lauantai 28. syyskuuta 2013

Spu- eristeiden kilpailuttaminen

Projekti alkaa olla siinä vaiheessa, että talon yläpohja pitää saada eristettyä jotta kuivuminen alkaa. Kuten monessa muussakin kohteessa, niin käytämme yläpohjan eristeenä sekä höyrynsulkuna spu- eristettä. Seinien reunoilla tulemme käyttämään tiivistalon tuotteita eli harkkokivitaloon soveltuvia höyrynsulkukankaita. Näistä myöhemmin omana juttunaan.  Spu- eristeen päälle tulee vielä 500mm puhallusvillaa, joten täten eristävyys on kunnossa. Spu- eristeitä löytyy kokoluokista 30-100mm, joten vaihtoehtoja on. Monesti jos tarkoitus on laittaa vielä puhallusvillaa SPU:n päälle, niin vahvuus on luokkaa 40-50mm. Itse lähdin vertailemaan 40mm ja 50mm eristeiden hintaeroja sekä mistä SPU- eristeet kannattaa tilata. Lähellä oli, että olisin vain soittanut Starkkiin ja pyytänyt toimituksen tontille. Vieläkö Starkki piti pintansa?
Olen kovasti yrittänyt tutustua näihin nettikauppoihin ja taloon.com mainoksia näkee televisiosta. Näissä mainostetaan kuinka edullista on tilata rakennustarvikkeet netistä suoraan tontille. Minä olisin sitä kohderyhmää, joka näin tekisi mutta vielä ei ole tullut vastaan rakennustarvikkeita jotka olisivat olleet nettikaupoissa halvempia. Kerrankin näinkin päin, yleinen trendihän on päinvastoin valtaosan tuotteiden osalta.  Sinänsä nettikaupoissa tuotteet ovat hyvin esillä, mutta koska rautakauppa on Suomessa hyvin keskittynyttä niin perinteisten rautakauppojen  ostovolyymi taitaa olla sitä luokkaa, että tavara saadaan hankittua paljon edullisemmin ja tätä kautta hinnat ovat nettikaupoissa korkeampia. Taas kerran motkotan siitä, että verkkokaupoista ei voi tilata esim neliömäärän perusteella. Joskus tiedetään vain yläpohjan ala, jonka perusteella halutaan tarjous. Tämähän ei yleensä onnistu.


Talotarvike.com verkkokaupasta olemme tehneet ostoksia, mutta nämä ovat yleensä liittyneet suihku-, valaisin tai muihin tarvikkeisiin. Parasta on kuitenkin, että heiltä voi pyytää tarjouksen ja itse pidän tästä toiminnosta. Vastauksen saa myös hyvin nopeasti, joten tämän verkkokaupan toiminta alkaa olla suuren maailman tasolla. Rakennustarvikkeissa varmaan heilläkin sama ongelma, että isot perinteiset rautakaupat jyräävät hintasodassa.

Spu- eristeiden kilpailutuksessa Hartman otettiin mukaan tarjouspyyntöjen listalle ja heiltä kyllä saa aina tarjouksen sähköpostiin. Kyseisen tuoteryhmän vastaava soitti minulle ja teki muutaman varmistavan kysymyksen, jonka jälkeen sain tarjouksen sähköpostiini. Sain heiltä tarjouksen sekä 40mm ja 50mm SPu- eristeistä. Tarjoukset ovat aina olleet kultaista keskitasoa, mutta valitettavasti aina on löytynyt muutama halvempi toimittaja. Rahtihinta tontille on myös aina ollut korkeampi kuin muilla. En päätynyt tilaamaan eristeitä Hartmanilta.

Henkilökohtainen myyntityö on aina parasta ja yleensä tietyt myyjät ovat toisia aktiivisempia. Sain yllätyksekseni kuulla, että "luottomyyjäni" oli vaihtanut työpaikkaa. Nyt minua palvelee eri rakentajapalvelumyyjä, joka kylläkin on selvästi myyntimies. Tietysti jäin odottamaan mielenkiinnolla, että vieläkö saan kilpailukykyisiä tarjouksia. Puutavaraa sain tilattua vielä sovituilla hinnoilla. Spu- eristeistä pyysin samalla tavalla tarjousta 40mm ja 50mm vaihtoehdoista. Samalla selvisi, että Starkki pitää varastotuotteena vain 50mm Spu- eristettä. 40mm Spu on tilaustavaraa, jonka kautta toimituskulut tuotteen osalta nousevat. Nyrkkisääntöhän on siis, että ohuempi eriste on halvempaa. Sain tarjouksen nopeasti kuten aikaisemminkin ja sitten alettiin ynnäilemään. Spu- eristeet näyttivät olevan Starkissa auttamatta kalliita, niin 40mm sekä 50mm. Näin ollen en tilannut eristeitä heidän kauttaan, koska hintaeroa yläpohjan osalta edullisimpaan oli kuitenkin 300-400 euroa. Tällä hankkii jo hanan tms.

Rautia on aikaisemmissa hankinnoissa jäänyt hieman taka-alalle ja olen hankkinut sieltä vain yhden Styrox- erän. Hinnoittelu on ollut yläpäästä aikaisemmin, mutta otin tietysti heidät mukaan kilpailuun eristeiden osalta. Tämä ei ollut turha ratkaisu, koska sieltä tuli erittäin kova tarjous. Tarjous tuli hyvin nopeasti ja siitä löytyi kummatkin vahvuudet sekä 40mm että 50mm. Päädyin valitsemaan 40mm vahvuuden, kun kävimme tästä keskusteluja vastaavan mestarin kanssa. Tämä siksi, että puhallusvillaa tulee vielä runsaasti eristeen päälle, jolloin 40mm eristävyys riittää meille. Lisäksi kiinnitysruuveja oli helpompi löytää tähän vahvuuteen, koska joudumme kiinnittämään koolauksen eristelevyn läpi aina kattoristikon alapaarteeseen saakka. Tänne ei voi aivan jumalattomia ruuveja iskeä. Rautian tarjous oli ehdottomasti paras sekä toimituskulut olivat edullisimmat. Tavara lähtee heti maanantaina matkaan.

Korostan taas sitä, että vertaileminen kannattaa rahallisesti isossa projektissa eli omakotitalon rakentamisessa. Talopaketit ovat tietysti sitten asia erikseen, jossa talotehdas on hoitanut tämän jo puolestasi. Omatoimirakennuttaja säästää todella paljon olemalla aktiivinen. Tilit kannattaa avata kaikkiin rautakauppoihin, jonka jälkeen on mahdollista tilata tavara sieltä mistä parhaiten saa. Automaattisesti ei mistään kannata tilata, sen blogi on jo todistanut. Joku tuote on toisaalla edullisempi, siihen voi olla monta vaikuttavaa seikkaa. Aktiivisuus säästää pitkän pennin...

-Timo-
2 kommenttia:

  1. Mikä jäi spu al40mm neliöhinnaksi? Olen itse tekemässä puurunkoista taloa mutta ajattelin toteuttaa höyrysulun spu:lla.

    VastaaPoista
  2. Ostomääräni eivät olleet järin suuria, koska tätä tuli tietysti vain yläpohjaan. Puutaloissa meni käyttää eristeenä myös ulkoseiniin, jonka avulla ostomäärä suurempi sekä mahdolliset paljousalennukset.

    Oma hintani liikkui luokassa 10,50€/ neliö alv 24 %. Yleensä hinta levyinä 1200 x 2400, jossa 2,88 neliötä. Millaisia tarjouksia olet saanut?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...