitää alustaa ettei kaunis pinta saa jälkiä. Onnea uuteen kotiin ja ihania keväisiä hetkiä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...