sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Pääurakoitsijan valinta

Valittaessa pääurakoitsijaa kivitalokohteeseen tai ehkä paremmin sanottuna runkopystytykseen, niin kannattaa käyttää aikaa taustojen selvittämiseen. Nykyisin on paljon yrityksiä, jotka tarjoavat kivitalojen runkopystytyksiä mutta kokemusta juuri tästä saattaa olla muutaman hassun talon verran. Kokemusta näillä yrityksillä voi olla rakennusalalta, mutta harkkopystytys on aina oma maailmansa.

Oikea ammattilainen pystyy suorittamaan toteutuksen kaikista markkinoilla olevista harkkovaihtoehdoista. Jos urakoitsijalla on ”päähänpinttymä” jostain harkkovalmistajasta ja muut ovat tyyliin ”paljon huonompia” niin hälytyskellojen kannattaa soida. Tämä ei välttämättä kerro huonosta ammattitaidosta pystytyksen suhteen, mutta ainakin jonkun valmistajan kanssa ollaan "naimisissa". Tämä ei saa olla esteenä järkevälle kustannustehokkaalle vaihtoehdolle.

Kuva täältä
Ammattitaitoinen urakoitsija pystyy konsultoimaan asiakasta ennen varsinaisen urakan aloitusta sekä hän käy lävitse työvaiheita asiakkaan kanssa. Vaikka asiakas ei olisikaan rakennusalan ihmisiä tai ei omaisi lainkaan aiempaa kokemusta, niin urakoitsijan pitää pystyä kertomaan asiakkaalle mitä tullaan tekemään kohteessa ja miten eri työvaiheet etenevät. Lisäksi urakoitsija kertoo mitä hän toivoo asiakkaalle, sekä mitä mahdollisesti tulee hankkia ja milloin nämä pitää tehdä. Itse koen tärkeäksi sen, että koska oman työajan takia ei ole mahdollista olla tontilla joka päivä niin urakoitsijan omatoimisuus korostuu. Kunnollinen urakoitsija pystyy hoitamaan hänen työvaiheisiinsa liittyvät tavaroiden vastaanotot, tilamaan betonitoimitukset kun työvaiheet tätä vaativat sekä järjestelemään nosturien aikatauluja rakennuskohteessa. Toki isäntä tekee minkä pystyy, mutta myös urakan etenemisen kannalta on välillä parasta että urakoitsija hoitaa tiettyjä asioita, koska hän tietää tarkalleen että missä mennään.

Kunnollinen ja luotettava urakoitsija on SINUN puolellasi. Tämä näkyy asiakkaan suuntaan yhteisenä suunnitteluna sen suhteen, että mikä on järkevintä ja kustannustehokkainta eri toteutusten suhteen. Oman pääurakoitsijan kanssa lähdimme suunnittelemaan monia työvaiheita, joiden kautta voidaan saada aikaan säästöjä. Sovimme esimerkiksi urakoitsijan kanssa, että teemme perustukset vajaakanttisesta laudasta kun toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää valmiita muotteja. Tässä kuitenkin lautamuotit ovat huomattavasti edullisemmat sekä näitä voidaan käyttää myöhemmin uudestaan hyödyksi rakennustyömaalla.  Toinen tärkeä asia on, että urakoitsijan kanssa sovitaan betonitoimituksista sekä miten nämä hoidetaan kaikkein järkevimmin.  Tietyissä kohteissa betoniauto juoksee koko ajan, vaikka asian ei todellakaan pidä olla näin. Pystytykset voidaan tehdä järkevästi ja betoniauto tilataan aina kun valuja voidaan tehdä laajamittaisesti eikä vain pikkuosioihin. Betoniauto veloittaa kuitenkin aina käyntimaksun sekä on olemassa minimitoimitusmäärä. Oman urakoitsijamme kanssa keskustelimme näistäkin etukäteen ja tein itselleni paperille karkeat muistiinpanot, koska toimituksia tarvitaan.

