keskiviikko 6. elokuuta 2014

Terassin pintamateriaalin valinta

Ajattelin tässä hieman taustoittaa valintaa koskien terassin pintamateriaalin valintaa. Vaihtoehtoja oli luonnollisesti useita aina eri puulajikkeista komposiittiin sekä muovisiin vaihtoehtoihin. Valintaa ohjasivat vahvasti asennuksen helppous, koska terassi asennettiin itse. Lisäksi kustannustehokkuus ja pihatöihin varattu budjetti ohjasi valintaa myös, koska terassi pinta- alaa on kuitenkin 80 neliötä. Myös ulkonäölliset seikat painoivat valinnassa.

Komposiittimateriaalit:
Komposiittivalmistajia (puu + muovi) oli tarjolla hyvin runsaasti ja tutustuimme hyvin tarkasti kyseisiin tuotteisiin. Myös asuntomessuilla katsoimme tarkasti erilaisia terasseja, joita oli rakennettu. Komposiitin vahvuudeksi voidaan ilman muuta mainita ulkonäkö sekä oletettu pitkäkestoisuus. Olen siksi skeptinen vielä, koska kyseisistä terasseista ei ole kokemusta tai hyvin vähän on esimerkiksi 10-15v vanhoja komposiittiterasseja, joihin olen törmännyt. Takaisinmaksuaika on kuitenkin komposiittiterassilla hyvin pitkä, joten sen tuleekin kestää pitkään jotta hinnanero muihin pintamateriaaleihin kaventuu. Huonoja puolena pidän komposiitin laajenemisesta aiheutuvia asennukseen liittyviä rakovaatimuksia. Oma terassimme tulee juuri sen suuntaisesti, että kun pituutta on lähes 12m, niin joutuu terassin tekemään kolmesta osasta. Asuntomessuilla näkemämme raot muutamissa terasseissa ja etenkin niissä, joissa oli jouduttu jatkamaan terassilaudoitusta, eivät olleet kovin kauniita. Näimme näitä useita ja komposiittilaudat olivat eläneet kovasti. Toki nämä on voitu asentaa väärin, joten en voi esittää ammattilaismielipidettä. Useammat valmistajat mainitsivat rakovaatimuksista, jotkut terassit oli kuitenkin paukutettu aivan kiinni Jyväskylän asuntomessuilla. Tiedä sitten mikä on todellinen totuus? Komposiitin asentaminen on työläämpää kuin esimerkiksi puisen terassilaudoituksen sekä etenkin portaiden tekeminen hieman askarrutti, kun meillä portaita tulee paljon ja kaksi askelmaa. Lisäksi olen sitä mieltä, että noin 5000-6000€ materiaaleista on liikaa + kiinnitystarvikkeet. Monet rautakaupat tuskastelivat kesällä, että komposiittia ei mennyt kaupaksi. Näen, että komposiitin hintaeron puulaudoitukseen tulee kaventua niin näitä terasseja tullaan tekemään enemmän. Isommissa terasseissa materiaalikustannus on merkittävä. Esimerkiksi alle 30 neliön terassit ovat asia erikseen. Hyvin toteutettu komposiittiterassi on kyllä hieno ja siitä pisteet sille. Itse en kuitenkaan usko tämän investoinnin lisäävän kiinteistön arvoa samassa suhteessa, koska talo on kuitenkin tarkoitus myydä joskus. Loppuun vielä yksi huomio jonka teimme, oli se että tummanharmaa komposiitti lämpenee niin paljon ettei siinä ole mahdollista kävellä paljain jaloin ja tämä on lapsien kanssa hankalaa. Värivalintaa kannattaa miettiä ja osassa väreissä näkyi kuluminen hyvin nopeasti.

Muovikomposiitti
Itse en tiennytkään, että tarjolla oli myös puhtaasti muovikomposiitista tehtyjä terassilankkuja. Valmistajat kehuivat näitä ikuisiksi, sekä että näihin ei jää lainkaan tahroja tai mitään jälkiä. Näitä on kuitenkin tehty hyvin vähän ja monet toimijat olivat Viron suunnalta. Hinta €/m oli kuitenkin korkea kyseisen materiaalin osalta. Kokemukset näistä olivat niin vähäisiä, ettei asiaan päässyt varsinaisesti oikein kiinni. Pitkäaikaisen keston avulla mahdollisuus hyvään investoinnin takaisinmaksuun?

