sunnuntai 8. syyskuuta 2013

LVI- urakoitsijan valinta


Huomasin etten ollutkaan vielä kirjoittanut LVI- urakoitsijan valinnasta. Koska pian on tulossa juttusarjaa talon sisäpuolen putkitöistä, niin tämä osuu hyvään vaiheeseen. Kun valitsimme LVI- urakoitsijaa kohteeseemme, niin päätös pohjautui pitkälti urakoitsijoiden kokonaishinnoitteluun, saatavuuteen eli käynnissä olevien urakoiden määrään sekä referensseihin kivitalorakentamisessa. Myös pääurakoitsijaltamme kysyimme kokemusta niiden urakoitsijoiden osalta, joiden kanssa hän on tehnyt töitä. Valintamme koski luonnollisesti Pirkanmaan alueella toimivia urakoitsijoita. Tarjouspyyntö koski urakointia tarvikkeineen, muutamat asiat hankimme luonnollisesti itse kuten suihkut, hanat, hiekanerotuskaivot autotalliin, Unidrain viemärin ja kurasyöpön. Märkätilojen kalusteet sekä vessanpöntöt hankimme myös itse. Pyysimme näistä myös tarjouksia, mutta nämä kannatti hankkia itse.

Seuraavat toimijat kilpailutimme:

LVI Pex Ky
Kyseinen toimija ilmoitti, että he eivät pystyneet tarjoamaan meille urakkaa. Urakoitsija oli joutunut leikkaukseen, joten ymmärrettävästi emme päässeet neuvottelemaan urakasta. Vastaus kyselyyn tuli hyvin nopeasti. Suosittelen kysymään urakointitarjousta.


LV-Palvelu Majamäki
Urakoitsija ilmoitti heti alkuun, että eivät pysty tarjoamaan urakkaa koska kalenterit ovat täynnä. Arvostan rehellisyyttä ja jos urakka otetaan ”jonon jatkoksi”, niin se ei palvele ketään. Joten täältäkin kannattaa kysyä urakointitarjousta.

Putkiasennus Olli Rautio
Pyysimme urakointitarjousta ja saimme vastaukseksi, että kyseinen toimija tekee vain tuntitöitä. Myös matkarahat olisi veloitettu päivien mukaan. Koska pyysin tarjousta kokonaisurakasta, niin vaihtoehtona ei ollut ottaa tuntitöiden tekijää.  Näin isossa projektissa kustannusten hallinta on hyvin oleellista. Epäilen, että on aika harvoja työmaita, joissa on valtaosa tuntitöissä. Silloin ymmärrän, jos isäntä tekee merkittävästi itse. Meidän kohdalla ei ole näin. Olli Rautio mainitsi, että hän voi hankkia tarvikkeet tai asiakas voi nämä myös itse hankkia. Tuntitöihin täältä voi siis pyytää tarjouksen.

Asennuspalvelu Control Oy
Putkimiehillä riittää töitä taloustilanteesta huolimatta ja näin oli tämänkin toimijan kohdalla. Heillä oli kalenterit täynnä, joten eivät voineet tarjota urakkaa kohteeseemme. Heillä on siis hyvä työtilanne ja tämä kertoo saavutetusta asemasta. Tarjouspyyntöä kannattaa siis kysyä täältäkin.

Putkiasennus Harri Karvonen
Kyseinen yrittäjä vastasi sähköposteihin kohtuullisessa ajassa ja esitti hyviä tarkentavia kysymyksiä urakkaan liittyen. Toimitin urakoitsijalle lisätietoja hänen urakkalaskentaansa varten. Tämän jälkeen saimme vastauksen, että hän ei pystykään tarjoamaan meille urakkaa. Tämä oli tietysti pienoinen yllätys ja tarjous jäi luonnollisesti saamatta.


