tiistai 15. heinäkuuta 2014

Projektina terassi - terassirungon rakentaminen

Rappaus on taaksejäänyttä elämää ja nyt voin vain nauttia työn jäljestä. Kirjoittamisessa on hieman hengähdetty, mutta rakennuksella ei ole levätty. Rappauksen jälkeen oli mahdollista aloittaa terassin rakentaminen ja koska kesäloma koitti, niin päätimme lähteä projektiin nimeltään "omatoiminen terassin rakentaminen". Aikaisempaa kokemuksesta terassin tekemisestä ei ole, kun edellisessä talossa "talotehtaan pojat" paukuttivat terassin kasaan. Koin lisäksi, että terassirakentamisen osalta saadut tarjoukset olivat todella kalliita. Osa lähenteli jo rappauksen hintaa ja työsuoritteen kesto ei ole puoltakaan tästä. En nähnyt terassin rakentamista mahdottomana urakkana, joten päätimme tehdä tämän itse. Kirjallisuutta sekä kuvia katseltiin monena iltana, sekä kiersin rautakaupoissa saamassa ideoita sekä keskustelemassa erilaisista toteutuksista. Lisäksi pohjat terassilla olivat mielestäni kohtuulliset, kun pilariharkot olivat valmiina sekä muurien päältä pystyi ottamaan kannon terassille.

Toinen tärkeä asia on ollut mielessä, nimittäin kehittyminen sen suhteen että pystyy omilla käsillä jotain tekemään. Tarkoitus ei ole rakennusalalle pyrkiä, joten älkää sitä pelätkö. Mutta toivon, että voi omille lapsilleen joskus rakentaa terassin tai olla apua niissä asioissa, joihin vanhempien apua tarvitaan. Näin edellinen sukupolvi on meillekin tehnyt ja tätä "perinnettä" ei saa katkaista.

Terassin runkoon käytimme painekyllästettyä puuta ja kahdessa eri kokoluokassa 50 x 100 ja 50 x 150mm. Runkopuut olivat suhteellisen samoissa hinnoissa useassa paikassa. Erityismaininta pitää antaa aktiviisesta asiakaspalvelusta Ylöjärven Puutoimelle, josta saimme itse kauppiaalta hyvää palvelua sekä nopean vastauksen tarjouspyyntöön. Tällä kertaa etäisyys ratkaisi, koska Kangasalan Byggmax on hyvin lähellä.

Puutavara noudettiin Kangasalan Byggmaxilta, jossa hinnat ovat aina kohdillaan. Voidaan sanoa, että harvemmin mistään saa halvemmalla, oli kyse sitten puutavarasta tai ruostumattomista terassiruuveista. Tällä kertaa haasteena oli sellainen, että appiukko tarvitse peräkärryään mökillä puuhommissa ja havahduin äkkiä ettei minulla ollutkaan kärryä puutavaran hakemiseen. Soitin Byggmaxiin ja sieltä kerrottiin minulle, että heiltä saa peräkärryn veloituksessa lainaan. Todella hieno lisäpalvelu, josta on varmasti monelle apua. Peräkärryn sai kätevästi varattua puhelimitse esimerkiksi kahdeksi tunniksi. Tämä oli loistava ratkaisu omaan tilanteeseeni.
Painekyllästetyt runkopuut haettiin Byggmaxista, josta sai kärryn veloituksetta lainaan


Olin pyytänyt aloituspäiväksi apupariksi Jampen, jolla varmasti yhtä paljon kokemusta terassien tekemisestä kuin meikäläiselläkin. Aloitus oli hieman tahmea, kun huomasimme että meiltä puuttuu pitkä roikka. Ulkopistorasioita kun ei vielä ole, niin joudutaan puuhaamaan roikalla. Yksi roikka oli hukkunut johonkin, joten ei muuta kuin kauppaan. Kun olimme tulleet kaupasta ja viritelleet vehkeet kuntoon, niin päätimme aloittaa sokkeliin kiinnitettävän runkopuun asennuksesta. No eikös siinä huomattu ettei minulla ole 12mm betoniterää, jota juuri tarvittiin. Ei muuta kuin kauppaan uudestaan, siinä tuhraantui hyvää aikaa melkoisesti. 

Kiinnitimme runkopuun sokkeliin siihen korkeuteen mihin pilariharkot sekä muurin sokkelipykälä on tehty. Tämä on mitoitettu kynnyksen korkeuden suhteen jo rakennusaikana. Kun olimme asettaneet runkopuun paikoillleen, niin porasimme puuterällä reiän paikat puuhun, siten että itse sokkeliin jäi myös pieni merkki kyseiseen kohtaan. Näin kohtiin tehtiin sitten 12mm betoniterällä reiät tulppia varten, jonka jälkeen kansiruuvit laitettiin hollille runkopuuhun. Ruuvit sovitettiin tulppiin ja kiristettiin paikoilleen.
Runkopuu sokkeliin ja kansiruuvit paikoilleen

Runkopuiden toinen pää otti kannon muurin päältä


Kuten monesti kuulee sanottavan, niin tekemällä oppii. Olen tutustunut muutamaan terassiin, jotka olivat tehty palkkikengillä. Tämä tuntui jotenkin mukamas helpolta, niin ajattelin lähteä kokeilemaan tätä tekniikkaa. Melkoisesti sai sirkkelöidä puunpätkiä sekä palkkikenkiä tuntui kuluvan mukavasti. Tarkoituksella aloitin sivuterassista, koska tämä on pienin alue ja ajattelinkin, että tässä on hyvä harjoitella ja mahdollisesti muuttaa jotain pääterassin osalta. Terassia on kuitenkin kauttaaltaan noin 80 neliötä. 

