tiistai 16. heinäkuuta 2013

Sähköurakoitsijan valinta


Pahoitteluni, että olen hieman jäljessä kirjoituksissani jotka koskevat keskeisten urakoitsijoiden valintaa. Työpaikan vaihto toukokuun alusta laittoi aikataulut hieman uusiksi ja uuden toimialan opettelu valtasi aikaa illoista. Mutta näin lomalla ehtii kuromaan kaulaa umpeen.

Sähköurakoitsijan valinta on kivitalorakentamisessa hyvin keskeinen asia, ja etenkin sellaisen, jolla on kokemusta kivitalojen sähköistyksestä. Eihän tässä teknisesti ole juurikaan mitään sen ihmeempää, mutta lähinnä korostan tässä urakoitsijan kokemusta. Tämä tulee näkymään aikataulutuksessa, koska sähkäri ei saa laahata perässä aikatauluista. Puutaloissa voidaan joustaa enemmän, mutta koska harkkotaloissa tehdään valuja muutamien harkkovarvien (=kerrosten) jälkeen, niin korostuu se että rasioiden paikat on merkitty ja, että ne on merkitty oikein. Harkkotalossa on huomattavasti vaikeampaa korjata pistokkeiden/ rasioiden paikkoja jälkeenpäin. Kyllähän se onnistuu, mutta kyllä se työtä teettää. Seinät on roilottava auki, jos jotain on päässyt unohtumaan, putkitus tai väärin merkitty paikka. Sähköurakoitsijan on myös pystyttävä aikatauluttamaan omat hommansa pystytysporukan mukaan, koska jos heidän työnsä ja seinien valu siirtyy aina seuraavalle päivälle, niin tämä näkyy pystytyksen etenemisvauhdissa.

Kilpailutuksessamme olivat mukana seuraavat toimijat:


Kaapelipojat Oy
Heidän autojaan näkee hyvin teipattuina Pirkanmaan alueella ja olin kuullut hyvää heidän toiminnastaan. Päätimme ottaa heihin yhteyttä sekä kysyä heidän näkemystään projektiin. Ensimmäisten keskustelujen yhteydessä kävi pian ilmi, että heillä on kova tahtotila KNX- sähköistyksiin. KNX mahdollistaa monien toimintojen kytkemisen toisiinsa ja tässä puhutaan jo tosiaan taloautomaatiosta. Emme olleet kuitenkaan hyvin innokkaita tähän, ja syy oli yksinkertaisesti se, että emme nähneet tarvetta niille kaikille toiminnoille joita kyseinen tekniikka mahdollistaa. Vaikka olisimme voineet laittaa sähköistykseen rahaan tämän verran, päätimme sijoittaa ne muualle. Lisäksi saimme perussähköistykseen kaikki ne lisätoiminnot, jotka halusimmekin. Urakkatarjouksen saaminen myös tuntui kohtuullisen vaikealta, olisivat halunneet kovasti tehdä tuntitöitä. Tämä ei kuitenkaan ollut vaihtoehto meidän tapauksessa.


Sähkö- Äijät Oy
Kyseinen yritys on kohtuullisen iso toimija sähköalalla, mutta tekee monenlaista niin teollisuuteen kuin sitten omakotitaloihinkin. Tämä valitettavasti näkyi pientalorakentajan kohdalla, koska heidän tarjouksensa oli auttamatta ylihinnoiteltu. Uskoisin myös, että heillä ei ollut todellista halua pientalourakkaan. Kustannuseroa olisi tullut lähes 40%, ja tämä on auttamatta liikaa.
JK-Sähkäri Oy
Nopea reagointi tarjouspyyntöön sekä heiltä saimme hyvin selkeän tarjouksen, jossa oli hyvät erittelyt. Lisäksi oli mahdollisuus hankkia heidän kauttaan valaisimia sekä muita tarvikkeita huokeaan hintaan tukusta. Olimme lähellä päätyä valitsemaan heidät, ainoastaan vahvempi side valittuun urakoitsijaan johtui siitä että kun hän oli tehnyt sähkösuunnitelmamme. JK- sähkärin tarjouspyyntö oli myös hyvin kilpailukykyinen. Suosittelumme siis.Talosähkö
Heiltä saimme myös tarjouspyynnön määritellyn aikataulun sisällä. Tarjous oli tyypillinen sähköpostitarjous, jossa ei turhan montaa riviä ollut. Mutta ymmärrän kyllä, että asioista olisi varmasti neuvoteltu tarkemmin jos tarjous olisi johtanut toimenpiteisiin. Itse tarjous oli myös hyvin kilpailukykyinen.

Monet muut yritykset
Huomattavaa on siinä, että tarjouspyyntöihin vastaaminen oli yhtä ahkeraa kuin maanrakennusyrittäjillä.  Eli kovin harvoin sain edes sähköpostiin vastausta ja tästä voidaan päätellä sähkärien olevien hyvin kiireisiä -enkä yhtään ihmettele. Meillä meni aikataulu myös hyvin tiukalle, koska sähkösuunnittelu venyi ehkä odotettua pidemmälle. Kun löytyy hyvä ja kohtuuhintainen sähkömies, niin suosittelen toimimaan.


JVS- Service
Kyseinen yritys teki sähkösuunnitelmamme, joten toivoimme myös koko ajan saavamme häneltä kilpailukykyisen tarjouksen urakoinnista. Emme kuitenkaan lyöneet suunnitteluvaiheessa mitään lukkoon urakoinnista, koska halusimme suorittaa kilpailutuksen kuten muidenkin urakoiden suhteen. Kalle Pesonen näki paljon vaivaa jo suunnitelmamme eteen sekä kun aloimme keskustelemaan itse urakasta, niin  hänellä oli hyviä näkemyksiä toteutukseen sekä hän oli ollut mukana kivitaloprojekteissa. Ja mikä myös oleellista, niin saimme heiltä erittäin hyvän tarjouksen urakoinnista. Vaimoa miellytti myös erityisesti hänen näkemykset valaisinasioihin, sekä muihin sähköistysratkaisuihin. Itselleni oli tärkeää saada tiettyjä erikoistoimintoja, jotka pystyttiin heidän kauttaan tekemään normaalin perussähköistyksen avulla. Tämä oli suuri plussa.

Oma valintamme

Päädyimme valitsemaan urakoitsijaksemme JVS- Servicen/ Kalle Pesosen, jonka tyyli sekä näkemykset miellyttivät meitä. Kokemus kivitaloprojekteista laskettiin eduksi, sekä myös se että saimme hänen kauttaan sähkösuunnittelunkin.

-Timo-


1 kommentti:

  1. Kaapelipoikien toiminnasta voin kertoa omakohtaisen kokemuksen. Urakan hinta-arvio ylitettiin yli 100%sesti ilman ilmoitusta, tilanne selvisi vasta kun lasku kolahti postiluukusta. Varsinkin valaisinsarjoituksissa on tullut ilmi amatöörimäisiä virheitä. Puutteita ja vikoja on löytynyt urakan "valmistumisen" jälkeen useita, eikä yrityksen edustajia saatu tilannetta korjaamaan kuin vasta useiden viikkojen odottelun jälkeen. Kirsikkana kakun päälle yrityksestä läheteltiin vielä korjauskäynnin jälkeen lasku heidän asennusvaiheessa unohtamistaan ja aivan varmasti jo laskuttamistaan pikkuosista. Karmea kokemus enkä voi suositella minkäänlaiseen sähköurakointiin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...