Kuva täältä


Kivitalourakassa nosturia tarvitaan aina, mutta on tosiaan eroja näidenkin palveluiden käyttöasteessa. Tietysti kohteet voivat olla keskenään erilaisia, mutta jos lähdetään liikkeelle siitä että verrataan samanlaisia kohteita niin toisessa kohteessa nosturi voi käydä kymmenen kertaa ja toisessa kohteessa viisi kertaa. Nosturit ovat karkeasti luokkaa 100 euroa/ tunti + siirtymät. Kun tontille tuodaan ensimmäisiä harkkotoimituksia, niin on tärkeää sopia pääurakoitsijan kanssa että tavaran vastaanotto sekä purku järjestetään kunnolla. Rekoissa, jotka toimittavat harkkoja on kuitenkin Hiabit, joiden avulla harkot voidaan jo siirtää oikeille paikoille. Välillä näkee, että harkot on vain laskettu johonkin tontin etuosaan ja pian tontilla onkin nosturi siirtämässä harkkoja työvaiheiden tieltä. Tähän kiinnittäisin huomiota ja keskustelin pääurakoitsijan kanssa. Motivoitunut pääurakoitsija on myös yhteydessä harkkotoimittajan tehtaaseen, jotta toimituserät saadaan tehtyä oikein. Aluksi tarvitaan vain valuharkkoja, joten on turha tuoda tontilla kasaa väliseinäharkkoja tms. Olen nimittäin nähnyt muutaman työmaan, johon on tuotu melkoinen harkkokasa heti aluksi ja näistä valtaosa on ollut väliseinäharkkoja ja nämähän ovat vain tiellä. Niitä ei kuitenkaan vielä hetkeen tarvita julkisivun pystytyksessä, vaan vasta kun esimerkiksi ensimmäisen kerroksen julkisivu on valmis. Itseäni ainakin harmittaisi maksaa näiden siirtelystä. Tässä ammattitaitoinen urakoitsija korostuu ja näitä lapsuksia ei pääse sattumaan. Ja tontille olisi myös hyvä tilata harkkoja aina sen verran kuin tarvitaan,  koska tonttien koot ovat myös pienentyneet ja säilytystilaa ei ole koskaan liikaa. Nosturin saapuessa tontille on varmistettava, että kaikki tärkeimmät asiat saadaan tehtyä kerralla. Esimerkiksi kaksi kerroksisissa talossa nostetaan tarvittavat väliseinäharkot ensimmäiseen kerrokseen, tämän jälkeen nostetaan betoniportaat paikoilleen ja sitten onkin ontelolaattojen vuoro.  Organisointi korostuu ja toki pitää varmistua, että kaikki toimitukset on hoidettu ajoissa tontille.

Kuva täältä
Hyvä pääurakoitsija on myös kiinnostunut muista urakoitsijoista, sekä heidän yhteispelistään.
Pääurakoitsija joutuu kuitenkin tekemään paljon yhteistyötä esimerkiksi LVI- urakoitsijan sekä sähköurakoitsijan kanssa. Oma pääurakoitsijani pyysi esimerkillisesti listan urakoitsijoiden puhelinnumeroista, jotta hän pysyy kärryille sekä pystyy varmistamaan urakoiden sujuvuuden. Arvostan myös korkeaa vaatimustasoa, josta osoituksena oma pääurakoitsijani vaati minua kertomaan esimerkiksi sähköurakoitsijalle, että kohteessamme käytetään selkeitä ”liitumerkintöjä” sähkövienneille niin kenenkään ei tarvitse arvuutella mitään. Kuulostaa hyvin selkeältä toimintamallilta kaikkien kannalta. Lisäksi asiakkaan pitää myös osata vaatia erilaisia asioita ja ammattitaitoinen urakoitsija arvostaa tämänkaltaista yhteistyötä.

