lauantai 6. huhtikuuta 2013

Talon ja talousrakennuksen arkkitehtisuunnittelu

Kuten kaikissa muissakin rakentamisen osa-alueissa kilpailutimme useampia arkkitehtitoimistoja. Hintahaarukka oli laaja, joka johtui nimenoman eri suunnittelijoiden kokemuksista sekä heidän käyttämistään suunnittelutyökaluista. Mukaan mahtui vanhankansan lehtiöpiirtäjiä sekä tämän hetken atk-osaajia, sekä tietysti myös kilpailusta itsensä jo pelkällä huimalla hinnalla ulosajaneita.  Ennen varsinaista suunnittelijan valintaa meidän täytyi tarkkaan tietää mitä halusimme ja millaista taloa ollaan tekemässä. Meillä ratkaisi valinnassamme hyvin paljon suunnittelijan kokemus nimenomaan kivitalosuunnittelusta joka poikkeaa puutalosuunnitteluista valtavasti. Olimme päättäneet kilpailutusvaiheessa myös että suunnittelu on sen verta tärkeä osa koko rakennusprojektiamme että tähän ei lähdetä etsimällä vain sitä halvinta vaihtoehtoa. Se on totta että hyvän suunnittelijan valitseminen ja hänelle hieman enemmän maksamalla tulee säästämään rakennusvaiheessa todella paljon.

Valintamme

Päädyimme Insinööritoimisto Postin palveluksiin. Ensikäynnillä toimistolla kävimme suunnittelijan kanssa lävitse mitä talolta edellytimme. Meille kolmen pienen lapsen vanhempina tärkeitä ominaisuuksia olivat toimiva kurapiste, kuivaustila kodinhoitohuoneessa sekä kaikille omat makuuhuoneet ja lisäksi alakertaan työhuone. Talousrakennukseen tarvisimme autotallin ja katoksen sekä omaa varastotilaa ja liiketilaa verkkokaupalleni. Haastavaa sanoisinko. Onneksi suunnittelijamme otti mielissään haasteen vastaan.

Suunnittelijaltamme saimme kolme ehdotelmaa, joista ensimmäinen hylättiin ulkonevan erkkerin vuoksi joka olisi lisännyt rakennuskustannuksia todella paljon, toinen versio oli vielä kulmikkaampi kuin edellinen joten päätimme senkin hylätä lukuisien kulmien ja mahdollisten kylmäsiltojen takia. Ontelolaattajako ei myöskään ollut meitä ja urakoitsijaa miellyttävä. Hintalapusta puhumattakaan. Kun saimme kolmannen version käteemme huomasimme heti sen olevan juuri se mitä haemme. Muodoiltaan talo oli suorakulmainen, etu- ja takapuolen katokset toivat taloon ilmettä. Haaste oli hurja suunnittelijalle kun halusimme yläkertaan neljä makuuhuonetta ja aulatilan sohvalle, alakertaan tärkeän työhuoneen sekä toimivan kuraeteisen eteisaulaan. Lopulta saimme kaikki mitä toivoimme, ainoa oli tietysti että koska yläkerta ja alakerta olisivat talon muodon vuoksi samankokoiset, tarkoitti se että yläkerrassa olisi jopa liikaa tilaa ja alakerrassa liian vähän. Jouduimme punnitsemaan ja antamaan hieman periksi olohuoneen koossa sekä pesutiloista -mutta saimme kuraeteisen, kuivauspisteen sekä työhuoneen. Ja kaikki tämä 200m2. Olemme hurjan tyytyväisiä pohjaan ja saaneet eri toimijoilta siitä kehujakin!


-Paula-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...