lauantai 6. huhtikuuta 2013

Harkkotoimittajan valinta


Ensimmäinen merkittävä kilpailutus koski harkkotoimitusta, joka on tietenkin tärkeä osa kokonaisuutta -talon runko.Olimme päättäneet, että talomme tulee valuharkosta ja tämän pohjasimme niihin toteutuksiin, joita olimme käyneet katsomassa sekä mitä eri urakoitsijat olivat suositelleet.

Muurattavat harkot alkavat mielestäni väistyä nykytilanteessa ja itse en usko ”styrox”- ratkaisuihin.
Meille oli myös heti alkuvaiheessa selvää, että emme etsi kokonaistoimitusta, joka sisältäisi harkot, ikkunat, keittiöt jne. Olen aivan varma, että pystymme löytämään näihin yksilöllisemmät ratkaisut sekä kustannustehokkaammat ratkaisut. Moni valmistaja on esimerkiksi keittiön suhteen naimisissa jonkun toimijan kanssa ja totuushan on, että jotain he näistäkin itselleen haluavat. Osalle tämä vaihtoehto varmaan sopii enemmän kuin hyvin, joten en mollaa tätä missään tapauksessa. Olenhan itsekin ostanut yhden talopaketin, jossa oli kaikki avaimet käteen periaatteella. Minulle on vain muodostunut vahva käsitys, että pilkkomalla hankinnat osiin niin saavutan selkeää rahallista hyötyä sekä pääsen vertailemaan asioita ”oikeasti”. Työtä ja vaivannäköä tämä vaatii kyllä melkoisesti, joten jos se pelottaa niin kannattaa punnita muita vaihtoehtoja.

Heti alkuun pitää todeta, että vaikka eri kivitalotoimittajien kanssa jutellessa tuleekin sellainen mielikuva ”täysin keskenään erilaisista harkoista”, niin totuushan on kuitenkin että valuharkot ovat hyvin standardoituja tuotteita, joiden laatua Inspecta valvoo. Pääosin harkot ovat samankokoisia, pieniä eroja on havaittavissa mitoituksessa sekä esimerkiksi vahvuuksissa. Ääneneristävyys voi myös vaihdella harkkojen välillä ja rakennettaessa alueille joissa tällä on ratkaiseva merkitys tätä kannattaa vertailla. Meidän kohdalla tämän suhteen ei ollut erityisvaatimuksia. U- arvot tuotteilla ovat aika lailla samojen marginaalien sisällä ja itse olen miettinyt sitä että huomaanko talossa asuessani että valitsin 0,14 U-arvon omaavan harkon toisen 0,16 U- arvon omaavan sijaan? Toki näillä on merkitystä ja ne korostuisivat, jos erot toimijoiden välillä olisivat merkittäviä.

Mihin kiinnittää huomiota valinnassa

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota harkkotoimittajaa valittaessa? Itse pidän tärkeänä kokonaisuuden arviointia ja hieman pitää ottaa selvää toimittajan aktiivisuudesta. Tässä oli nimittäin aika paljon eroavaisuuksia oman kokemukseni mukaan. Arkkitehtipiirustusten pohjalta voidaan pyytää harkkotarjouksia ja käydä tapaamassa toimittajia, tästähän se ensimmäiseksi alkaa. Luonnollisesti kannattaa kiinnittää huomiota harkkotoimituksen hintaan, jossa kannattaa huomioida samalla kertaa ontelolaatat (jos tulee), betonitoimitus (ei kaikkien toimijoiden tapauksissa mahdollista) sekä harkkojen betonimenekki. Harkkojen betonimenekissä on jo sitten suurempia eroja keskenään, joten 2000 euroa halvempi tarjous ei välttämättä olekaan kustannustehokas ratkaisu, jos betonikustannuksiin menee 3000 euroa enemmän. Ainakin tämä pitää huomioida jotta vertailu on oikealla pohjalla. Itse kuitenkin ajattelen koko talonrakennuksen budjettia -en pelkästään harkkojen. Harkkotoimittajien sivuilla on ilmoitettu harkkojen betonimenekki ja esimerkiksi Luja kivitalot ilmoittavat tarjouksessaan harkkojensa kappalemäärät, jonka perusteella betonimenekki voidaan laskea tarkasti. Samaa kaavaa voidaan toistaa sitten muidenkin toimijoiden kohdalla, vain muuttamalla betonimenekki laskelmaan. Tätä ennen on tietysti kannattanut pyytää tarjous betonista useammalta toimijalta, jolloin tiedetään harkkojuotosbetonin hinta, jota käytetään laskelmassa.

