torstai 24. heinäkuuta 2014

Nurmikon kylväminen sekä kalkitseminen

Jos multapeti on kerran valmis, niin miksei sitten alkaisi nurmikkoa istuttamaan? Monesti nurmikonsiemenet kylvetään syksyllä, koska se on vaivatonta ja siemenet jäävät talvehtimaan lumen alle ja alkavat itämään keväällä. Nurmikko voidaan kuitenkin kylvää myös kesällä mutta se vaatii toimenpiteitä sekä huoltoa.

Tarvittavat välineet: puutarhakalkki (vas), pallonurmiseos, nurmikonkylväjän posetiivari sekä kalkkisirotin


Edellisessä talossamme on yksi nurmikko tullut jo kylvettyä ja tästä on tietysti jotain oppinut. Nyt nurmikkopinta-alaa noin luokkaa 400 neliötä, mutta viimeksi sitä oli varmaan 700-800 neliötä, joten siinä riitti puuhaa. Se mistä monesti "tingitään" on mullan kalkitseminen ja tämä kannattaa aina tehdä, vaikka toimitettu multa olisi kalkitttua. Itse en oikein luota näihin täysin. Kunnon kerros rakeista kalkkia heitetään nurmikon päälle, jonka jälkeen kalkki haravoidaan hieman pintakerroksen alle. Kalkin levityksessä erittäin kätevä on sirotin, joita löytyy puutarhaliikkeistä. Kalkkikerros leviää huomattavasti tasaisemmin, kuin vapaalla kädellä ämpäristä heitettäessä. Tämäkin on kokeiltu aikaisemmin;) 
Tyttäremme Selina oli innokas kalkinlevittäjä


Jos nurmikkoa ei kylvetä heti kalkitsemisen jälkeen, niin tämä multa kannattaa kastella jolloin kalkki imeytyy multaan. Kun vuorossa on nurmikon siementen levitys, niin olen saanut tähän paljon ohjeita tutuilta, jotka työskentelevät kiinteistöpuolella ja on kokemusta isojen pinta-alojen nurmikon kylvämisestä. Kylvöpuuhassa on tosi kätevä laite edellä esitelty "kylvölaite", joka täytetään nurmikonsiemenillä. Laite laitetaan kaulaan narulla, jonka jälkeen vipua veivaamalla laite kylvää nurmikonsiemeniä 180- asteen säteellä. Näin siemenet levittäytyvät todella tasaisesti nurmikolle. Siementen suhteen ei kannata pihistellä, koska yleensä paketeissa lukee jotain että "riittoisuus 400 neliötä". Pöh sanon minä, koska nämä eivät koskaan riitä. Yleensä menee vähintään kaksinkertainen määrä. Kun nurmikonsiemenet on kylvetty, niin tämän jälkeen nurmikko haravoidaan siten että mullan pinta rikkoutuu. Näin siemenet jäävät aavistuksen pinnan alle sekä tämä suojaa siemeniä. 

Nurmikkosiementen valintaan voin kertoa pari omaa kokemusta. Edellisessä talossamme käytimme kahta erilaista siementä. Toinen oli hyvin tyypillinen normaalin nurmikonsiemen, jota ostimme marketista tms. Aivan yhtä lailla tämäkin siemen kasvoi nurmikoksi, mutta nurmikko on hyvin pehmeää eikä kestä kovin hyvin kulutusta. Toinen siemen oli pallonurmisiemen, joka on huomattavasti ryhdikkäämpää kun se on kasvanut. Lapsiperheenä arvostimme sitä, että pallonurmiseos on huomattavasti kestävämpää toiminnan, leikkien sekä erilaisten pallopelien suhteen. Tällä kertaa hankimme vain näitä siemeniä. Ainakin Agrimarket myy näitä, mahdollisesti muutkin. Nurmikon kasvettua olen istuttanut hieman valkoapilan siemeniä, mutta en vielä ensimmäiseksi jotta nurmikko ehtii ensin kasvaa. 


Oma osionsa pitää varata nurmikon kastelulle, koska tämä on yksi tärkeimmistä asioista jos nurmikko kylvetään keskikesällä. Perusohje kuuluu, että nurmikkoa pitäisi kastella päivittäin noin kuukauden ajan jotta multa on kosteaa noin 5cm syvyyteen saakka. Kastelu tulee tehdä aina iltaisin, jotta multa kostuu ja kastelulla on vaikutusta. Jos kuumimpaan aikaan kastelee nurmikkoa, niin vesi vain lähinnä haihtuu mullan päältä. Iltaisin on yleensä muutenkin tyyntä ja lämpötila on laskenut siedettäväksi. Iltakastelun avulla nurmikko pysyy kosteana illan sekä koko yön aina aamuun saakka. Päivällä nurmikko taas kuivuu, mutta illalla on taas edessä kastelu. Eräs oleellinen kasteluun liittyvä asia on se, että kastelua ei pidä tehdä lainkaan kovalla paineella. Muutoin nurmikon siemenet irtoavat pinnasta ja kulkeutuvat pois vesivirran mukana. Kastelu suositellaan tehtäväksi sumuttamalla, jonka olen itsekin todennut hyvin fiksuksi. Näin siemenet pysyvät tosiaan aivan paikoillaan ja itäminen tulee tapahtumaan nopeammin. 
Kylvetyn nurmikon kastelu tehdään sumuttamalla


Seuraavaksi odotetaan, että koska vihertää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...