PutkiTupa Oy
Alussa kävi selväksi, että heiltä on mahdollista saada tarjous sekä LVI- ja IV- urakoinnista. Luonnollisesti pyysimme  tarjouksen kokonaisuudesta, siten että osa- alueet olivat kuitenkin eritelty. PutkiTuvan asiakaspalvelu oli joukon parhainta ja asiakasta pidettiin hyvin perillä tarjouksen etenemisestä. Sain ilmoituksen mihin mennessä tarjous minulle tehdään, arvostan tämän kaltaista toimintaa. Tarjous tuli myös ilmoitettuun päivämäärään mennessä. Heidän kokonaistarjouksensa oli kilpailukykyinen ja olimme hyvin lähellä heidän valintaansa kokonaistoimittajaksi molempien urakoiden osalta. Tällä kertaa saimme kuitenkin sekä LVI- urakoinnista ja IV- urakoinnista hyvät tarjoukset, joten emme valinneet PutkiTupaa tällä kertaa. Ehdottomasti harkinnan arvoinen kokonaistoimittajat. IV- tarjouksessa oli kaikki ilmastointikoneita myöten, kuten oli pyytänytkin. IV- urakoitsijan valintajutussa sivuan asiaa lisää.

Kotiloimu Oy
Kuten muissakin osioissa on käynyt selville, niin kävin heidän kanssaan keskusteluja maalämpöjärjestelmän toimituksesta, LVI- urakoinnista sekä IV- urakoinnista. Sain heiltä tarjouksen myös LVI- urakoinnista. Tarjous oli kilpailukykyinen, mutta parhaan hyödyn olisi saanut ottamalla heiltä koko paketin maalämpöjärjestelmästä aina IV- urakointiin. Näkemyksemme laitteiden osalta eivät kohdanneet ja he ajoivat turhan vahvasti omaa näkökantaansa läpi, joten minulle tuli sellainen kuva että vain tiettyä merkkiä halutaan myydä. LVI- urakointitarjous oli kilpailukykyinen, mutta tämän he toteuttavat alihankintajana. Tarjous ei kuitenkaan johtanut kauppoihin ja en nähnyt järkeä ottaa vain tätä osa- aluetta heidän kauttaan.

LVI- palvelu Meriläinen
Tarjouksiin vastaaminen kesti kohtuullisen kauan ja lopulta minulta pyydettiin paperikuvat postitoimituksella. Ei ole oikein tätä päivää lähetellä kuvia postissa ja kuka lähtee lähettämään näitä postitse usealle toimijalle. Kyllä tänä päivänä sähköisesti kuvat kulkevat ja pidän itse sitä itsestäänselvyytenä. Laitoin kuvat vielä menemään toisessa muodossa, mutta tämä ei vaikuttanut asiaan. Postitse en kuvia laittanut menemään.

Putkarin Poika Oy
Mutkan kautta selvisikin, että olimme tuttuja Nykäsen Pasin kanssa ”kalapiireistä”. Keskustelut Pasin kanssa lähtivät luonnollisesti hyvin liikkeelle ja sain häneltä paljon konsultointia jo talven aikana. Nämä neuvot olivat erittäin hyviä, jotka helpottivat suunnittelua. Pyysin heiltä tarjouksen siinä missä muiltakin ja tarjous oli hyvin kilpailukykyinen. Lisäksi sattui sellainen yhteensattuma, että he olivat urakoineet pääurakoitsijamme edellisen kohteen. Tiedustelin, että kuinka asiat olivat edenneet ja sain heidän kauttaan positiivista palautetta. Tämä vahvisti päätöstäni asian suhteen sekä tiesin, että kyseinen toimija urakoi talotehtaille jonkin verran. Näin ollen on totuttu tiukkoihin aikatauluihin, joihin oli hyvä varautua meidänkin kohdalla.

Valintamme

Päädyimme valitsemaan LVI- urakoitsijaksemme Putkarin PoikaOy:n. Saamamme tarjous oli hyvin kilpailukykyinen, he pystyivät sitoutumaan aikatauluihin sekä pääurakoitsijani kehui heidän työskentelyään edellisessä kohteessa. Myös saamamme konsultointi heidän taholtaan edesauttoi valintaa. Urakointisopimus lyötiin lukkoon sekä siihen sovittiin meidän tarpeisiin sopiva sisältö. Yleisesti ottaen voidaan myös todeta lopuksi, että putkimiehet ovat hyvin työllistettyjä. Näin olleen asioiden suhteen kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin.

-Timo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...