keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Betoniportaat mittatilaustyönä


Jo alkumetreillä olimme päättäneet, että taloomme tulevat betoniportaat kuten mielestäni kivitaloon kuuluukin. Betoniportaat ovat umpinaiset, ne eivät narise sekä betoniportaat ovat äärimmäisen vankat. Kaiken lisäksi plussana on tila, joka yleensä jää betoniportaiden alle. Meidänkin tapauksessa sinne jäi hyvin käytännöllinen tila, johon tulee pieni vaatehuone sekä siellä on mahdollista säilyttää erilaisia “kausitavaroita”.

Huonekorkeudet ovat kasvaneet taas viime vuosina merkittävästi ja itse ainakin tykkään tästä tyylisuunnasta. Mennään vähitellen kohti vanhan ajan korkeita huonetiloja. Betoniporrastoimittajat puolestaan eivät ole pysyneet tässä ajan hermolla, koska betoniportaita on tarjolla yleensä vain kahta kokoa 2800mm ja 300mm. Yleensä nämä eivät vastaa talon huonekorkeutta, vaan nykyisin huonekorkeudet ovat usein esimerkiksi 3200mm ja 3400mm. Näihin vakioportaiden sovittaminen, kuten Rudus Elemento on hyvin vaikeaa. Mikäli valitaan vakiporras, niin silloin pitää valaa alaporras valmiiksi ja sen mitoitus on hyvin tarkkaa. Lähes poikkeuksetta näissä tulee ongelmia ja asennus on työlästä. Itsekin pitkään tuskailin asian kanssa, että mistään löydän erikokoisia portaita ja jopa mittojen mukaan tehtyjä. No löytyykö niitä Suomenmaasta?

Internetin ihmeellisen maailman kautta törmäsin yritykseen nimeltä Nurmijärven Mosaiikkituote. Pikainen tutkistelu ei vielä aivan kertonut, että mitä kaikkea yritys tekee mutta jätin yhteydenottopyynnön.  Seuraavana  päivänä puhelin soikin ja isäntä “Lankinen” kertoi tuotteistaan ja siitä, että heidän on mahdollista tehdä betoniportaat mittojen perusteella. Tämä kuullosti aivan mahtavalta ja oli oikeastaan ratkaisu meidän koko ongelman. Alkuvaiheessa laitoimme heille pääkuvamme ja sovimme, että rakennekuvien valmistuttua tehdään porrastilausvaraus tehtaalle. Arkkitehti teki eritellyt porrasaukkokuvat valmistajalle, joka tietysti helpotti portaiden suunnittelua.

Sovimme vielä, että kun ontelolaatat ovat paikallaan niin otamme tarkan korkeusmitan sekä aukon leveysmitan. On kuitenkin mahdollista, että tässä vaiheessa tulee hieman pykälää tms, kun tehdään saumavaluja onteloihin sekä aukon ympärille. Pääurakoitsijamme otti tarkat mitat, jotka toimitettiin Nurmijärven Mosaiikkituotteelle. Näiden perusteella portaista piirrettiin kuvat heidän puolestaan, jotka tulivat asiakkaan hyväksyttäväksi. Pian hyväksymisen jälkeen portaat lähtivät tuotantoon ja sovimme toimituspäivästä.

Nurmijärven Mosaiikkituotteella on hyvin aktiivinen ote työhönsä ja meitä pidettiin koko ajan ajantasalla prosessin aikana. Lisäksi heidän päässään oltiin hyvin kiinnostuneita tarkoista mitoista ja siitä, että portaat ovat juuri eikä melkein kohteeseemme sopivat. Myös toimitusnopeus hämmästytti minut ja portaat toimitetaan Nurmijärveltä työmaalle. Itse kuljetusporukka oli myös erittäin ystävällistä sekä asiansa osaavaa. Joten minulle näin asiakkaana jäi äärimmäisen hyvä asiakaskokemus betoniportaiden osalta. Puhelimet ovat myös soineet viime aikoina kiitettävästi, koska moni muukin näyttää tuskailevan saman asian kanssa mutta enää ei tarvitse tuskailla. Uskon, että tietoisuus betoniportaista mittatilaustyönä lisääntyy koko ajan ja tähän vastaus löytyy Nurmijärven Mosaiikkituotteelta.

Kun portaat oli asennettu niin pääurakoitsija totesi minulle, että näin siistejä portaita hän ei ole koskaan nähnyt. Portaat olivat äärimmäisen tarkasti mittojen mukaan tehdyt sekä erittäin hienopintaiset. Myös kiinnityslenkit sekä raudoitukset olivat hyvin toteutettu. Vastaava mestarimme Heimo Turpeinenkin kyseli kovasti, että mistä olemme portaat hankkineet.


Betoniportaiden kustannus on hyvin maltillinen verrattuna moniin muihin portaisiin, mitä jopa olen matkan varrella ihmetellytkin. Betoniportaat Nurmijärven Mosaiikkituotteelta maksavat noin 3500 - 3800 euroa, riippuen huonekorkeudesta sekä portaiden mallista. Toki jos huonekorkeus alkaa olemaan lähempänä 4m, niin toki tämä vaikuttaa hintaan. Betoniportaiden suuri etu on myös rakennusaikainen käyttö. Betoniportaita ei tarvitse suojata, vaan työmiehet pääsevät kulkemaan näistä vaivatta rakentamisen ajan. Puuportaat joudutaan suojaamaan hyvin huolellisesti rakennusaikana ja yleensä jälkiä jää väkisinkin. Betoniportaat pinnoitetaan ennen sisäänmuuttoa, joten mahdolliset kolhut jäävät piiloon.

Meidän osaltamme kiitokset Nurmijärven Mosaiikkituotteelle ja heiltä todellakin saa betoniportaat mittatilaustyönä.-Timo-


4 kommenttia:

 1. Oliskohan portaiden nostokoukut ollut mahdollista laittaa kulkiin kaiteiden pystytölppien paikalla tme, jos olis halunnut jättää portaat ilman päällystettä? Olikos pinta oikeesti niin siisti?

  VastaaPoista
 2. Pinta oli erittäin siisti ja pääurakoitsija sekä vastaava kehuivat pintaa parhaaksi mitä olivat nähneet. Pinnan voi jättää vaikka näin. Nostokoukut saa varmasti sivuun, mutta asennus tulemaan v-mäistä sivulta nostettaessa. Peruskoukuista sujahtavat nätisti paikoilleen, eikä vaadi kikkailuja. Koukkupaikat on helppo valaa ja liipata nätiksi. Suosittelen!

  VastaaPoista
 3. Hei, en nyt nopeasti löytänyt, mutta olisiko teillä kuvia betoniportaista valmiina? :-) Haaveissa sellaiset betonin näköiset meidän tulevaan taloon, vähänlaisesti löytyy googlettelemalla tänäkään päivänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, tarkoitatko betoniportaita ennen laatoitusta vai kuinka? Ohessa muuta linkki, toivottavasti jokin hyödyntäisi:

   http://www.kivitalourakointi.fi/2013/07/betoniportaat-mittatilaustyona.html

   http://www.kivitalourakointi.fi/2013/07/betoniportaiden-asennus.html

   http://www.kivitalourakointi.fi/2014/12/portaikko-ja-se-valaistus.html

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...