keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kattopeltitoimittajan valinta


Jo suunnittelupöydällä päädyimme talon sekä talousrakennuksemme suhteen peltikattoon. Päätös johtuu pitkälti peltikaton helppohoitoisuudesta sekä ulkonäöstä. Edellisessä talossamme oli konesaumattu peltikatto, johon olimme hyvin tyytyväisiä. Kun kattomateriaali oli valittu, niin oli tietysti ajankohtaista selvittää että miltä toimittajalta kattotoimitus kannattaa ottaa sekä keneltä jälleenmyyjältä. Kilpailutimme päämerkkejä kuten: Ruukki ja Weckman sekä pienempiä toimijoita. Tarjoukset pyydettiin lukkosaumakatteesta, joita löytyy valtaosalta toimijoilta. Näiden asennuksesta olimme sopineet pääurakoitsijamme kanssa. Kriteerinä käytettiin värisävyä RR23 sekä vahvuutena 0.6mm. Tarjoukseen pyydettiin kaikki oleellinen: lukkosaumakate, tippapellit, reunapellit, harjapellit, seinänousupellit, tiivisteet, äänieristeet, ruuvit sekä kateruuvit.


Katemateriaali: Ruukki Classic lukkosauma

Ruukki Classic lukkosauma


Mansen Tukkupelti
Saimme heiltä tarjouksen Ruukin Classic lukkosaumakatteesta, josta ensimmäisen kerran kysyimme talvella kun heillä oli ”talvitarjous päällä”. Silloin vielä hinta ei kohdannut, joten jätimme asian sikseen silloin. Mansen Tukkupelti tarjoaa myös konesaumattua peltikatetta asennettuna, mutta halusimme tällä kertaa lukkosauman, koska saimme nidottua tämän pääurakoitsijan urakkaan. Lukkosauma on helpompi asentaa ja ei vaadi erikoistyökaluja, kuten konesaumattu peltikate. Ulkonäöllisesti ovat hyvin toisiaan vastaavia. Konesaumatusta kiinnostuneiden kannattaa pyytää tarjous kyseiseltä toimijalta asennettuna. Mitä tulee heidän tarjoukseensa koskien Ruukin lukkosaumaa, niin tarjous ei ollut kilpailukykyinen muihin verrattuna. Lisäksi tarjous oli vapaasti varastosta, joten asiakkaan pitäisi noutaa katemateriaalit heiltä. Muiden tarjoukset olivat tontille toimitettuna. Tarjouspyyntöihin vastaamisen aikaväli vaihteli suuresti.

Starkki
Valikoimista löytyi myös Ruukin Classic lukkosaumaa, josta pyysimme samoilla kriteereillä tarjouksen kuin muiltakin. Kuten olen tuonut esille muidenkin hankintojen osalta, niin Starkista olen kyllä saanut erittäin hyvät tarjouksen. Pirkanmaalla liikkuvan kannattaa käydä jututtamassa Nekalan toimipisteessä Helvelahden Timoa, joka on palvellut meikäläistä oikein mallikkaasti. Ruukin tuotteista sain heiltä kaikkein kovimman tarjouksen, joka oli tontille toimitettuna.

Puukeskus
Pyysin heiltä myös tarjousta useamman valmistajan kattopelleistä ja luonnollisesti myös Ruukin tuotteista. Tarjousta pyysin vielä useammalta myyjältä, mutta turhaan. Tarjouspyyntöihin ei palattu koskaan ja tämän suhteen palvelu oli ala-arvoista.

Lakeuden laatupelti
Kovasti uhosivat laittavansa kovan tarjouksen tulemaan, mutta se tarjous ei koskaan nähnyt päivänvaloa. Kerran kysyin perään, mutta saamatta mitään vastausta. Valitettavan yleistä kotimaisten toimijoiden keskuudessa ja paljon kauppaa menetetään tämän takia.

