lauantai 13. huhtikuuta 2013

Maalämpötoimittajan valinta OSA 2



Mihin kiinnittää huomiota maalämpöjärjestelmän valinnassa?

En lähde tässä ottamaan kantaa varsinaisesti eri merkkeihin, koska nämä ovat kuitenkin valtamerkkien osalta makuasioita. Nibe on varmasti suosituin, mutta monella on hyvää kokemusta vaikkapa Stiebel merkistä Pirkanmaalla, kuten esimerkiksi vanhalla naapurillani. Osa isoista jälleenmyyjistä puolestaan edustaa Danfossin tuotteita, joita löytyy monista omakotitaloista. Osalla toimijoista löytyy sama toimittaja niin maalämpöpumppuun kuin lattialämmitysjärjestelmään, jos tämä antaa jollekulle lisäarvoa. 
Tarjouksissa on hyvä huomioida, että tarjous sisältää kaiken sen mitä olit halunnutkin. Ensimmäisenä tietysti maalämpökaivon porauksen ja asennuksen, toisilla on oma porauskalusto ja toiset käyttävät alihankkijoita. Nopeasti tulisi mieleen, että jos yritykseltä löytyy oma kalusto niin ”vastuukysymyksiltä” vältytään helpommin. Putkitukset maalämpökaivolta esimerkiksi tekniseen tilaan tehdään yleensä maaurakoinnin yhteydessä ja tämä on hyvä huomioida sekä ilmoittaa maaurakoitsijalle. Suosittelen myös ottamaan huoltokaivon mukaan tarjoukseen, niin tämä helpottaa mahdollisten ”tarkastusten” tekemistä. Kovinkaan moni toimittajista ei tarjoa tätä automaattisesti. Lisäksi on hyvä huomioida, että putkitusten metrimäärät vastaavat realistista tarvetta ja kuinka paljon lisämetreiltä veloitetaan 25 – 45€/m? Muista myös kiinnittää huomiota, että kuinka paljon poraustarvetta on ilmoitettu tarjoukseen, yleensä nämä olivat välillä 150 – 180m. Tietystikään ei ole mitään järkeä porata turhan syvälle, mutta kuitenkin riittävästi, jotta kuluja ei tule jälkikäteen lisämetrien muodossa.

Maalämpöpumpun tulisi myös vastata selkeästi talon lämmitystarvetta ja tämän vuoksi moni toimija toimittaakin tarjouksensa vasta energiatodistuksen saamisen jälkeen. Pohjakuvien perusteella saadaan alustavia tarjouksia, mutta nämä kannattaa tarkistuttaa energiatodistuksen valmistuttua. Monelle toimijalla näytti olevan kiusaus tarjota liian pientä lämpöpumppua kohteeseen ja sehän on selvä, että kustannuseroa muodostuu jos toinen tarjoaa 6kw pumppua, toisen tarjotessa 10kw mallia. Nämä pitäisi taas asettaa samalla viivalle ja pyytää tarjoukset vastaavilla tiedoilla. Suosittelen myös ehdottomasti huomioimaan tarjouksiin viilennyksen eli maakylmän, jossa maalämpöjärjestelmän viileä liuos ohjataan erillisillä yksilöillä ilmanvaihtojärjestelmään. Tämä on kustannustehokas tapaa saada viilennystä aikaan kesäaikaan ja on edullinen verrattuna moneen muuhun vaihtoehtoon esimerkiksi erilliseen ilmalämpöpumppuun. Todellinen viilennysteho on valmistajien mukaan parisen astetta kesäaikaan, mutta tämän huomaa jo selkeästi huoneilmassa. Mikäli tämä lisätoiminto päädytään valitsemaan, pitää ottaa huomioon että ilmanvaihtokanavat tulee eristää kauttaaltaan koko talossa kosteuden johdosta. Tämä tietää muutaman satasen lisäkustannuksia lisäeristysten muodossa, mutta kannattaa kokonaisnäkökulmasta ajateltuna.

Lämminvesivaraajaan kannattaa kiinnittää huomiota, koska osa toimittajista tarjoaa lähtökohtaisesti 180l varaajaa ja osan mielestä pitää 300l varaaja. Tähänkään ei ole oikeaa vastausta, vaan käyttötarkoitus määrää tämän pitkälti. 5 henkisen perheen normaalikäyttöön riittää vallan mainiosti 180l varaaja, mutta jos taloudessa on vaikkapa poreamme/ kylpyamme tai muita poikkeuksellisia vesitarpeita niin pitää olla ehdottomasti 300l varaaja. Nämä kuitenkin maksavat ja tuovat tarjouksiin hintaeroja. Eli jokaisen pitää omalta kohdalta selvittää tarpeensa oikein perustein ja osa toimittajista auttoi tässä hienosti.