Palkkikenkä kiinnitys, jossa olen vatupassilla tarkistanut että korko on kunnossa joka suuntaanPuutavaran suhteen pitää todeta, että 50 x 150mm puutavara oli ensiluokkaista ja pituudeltaan 4500mm. Toinen puutavara 50 x100mm piti sisällään muutaman "kieron savolaisen", vaikka valkkasin itse tavaran. Ihan kuin olisivat auringossa vielä käyristyneet lisää. Näissä oli hieman paukuttamista paikoilleen, vaimo hieman valitteli kun paukuttelin vielä myöhään illalla kun lapset olivat nukkumassa.

Sivuterassiin tulee 3 tolppaan joihin tulee rimoitus. Suojaa kulun takaterassille


Nyt halusin erityisesti huomioida ne kohdat, joissa on rännikaivo. Edellisessä talossa nämä jäivät tyhmästi terassin alle siten, että niihin oli vaikea käydä käsiksi. Rännejä/ rännikaivoja pitää kuitenkin puhdistaa muutaman kerran vuodessa tai se voidaan joutua irroittamaan jostain syystä. Tämän vuoksi näihin kohtiin rakennetaan erilinen "irtolaatta" päällilaudasta, joka istuu tukevasti paikallaan rungon päällä, mutta voidaan nostaa pois rännikaivojen huollon yhteydessä.
Rännien kohtaan rakennetaan irroitettava laatta kansilaudasta, joka voidaan nostaa

Sivuterassin molempiin päihin tulee 2- askelmainen porras


Kun sivuterassi oli saatu rungon osalta pakettiin, niin vuorossa oli olennaisen osio eli itse takaterassi. Tähän olin pyytänyt ensimmäiseksi päiväksi mukaan appiukon "Hanskin" sekä luonnollisesti Jampen. Appiukolla on terasseista melkoinen kokemus ja heidän mökiltään taitaa löytyä terassinpintaa toistasataa neliötä ja hanski on kovasti puuhastellut näiden kanssa. Hansi katsoi hieman palkkikenkien kanssa puljaamista ja totesi, että teemme takaterassin siten kuin "terassit pitää tehdä". Hyvät neuvot ovat aina tarpeen. Nyt emme käyttäneet enää palkkikenkiä,vaan teimme aluksi ensimmäiset runkopuut, joiden päältä toiset runkopuut ottavat kannon. Nämä saa huomattavasti nopeammin paikoilleen ja kiinnitetään toisiin runkopuihin kulmaraudoilla. Pilariharkkoja piti ensi muokata, mutta se ei ihmeellistä rälläköintiä vaatinut.
Pilariharkkoon merkittiin millainen pala pitää poistaa

Pilariharkosta rälläköitiin pala pois ja pöly on kovaPilariharkosta sahattiin runkopuun levyinen pala pois, johon ensimmäinen runkopuu asetetaan. Tämä puu ottaa kannon itse harkosta. Toinen runkopuu tulee erisuuntaisesti näiden alimmaisten runkopuiden päälle, jotka ottavat kannon alimmaisesta runkopuusta.
Jampe luonnollisesti menossa myös mukana


Kivitalorakentamisessa sekä etenkin harkkokivitalojen kohdalla tontille jää aina harkkoja. Näitä ei kannata heittää menemään rakentamisen aikana, koska näille löytyy kyllä käyttöä myöhemmin. Vaikka terassi olisi kantanut riittävästi jo rakentamisen aikana valettujen pilariharkkojen päältä, niin päätin maksimoida terassin kantavuuden. Sijoitin keskeisiin kohtiin uudet kannot, joihin käytin rakentamisesta jääneitä harkkoja ja viimeistelin istuvuuden painekyllästetystä tehdyillä kiiloilla. 
Lisää kantavuutta harkoilla sekä kiiloilla

Harkot hyötykäyttöön

Sirkkeli on ehdoton terassirakentamisessa

Runko portaita vaille valmis

Päätimme tehdä terassin suhteen siten, että takaterassia kiertänyt portaat kauttaaltaan. Näihin tulee koko matkalta 2 askelmaa.


Terassin edistymisestä raportoidaan työvaiheiden mukaan ja tavoitteena on saada pintalaudat pian paikoilleen ja tämän jälkeen poreamme terassille. Lapset ovat jo kovasti kyselleet tämän perään...


1 kommentti:

  1. Tää oli niin hyvä, näyttää just niin samalta kuin oma puuha terassin perusuksen kanssa. Kiitos kun jaksoit dokumentoida!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...