lauantai 14. syyskuuta 2013

Harkkotalon ikkunapuiden asennus eli koloaminen

Tänään alkoi Rakennus Myllyahon savotta Villa Kivitalon suhteen ja vieläpä viikonloppua vasten. Onneksi kesä oli tullut takaisin, kun elohopea nousi yli kahdenkymmenen asteen. Itseänikin kiinnosti suuresti ikkunapuiden asentaminen eristeharkkotaloon ja olin luvannut olla apupoikana siivoamassa.

Aluksi kasasimme työkalut, jotta kaikki olisi valmiina "pitkää päivää" varten. Joni oli keskustellut pääurakoitsijan kanssa ja he olivat sopineet kuinka edetään ikkunapuiden asennuksen kanssa.


Valmistautumista päivän urakkaan


Ensimmäisenä vuorossa oli ikkuna-aukkojen mitoitus eli varmistettiin kuinka pitkä ikkunapuu mihinkin kohtaan asennetaan. Ikkunapuuna käytetään luonnollisesti painekyllästettyä lautaa. Ensin sovitimme muutamia puita ikkuna-aukkoihin, sekä Joni merkkasi tussilla halutun leveyden valuharkon eristeeseen.Ikkunapuun leveys merkitään harkon eristeeseen koko matkalta


Ikkunapuut katkaistaan sopivan mittaisiksiKun merkinnät on saatu tehtyä, niin on aika ottaa esiin sähkösaha jolla sahataan merkittyä linjaa pitkin. Tähän ei kannata käyttää polttomoottorisahaa, koska se sulattaa styroxin. Sähkökäyttöinen Makita on esimerkiksi oiva työkalu tähän. Terään on myös hyvä merkitä ikkunapuun syvyys, jotta tulee leikattua vain halutulta syvyydeltä.


Sähkösaha sopii eristeharkon sahaamiseen - Styrox ei pääse sulamaan


Kun sahaus on suoritettu niin tämän jälkeen eristeharkosta irroitetaan eristettä halutun syvyyden sekä leveyden verran. Tähän sopii kaikkein parhaiten sorkkarauta, jolla eriste lähtee parhaiten irti. Myös puukkoa on hyvä käyttää pienien palojen irroitukseen.


Sorkkarauta sopii parhaiten eristekerroksen irroitukseen


Kun eristekerros on poistettu halutulta osuudelta, on hyvä vielä sovittaa itse puuta uraan. Tämän jälkeen näkee hyvin, mikäli vielä pientä hiomista pitää tehdä puukolla tai vastaavalla. 


Valmis ura näyttää tältä


Tämän jälkeen ura täytetään tasaisesti uretaanilla koko matkalta, joka kiinnittää ikkunapuun. Ja kun lisäksi tähän väliin tulee ikkuna, joka kiinnitetään karminporausreiästä ruuveilla ikkunapuuhun niin siinäpä pysyy.


Uretaania laitetaan uraan koko matkalta, joka kiinnittää ikkunapuun


Tämän jälkeen uretaanin päälle lyödään itse ikkunapuu ja homma alkaa näyttää valmiilta. Ikkunapuu on hyvä naputella paikalleen vasaralla, jotta se saadaan nätisti linjaan.


Ikkunapuu paikoillaanIkkunapuiden koloaminen on likaista puuhaa ja styroxia lentää ympäriinsä. Välillä joutuu myös ahertamaan ahtaissa ikkuna- aukoissa.


Ikkuna- aukot käyvät pieneksi


Lopuksi ikkunapuut on laitettu paikoilleen, niin nämä tuetaan vielä leveyssuunnassa tukipuulla. Tämä pitää ikkunapuun paikallaan ja antaa uretaanin kiinnittyä rauhassa.


Tukipuut pitävät ikkunapuut paikallaan ja uretaani saa kiinnittyä rauhassaKuten jutussa todettiin, niin tässä hommassa styroxi pöllyää ja sitä leviää joka paikkaan. On äärimmäisen tärkeää ja kohteliasta siivota jäljet kunnolla sekä heti. Muuten styroxi voi lentää naapurin puolelle ja siitäkös naapurisopua vasta syntyy;) Kunnon rakennusimurilla saa putun imuroitua, mutta irtonaiset styroxin palaset pitää kerätä jätesäkkeihin urakan päätyttyä. 


Tyttäremme oli isin korvaamaton apu styroxin keräämisessä-Timo-


3 kommenttia:

 1. Moi!
  Teille ei ilmeisesti tarjottu/esitelty vaihtoehtona missään vaiheessa näitä "nykyaikaisia" kiinnikkeitä, joita esim Fenestra ja Domus käyttää/tarjoaa?? Alla linkki kyseiseen karmikiinnikkeeseen.
  Itse hommasin Domukselta, vaikka en heidän ikkunoita ottanutkaan. Suhteellisen helppo ja puhdas homma oli noilla.
  Tsemiä jatkoon!

  http://www.energiatehokaskoti.fi/kohteet/seurantakohteet/matalaenergiatalo_kontio/talo_harjassa_ikkunat_asennettu_lokakuu_2010/valokuvia_6.10.2010

  VastaaPoista
 2. Hei,

  näistä ei kyllä kukaan meille maininnut mitään. Ikkunat meille tuli Tiiviltä, mutta ei kyllä tullut esille asennuksia koskien. Ei myöskään urakoitsijamme maininnut näistä, vaan mentiin koloamismeiningillä. Jos ovat toimiva systeemi, niin säästää kyllä paljon aikaa ja vaivaa. Ilmeisesti kannattelevat isotkin ikkunat, vai kuinka? Aina oppii jotain uutta ja pitääpä mainita urakoitsijoille.

  VastaaPoista
 3. Joo, eipä noissa kummassakaan kiinnitystavoissa ikkunoiden koolla ole merkitystä, noissakin ne karmit ruuvataan kiinni samalla lailla niin kuin teidänkin tapauksessa. Ovat ns. kiinnitysvastinkappaleita.
  Ehkä Tiivillä ei näitä olekaan tarjolla.

  Nopea ja siisti tuo järjestelmä kyllä oli, ikkunan saa oikeaan korkoon ja vaateriin samalla kun nostaa paikoilleen, koska nuo kiinnittyy harvalla kierteellä eristeeseen. Ei tarvitse kiiloja tms.
  Hintaa noilla oli meidän tapauksessa (17kpl ikkunoita, 4-6kpl/ikkuna) noin 300€ jonka sai kyllä tinkaamalla sisältymään kokonaiskauppaan mukaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...