Taloon.com
Pyysin täältä myös tarjousta, mutta verkkokaupat eivät ole ymmärtäneet asiakasta aivan viimeisen päälle rakennustarvikkeiden osalta. Myyjällä on mielestäni määrälaskentavastuu tarvikkeiden osalta ja tähän asiakas monesti tarvitsee apua. Verkkokaupat olettavat, että asiakas tietää tarkalleen kuinka paljon neliöitä ja juoksumetrejä hän tarvitsee tarvikkeita. Näin ei valitettavasti ole useimmissa tapauksissa. Voin vannoa, että verkkokaupatkin saisivat paljon enemmän kauppaa, jos ottaisivat jonkinlaisen ”määrälaskentatoiminnon” verkkokauppaansa. Tämä toki vaatii työpanosta, mutta yhä enemmän kauppaa käydään verkossa. Näinhän rautakaupassakin toimitaan. Halukkuus tehdä edes tarjous määrien perusteella oli täysi nolla. Verkkokaupan vallankumous tuskin nostaa päätään vielä perinteisessä rautakaupassa nykyisellä palvelutasolla.

Katemateriaali: PK- Lukkosauma


Hieman humoristisen nimen "Peltikiinni” taakse kätkeytyy tosiaan juuri tämän niminen yritys, joka valmistaa itse PK- peltikatemateriaalia. Heidän valikoimastaan löytyy PK- lukkosauma nimistä tuotetta ja ajattelin ilman muuta pyytää tarjouksen myös pienemmältä toimijalta. Tarjoukseen sain kattavan sekä hyvin eritellyn vastauksen. Pidin lähtökohtana, että pienempi toimija pystyisi tarjoamaan minulle kilpailukykyisen materiaalitoimituksen, mutta valitettavasti PK- lukkosauman hinta oli tuntuvasti valtamerkkejä kalliimpi. Hintaero oli noin 15 % luokkaa vastaaviin. Tuote on varmasti laadukas, mutta en nähnyt että miksi se olisi johtavia merkkejä oleellisesti parempi. Tarjouksessa oli huomioitu toimitus tontille. Sinänsä on erinomainen asia, että on tarjolla useita kotimaisia vaihtoehtoja.Katemateriaali: Plannja Modern lukkosauma
Plannja Modern lukkosauma

Lakeuden Laatupelti
Emme saaneet heiltä luonnollisestikaan tarjous myöskään tämän tuotteen osalta.


Puukeskus
Myöskään Plannjan tuotteista emme saaneet heiltä tarjousta.Starkki

Heiltä saimme tarjouksen myös Plannjan tuotteista, tosin tarjouksen saaminen tehtaalta kesti hieman aikaa. Tarjous tuli oikeastaan hieman myöhässä, mutta ehdittiin ottaa käsittelyyn. Plannjan tarjous oli kaikkein edullisin ja hintaeroa muihin valtamerkkeihin oli 15 %. Tuotteet eivät ole kotimaisia, joka painoi vaakakupissa valinnan suhteen. Lisäksi pidin kiinnityksen suhteen Plannjan tuotteita hieman ”askeettisempina” verrattuna vaikkapa Ruukin tai Weckmanin vastaaviin. Keskustelimme tästä pääurakoitsijan kanssa ja annoimme tällä kertaa painoarvoa kotimaisuudelle sekä laadukkaalle kiinnitysmekanismille.  Tällä kertaa emme päätyneet valitsemaan Plannjaa toimittajaksemme, mutta säästöä hakevalle tämä vaihtoehto kannattaa tutkia. Tässä valinnassa päätöksentekoa eivät ohjanneet pelkät eurot.

Yleisesti ottaen Plannjan tuotteiden osalta voidaan todeta, että heidän jälleenmyyjänsä eivät ainakaan turhan aktiivisesti tuo heidän tuotteitaan esille, Starkkia lukuun ottamatta. Monet muut eivät edes vastanneet kyselyihin.