Siperian lehtikuusi
Yksi ehdottomasti hienoimmista puumateriaaleista, joilla terassin voi tehdä. Siperian lehtikuusta ei ole käsitelty kemiallisesti mitenkään, vaan puu omaa luontaisesti lahoamista estäviä aineita. Moni kehui, että siperian lehtikuusi harmaantuu erittäin kauniisti ja moni lakkaa tämän muutaman vuoden kuluttua. Ne terassit, joita näimme olivat kyllä komeita. Muutama timpuri, jonka kanssa keskustelin mahdollisesta terassiurakoinnista niin valittivat että lehtikuusessa on suuria eroja toimituserässä. Tällä he tarkoittivat, että osassa on paljon oksaisia lautoja. Tälle minulla ei ole mitään näyttöä, täysin asentajilta kuultua. Siperian lehtikuusi on hinnaltaan painekyllästetyn laudan sekä komposiitin väliltä. Jos haluaa pitkää lehtikuusta, joka sahataan valmiiksi esimerkiksi 6m mittaiseksi niin hintaa €/m kertyy kyllä nopeasti. Pitkään harkitsimme tätä vaihtoehtoa, mutta päädyimme toiseen valintaan. En uskonut tämän investoinnin kannattavuuteen pitkässä juoksussa kuitenkaan. Ulkonäöllisesti erinomainen vaihtoehto.

Terassilankut esim. UPM Kuohu
Markkinoilla on tarjolla myös todellisia lankkuvaihtoehtoja, joiden leveys on luokkaa 175mm. Ulkonäöllisesti lankut ovat tyylikkäitä, vaikka esimerkiksi UPM Kuohu jakaa varmasti mielipiteen ulkonäön osalta. Leveässä tavarassa itseäni mietitytti ne kommentit, joita olen lukenut lankkujen elämisestä sekä natkumisesta. Myös terassimme moniosaisuus mietitytti näin leveän materiaalin käytössä. Lisäksi lankut ovat lähes komposiitin hinnoissa, joten niihin täytyy todella mieltyä. Lankku on vaihtoehtona edustava, joskin mahdollisesti hankala asentaa. Investoinnin näkökulmasta ei lainkaan järkevä vaihtoehto, jossa tarkoitan kiinteistöjä joka on tarkoitus myydä joskus. Esimerkiksi vapaa- ajan asunnossa meren rannalla tilanne voi olla toinen.

Uritettu painekyllästetty lauta
Nykyään tehdään paljon sekä tarjontaa uritetusta terassilaudasta löytyy. Ulkonäölliset asiat ovat aina yksilöllisiä, joten seuraava onkin henkilökohtainen mielipide. Itse en ole koskaan ollut uritetun vaihtoehdon fani, enkä ollut myöskään nytkään. Toinen asia mikä puolestaan ei liity ulkonäköön, on käytettävyys. Uritettu laudoitus kerää roskaa väleihin ja on todella vaikea pitää puhtaan sekä vaatii paljon huoltoa. Tätä voi kysyä kaikilta kyseisen terassin omaavilta, minulle ainakin kaikki ovat tätä valittaneet. Jos asian tiedostaa ja huoltaminen on hauskaa ajanvietettä sekä uritettu ulkonäkö miellyttää, niin valinta on suoritettu. Uritettua vaihtoehtoa löytyy niin lämpökäsiteltynä puuna sekä painekyllästettynä.