Selvitä selkeästi maalämpöpumpun sekä järjestelmän takuuaika. Kuten edellä mainitsinkin, niin näissä oli selkeitä eroja ja näille pitää antaa jokin painoarvo. Siinäkin muodossa, että takuun päätyttyä kotivakuutus kattaa luonnollisesti tiettyjä asioita, mutta aina ovat omavastuut. Eli mieti omassa mielessäsi, että miten suhtaudut 1000 euron kustannuseroon mutta takuuajassa on vaikkapa 5 vuoden ero (nämä ovat kuvitteellisia esimerkkejä). Itse koin, että näistä pitää löytää ”kultainen keskitie”, joka on kustannustehokas ja vähintään keskitasoa takuuasioiden suhteen.

Mihin kiinnittää huomiota vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmän valinnassa?

Lattialämmitysjärjestelmässä korostuu toimittajan kohdalla myös suunnittelun merkitys ja on erityisen tärkeää, että vesikiertoisen lattialämmityksen putkitus asennetaan spiraaliasennuksena, joka tuottaa paremman lattialämmön kohdealueelle. Suunnittelussa mietitään erityisesti isojen ikkunoiden edustoja, jotka vaativat enemmän lämpöä tähän kohteen sekä saattaa olla alueita, jotka toimivat vaikkapa kuivausalueena, jossa lattialämmitys on tärkeää. Joten oma aktiivisuus korostuu lopputuloksessa ja asiat on todella mietitty. Etenkin Warmia korostaa paljon suunnittelun merkitystä ja heille on panostettu siihen suuresti. Saimme heiltä myös paljon vinkkejä suunnitteluun ja mitä meidän pitää itse miettiä asian suhteen. Warmia on usein esille rakennusalan tapahtumissa ja suosittelen vierailua heidän osastollaan.
Jakotukkien sijoittelu on keskeinen osa suunnittelua ja toimittajaa valitessa suosittelen hieman kysymään ”suunnittelupalvelun” laadusta. Tämä on kuitenkin yhteydessä kiintokalustehankintoihin sekä moniin muihin osa- alueisiin. Meilläkin muutaman jakotukin paikkaa vaihdettiin, kun sijoittelu pilasi muuta sisustusta. Joten on hyvä selvittää vaihtoehtoisia ratkaisuja. Jakotukeista muuten mainittakoon, että eri toimittajat vannovat eri materiaaleihin; osalla jakotukit ovat messinkiä, toisilla rosterisia kun taas osalla komposiittia vastaavaa materiaalia. Kovin harvoin olen kuullut näiden hajoavan, joten näille pitää melkein antaa painoarvo oman maun mukaan. Kaksikerroksissa taloissa etenkin ”naisväkeä” monesti harmittaa yläkerran jakotukin sijoitus, joka on melkein pakko laittaa johonkin kaappiin. Kun tarkka paikka tiedetään ajoissa, niin tämä osataan huomioida kalustesuunnittelussa.

Kaikkein keskeisimpänä lattialämmityksen suhteen näen, että toteutuksessa on selkeästi mietitty huonekohtaiset lämpötilansäädöt. Lapsiperheissä on hyvinkin tärkeää säätää huoneiden lämpötiloja erikseen, koska pikkuvauva voi tarvita mukavan lämpimän huoneen siinä missä vanhemmat tykkäävät viileämmästä tunnelmasta. Tarjouksissa kannattaa pyytää selkeästi huonekohtaiset säätimet, jotta taas kerran tarjouksia voidaan verrata keskenään. Tekniikan kehittyminen on tietysti tuonut mukaan ”langattomat säätimet”, joiden tarvetta kannattaa miettiä. Varmasti tarvitaan kiinteitäkin, mutta tuoko langaton helposti tiettyihin arjen rutiineihin? Suosittelen jokaista tutkimaan asian omalta kohdaltaan ja kaikki ekstra maksaa tietysti sehän on selvä.

Sellainen asia mihin olen kiinnittänyt huomiota, ovat erilaiset kiinteät huonekohtaiset lämpötilan säätimet. Näissä tuntuu olevan kovasti eroa, koska löytyy digitaalista sekä analogista säädintä. Mielestäni digitaalinen on tätä päivää, mutta ei näköjään lattialämmityksen säätimissä. Digitaalisissa säätimissä oli yllättävän karkea säätöväli, joten tarkka säätäminen ei ollut mahdollista. Analogisissa säätimissä pystyttiin määrittämään paljon tarkempi lämpötila, kun itse haluaisin säädellä asteita jopa kymmenyksittäin, ei pelkästään asteen välein. Muutama toimija, kuten Warmia on palannut takaisin analogisiin digitaalisissa säätimissä ilmenneiden ongelmien takia. Itse päädyin analogisiin sekä harkinnassa on langaton kaukosäädin.

-Timo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...