Katemateriaali: Metehe MTH Rivikatto lukkosaumakate


Kotimainen toimija Metehe oli minulle uusi tuttavuus näin bränditasolla. Yritys on kotimainen, joka valmistaa Joutsenossa erilaisia katemateriaaleja sekä muita tuotteita. Mainostavat, että myynti tapahtuu tehtaalta ilman käsiä joustavasti. Pyysin jo talvella tarjousta Meteheltä, jolloin sain aika kovan tarjouksen. Kesää kohden sain vielä paremman tarjouksen, mutta valitettavasti valtamerkit Ruukki sekä Weckman pystyivät tarjoamaan minulle paremman tarjouksen. Tuote itsessään on varmasti laadukas ja arvostan kotimaisuutta. Rehellisyyden nimessä pitää kuitenkin myöntää, että en tiedä itse kenenkään vielä omaavan varsinaisia kokemuksia kyseisestä tuotteesta. Tämä varmasti vaikuttaa monen päätökseen, koska brändimielikuva ei ole niin vahva. Elättelin myös toivoa, että olisin saanut suoraan tehtaalta myyvältä organisaatiolta kovan tarjouksen, mutta meidän kohdalla ei näin käynyt. Asiakaspalvelu sekä tarjouspyyntöihin vastaaminen oli kuitenkin kiitettävällä tasolla, joten kaikki asiakaslupaukset he kyllä lunastivat kohdallani. Aivan varmasti tutustumisen arvoinen tuote.


Katemateriaali: Weckman Steel Elegant lukkosauma
Weckman elegantti lukkosauma

Starkki
Saimme heidän kauttaan myös tarjouksen Weckmanin tuotteista siinä missä muistakin. Weckmanin tuotteita kehuttiin laadukkaiksi, Ruukin tuotteisiin verrattaviksi. Tarjouksen saavuttua kävimme läpi sisällön ja päädyimme valitsemaan toimittajaksemme Weckmanin. Sovimme toimitusajankohdan ja peltien on määrä saapua tontille tämän viikon torstaina. Olin myös yhteydessä itse tehtaan päähän, josta sain asiallista palvelua. Weckmanin tuotteissa kohtaa hakemamme laatumielikuva sekä asennustekniset ratkaisut yhdistettynä kilpailukykyiseen hintaan. Weckmanin tarjous oli kilpailukykyinen, joka myös vauhditti päätöksentekoa asian suhteen. Meillä oli myös hyvin tärkeää, että käytämme kotimaista valmistajaa kun huomioidaan viimeaikojen talousuutiset ja kotimaan näkymät. Siitä olemme valmiita maksamaan.


Valintamme

Valitsimme katemateriaaliksemme Weckman Steelin Elegant lukkosauman, joka on vahvuudeltaan 0.6mm. Toimitus sisältää kaikki artikkelin alussa mainitut toimitussisällön kokonaisuudet. Kaupat tuotteista teimme Starkin kautta -taas kerran. Tuotteet toimitetaan suoraan tehtaalta tontillemme, joten se ei enää kierrä välikäden kautta. Kattopeltien asennuksesta lisää myöhemmin omana juttunaan.

-Timo-2 kommenttia:

  1. Miksette samantien ottanut "oikeaa" eli konesaumattua? Varmasti tiivis, kestää sekä asennuksineen (jos ette tuota itse asenna) hinta ei kauheasti eroa. Tuo lukkopontti kun ei ole sama muuta kuin ulkonäöltään ja vielä jos teillä kerran on ollut konesaumattu katto aikaisemmin...

    VastaaPoista
  2. Kysymys on aivan oleellinen, mutta joudun hieman korjaamaan arviotasi kustannusrakenteesta. Olen sopinut pääurakoitsijan kanssa kattotöistä sekä lukkosaumallisen peltikaton asennuksesta. Häneltä ei löydy tarvittavia työkaluja konesauma-asennukseen. Olen siinä kanssasi samaa mieltä, että konesaumallinen vaihtoehto on yksi parhaista vaihtoehdoista. Lukkosaumaa pidän myös hyvänä vaihtoehtona. Kun sivusit kustannusrakennetta, niin konesaumallinen vaihtoehto, jonka asennuksen olisimme ottaneet muualta, olisi kustantanut meille 35-40 % enemmän. Tämä olisi muuttanut myös koko kattotöiden urakointia. Joten kommenttisi koskien kustannusten hintaeroa ei pidä tässä meidän tapauksessa miltään osin paikkaansa. Konesaumatarjoukset kysytty noin kymmeneltä toimijalta + kattotyöt. En voi kommentoida kuin oman projektimme osalta ja muihin tapauksiin en ota kantaa koska yksityiskohdat pitää aina olla tiedossa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...