Painekyllästetty terassilauta
Pidämme vaimon kanssa molemmat sileistä terasseista, joissa ei ole uria. Lisäksi väriltään terassi saa olla aavistuksen ruskea, toki aurinko vaalentaa terassin nopeasti. Tavoitteena onkin, että puusta tulee hieman raakapuun suuntaan olevan väriltään. Terassi tullaan käsittelemään mahdollisesti muutaman vuoden kuluttua, toki käsittelystä tulee ikuinen riesa joten tätä mietitään vielä. Terassilaudoituksen suhteen mietinnästä olivat 95 ja 115 leveät vaihtoehdot. Oman terassimme kohdalla 95mm leveä natsasi paremmin jakoon, joten päädyimme tähän. Puista terassilaudoitusta puoltaa asennuksen helppous sekä kustannustehokkuus. Lisäksi koimme, että puinen terassi keventää hieman kivitaloa, kun on niin paljon kiveä ja betonia sekä betonipilareita. Muutamassa kohdassa hylkäsimme julkisivun puuverhoilua, mutta terassilla halusimme puumaisuutta. Ostamalla isomman erän terassilautaa, niin 80 neliön terassin puumateriaalikustannukset ovat luokkaa 800€. Runkopuut noin 300-400€, jotka olisivat tulleet kaikkiin vaihtoehtoihin. Asennustarvikkeisiin meni noin parisataa euroa. Lopputulos normaalista painekyllästetystä laudasta on ajattoman tyylikäs ja kustannustehokas. Puun voi aina käsitellä mieleisekseen, jos näkee tämän tarpeelliseksi. Investointina kiinteistöön, joka on tarkoitus myydä niin paras vaihtoehto. Tee se itse miehelle ehkä luonnollisin vaihtoehto.


5 kommenttia:

 1. Me teimme terassimme lämpökäsitellystä terassilaudasta, joka harmaantuu kauniisti (jos niin haluaa). Me toki teimme sen virheen, että laitoimme käsittelyaineen pintaan ;) nyt saa olla joka vuosi laittamassa uutta. Katoksen alla käsittelyaine pysyy kuin uutena mutta säälle alttiissa paikassa kuluu vuodessa pois paikka paikoin. Yläkerran parvekkeen lattian teimme huoltovapaasta puukomposiitista ja se on ollut ihan mahtava. Tosin näillä helteillä siinä polttaa varpaansa eli kuumenee tolkuttomasti ainakin grafiitin harmaana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika kokemuksista! Edellisessä talossa teimme virheen kun laitoimme liian tumman käsittelyaineen jonka kanssa tapahtui aina tuo ilmiö että aurinko poltti joistakin kohdin värin pois ja sai olla koko ajan uudelleen käsittelemässä. Tästä viisaantuneena annetaan ainakin ensi kesään ehkä pidempäänkin harmaantua ja tämän jälkeen laitetaan joku väritön/vaalea käsittelyaine. Sanoivat eräässä liikkeessä että kannattaa muutaman vuoden antaa harmaantua rauhassa ja vasta tämän jälkeen käsitellä.
   Tuo puukomposiitti oli varmasti pienempään tilaan loistava ratkaisu hinnaltaan + huoltovapaudestaan! Ja onhan se ihana silmälle!

   Poista
  2. Juu puukomposiitti on kyllä suht' hintava materiaali ja kovasti pohdimme, että ostammeko sitä yläparvekkeelle. Todettiin sitten kuitenkin, että koska parveke ei ole katettu ja lattia siellä on jatkuvasti säälle alttiin, säästetään itseämme jokavuotiselta projektilta vetää pintaan jotakin. Maksaahan toki ne käsittelyaineetkin, joten sikäli säästetään sit siinä kohtaa ja puukomposiitti maksaa itsensä jossain vaiheessa takaisin - ainakin pienessä neliömäärässä :)

   Poista
 2. Oma kokemukseni on, että varsinkin vanhempi sileä kestopuulauta on märkänä ja etenkin jos on vähänkään lehtiä pinnalla helposti liukas eikä siksi ympyrää juokseville lapsille eikä tällaiselle kanta-astujalle paras vaihtoehto. Siksi oma suosikkini on uritettu lauta, vaikka se tosiaan kerääkin jonkin verran roskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Pitää varmasti paikkansa ja tämä on hyvä ottaa valinnassa huomioon. Eli puolensa ja puolensa uritetulla ja sileällä. Terassimme tulee pitkälti kalustetuksi ja sinne tulee kolme eri aluetta joita erottaa muutama terassimatto joten juoksemista ei sielä voi tapahtua isossa mittakaavassa ilman kalusteisiin törmäilyä, tämän vuoksi emme ole terassimateriaali ajatelleet kovinkaan lapsiystävälliseltä kantilta. Tosin, uskoisin että päätyisimme sileään ilman isoa kalustus suunnitelmaakin. Se on vain niin paljon enemmän omaan silmään varsinkin vuosien kuluttua katsottuna.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...