Pääurakoitsija on hyvä valita jo ennen arkkitehdin suunnittelua ja miksi näin? Vaikka suunnittelet unelmataloasi ja talon pohja on todella tärkeä, niin mikäli edelliskierroksen Euro Jackpott ei tuonut ennätyspottia, pystyy urakoitsija kertomaan että mikä on kustannustehokasta rakentamisen saralla. Näin ollen pystyt hahmottamaan erilaisten pohjaratkaisujen hintaeroja, koska lukuisat erkkerit tai hyvin erikoiset ratkaisut nostavat hintaa . Tällä en tarkoita, että kaikki valinnat pitäisi tehdä hinnan perusteella mutta tämä auttaa hakemaan optimaalisia ratkaisuja tai vaikka päädyttäisiinkin hyvin erikoiseen ratkaisuun niin kustannukset eivät tule sitten yllätyksenä.  Pääurakoitsija pystyy informoimaan sinua, että arkkitehti on oikeasti edennyt kivitalorakentamisen ehdoilla suunnittelussa ja että kaikki on oikeasti järkevästi toteutettavissa. Tässä yleensä tulee paljon ongelmia kun arkkitehdit eivät aina tee rakennesuunnittelua, niin jälkeenpäin sitten korjataan suunnitelmia.  Ja kun rakennusluvan saamisen jälkeen aloitetaan itse rakennesuunnittelu, niin nämä suunnitelmat on hyvä hyväksyttää pääurakoitsijalla. Näiden perusteella hän kuitenkin lähtee työtään tekemään ja näissä ei saisi olla tulkintaeroja tai erimielisyyksiä. Tästä kaikesta hyötyy asiakas sekä urakoitsija.

Itse valitsimme pääurakoitsijaksemme Rakennus Räikkönen Oy:n ja tietysti valinta pohjautui paljon Miikka Räikkösen ammattitaitoon. Hänelle on kokemusta lähes kaikista harkkovalmistajien tuotteista, oli kyseessä sitten Lammi, Lakka tai Luja. Näin ollen hän osaa kertoa asiakkaalle paljon eri tuotteista ja sitten informoida asiakasta mitä pitää huomioida, jos tehdään esimerkiksi Lujan harkoista. Lisäksi tekemisen meininki sekä ammattiylpeys on silmiinpistävää kyseisen yrityksen kohdalla. Hommaa painetaan kovalla tahdilla, mutta asiakas ei kuitenkaan unohdu missään vaiheessa prosessia. Lisäksi työnjälki näissä kohteissa, joissa kävin katselemassa oli ensiluokkaista. Joku kyselikin minulta, että onko näissä oikeasti eroa? Ja kyllä vain. Osa urakoitsijoista ei todellakaan limitä/ lado harkkoja kuten ammattilaisen pitäisi, vaan harkoissa esiintyy melkoisia pykälöitä. Lisäksi uretaania roiskutetaan miten sattuu sekä näiden jälkiä ei korjata kuten pitäisi. Tämä johtaa siihen, että sisäpuolisen tasoiteurakoitsijan pitää ensin puukolla ”pyyhkäistä” kaikki ylimääräinen uretaani harkkojen pinnalta pois. Lisäksi ulkopuolisen rappausurakoitsijan pitää tehdä sama asia sekä itse tasoittamisen on haasteellisempaa isojen pykälien kanssa.  Tästä asiakas joutuu myös maksamaan, koska nämä tehdään yleensä tuntitöinä urakan ulkopuolella. Näitä ei satu ammattilaisen kanssa, eikä sinun myöskään tarvitse olla asiaa kyttäämässä. Rakennus Räikkönen tekee harkkotalot aina perustuksista vesikattovalmiuteen saakka. Heidän kauttaan on myös mahdollista saada muitakin urakoita kuten kattopellityksiä, erillisiä kellareiden tekoa esimerkiksi puutalokohteisiin sekä ikkuna- asennuksia. Toiminta- alueena heillä on pääosin Pirkanmaa. Itse sovimme kyseisen yrityksen kanssa runkopystytyksestä vesikattovalmiuteen sekä kattopellityksistä ja ikkuna- asennuksista. Myös tiettyjä timpurintöitä teetämme heillä.

 -Timo-

2 kommenttia:

  1. Ihan mielenkiinosta kysyisin, että mikset tilannut taloa Räikköseltä tms kokonaan, ei olis itsellä niin kiirus?

    VastaaPoista
  2. Hei! Rakennus räikkönen on erikoistunut runkopystyksiin ja heiltä saa talon vesikattovalmiuteen. Näin talon tilasimmekin. Sisäpuolisia töitä rakennus räikkönen ei tarjoa. Kiirus ei meitä haittaa ja se kuuluu rakennusaikaan. Kivitalorakentamisessa tulee olla mukana ja on monta vaihetta, josta on syytä olla kiinnostunut. Yksi vaihtoehto on palkata todellinen projektinvetäjä, joka vastaa kaikesta esim määrälaskennasta. Eri asia kuin vastaava mestari.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...