Vertailukaava betonin menekkiin

Harkkojen määrä x betonimenekki per kappale litroissa = betonin kokonaismäärä litroissa (tämä muutetaan sitten kuutioiksi, kun betonitarjoukset ovat x€/m3). Onnistuu hyvin Lujan kohdalla, joka antaa kappalemäärän sisältävän tarjouksen (muut toimijat eivät näin tee). He tarjoavat vain könttää harkkotoimitukselle.
Usein harkkovalmistajat ilmoittavat betonimenekkinsä X litraa/m2. Harkkojen menekki neliötä kohden on valmistajien mukaan 8,33 kpl.
Valmistajan ilmoittama harkon betonimenekki neliötä kohden / 8,33 = kappalekohtaisen harkon betonitarve. Tämän jälkeen päästään suorittamaan yllä olevan kaavan mukainen kokonaislaskelma.

Jos halutaan olla aivan tarkkoja, niin pääty-, kulma- ja normaaliharkoissa on erilainen betonimenekki. Jälleen kerran kun tiedetään kappalemäärä, niin voidaan laskea nämä erikseen.

Harkkotoimittajien tarjouksissa eroja

Kuten edellä hieman sivuttiin, niin harkkotoimittajien tarjouksissa oli aika paljon eroa. Vei aikaa vertailla niitä keskenään. Osa toimijoista tarjoaa kokonaisratkaisua joissa harkot ovat vain pieni osa. Näissähän puhutaan käytännössä vesikattovalmiista ratkaisuista. Itseäni tämä häiritsi suunnattomasti, koska tein heti alussa selväksi että haluan vain harkkotoimituksen (valuharkot, ontelolaatat ja betoniporrastoimituksen + betonitoimitus, jos konsernilla mahdollisuus tähän). Olisi ollut myyjänkin kannalta tehokasta keskittyä tähän asiakkaan tarpeeseen, eikä tarjota harkkoja keittiöiden + muiden kanssa, kun en niitä kuitenkaan olisi valinnut.

Hyvin oleellista on tarkistaa, että kaikissa tarjouksissa on käytetty samoja korkoja rakennusten suhteen. Lujabetonin edustaja konsultoi minua hyvin auliisti siinä, että laitetaan kaikki ensin samalla viivalle ja käytetään samoja mittoja. Tässä eräs toimija pyrki selvästi laskemaan tarjouksensa alakanttiin korkeuksien suhteen, jotta tarjous olisi halpa vähäisemmän harkkomenekin johdosta. Tarjouksissahan lukee, että määrät tarkistetaan rakennesuunnittelun valmistuttua joten tässä tapauksessa olisi tullut ikävä yllätys eli varsinainen kauppasumma olisi ollut isompi. Käytetään korkona sitten todellista tai siitä suuntaan tai toiseen poikkeavaa, niin on tärkeää että kaikki käyttävät tarjouslaskennassaan samoja arvoja. Vain näin päästään kiinni todellisiin kustannuksiin.

Asiakkaan näkökulmasta olisi hyvin läpinäkyvää, jos kaikki toimijat hinnoittelisivat harkkonsa kappalehinnoin. Itse tekemästäni tarjouskierroksesta kävi esille, että ainoastaan Luja Kivitalot toimivat näin. Muut laskevat könttähinnan harkkotoimitukselle ja yleensä myös ontelolaatoille jne. Vertailu on siis tehty kohtuullisen vaikeaksi ja näitä tarjouksia pitää tosiaan laskea auki, jotta todellisuus valkenee. Vain yhden toimijan kohdalla kävi niin, että tarjousta ei saatu aikaiseksi noin 3kk aikana. Mielestäni  tämä kertoo tietysti jotain ja itse en haluaisi lähteä yhteistyöhön noin ”aktiivisen toimijan” kanssa. Osa toimijoista keskittyy ainoastaan harkkomyyntiin suoraan tehtaalta ja näin toimivat Luja Kivitalot sekä Rudus Kivitalot sekä HB kivitalot. Lammi Kivitalot sekä Lakka kivitalot tuntuvat keskittyvän vahvasti isompiin kokonaistoimituksiin. Mielestäni pitäisi olla joustavampi asiakkaan suuntaan, jos tarvetta ei ole kuin harkkotoimitukselle.




-Timo-

2 kommenttia:

  1. Hyvä, tarkka raportti ja mielenkiintoinen blogi, kiitos!

    Olisi ollut mielenkiintoista nähdä noin-hintoja valmiille seinärakenteelle eri harkkojen suhteen.
    Itse suunnittelen seuraavaa taloa ja hinta-/laatuvertailun tekeminen on... työlästä.

    Lammin harkko taisi olla tuo 400millinen, ei tuo upouusi 500millinen?

    Eli teitte vertailua n. 400mm harkoista?

    VastaaPoista
  2. Hei,

    ja kiitos palautteesta. Vertailu koski nimeen omaan 400m valuharkkoja, Lammi vasta juuri julkaisi tuolloin tuon 500mm harkon, joka ei ollut meillä mukana vertailussa/ harkinnassa. Laitan esille myös pyytämiäsi hintatietoja.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...