lauantai 13. huhtikuuta 2013

Maalämpötoimittajan valinta


Nykyisten energiasäädösten viidakosta meidänkin vaihtoehdot lämmitysmuodon suhteen olivat käytännössä maalämpö sekä vesi- ilmalämpöpumppu. Näiden välillä ei tarvinnut kovin kauan miettiä, koska maalämpöä pidän paljon kustannustehokkaampana ratkaisuna sekä ekologisempana. Vesi- ilmalämpöpumpun ongelmaksi näen sen, että juuri sinä aikana (pohjolan talvi) kun lämmitystarve on suurimmillaan ja pakkasen ollessa kovimmillaan, niin laite käy todennäköisesti sähkövastuksilla. Tässä tilanteessa ei voida oikein puhua ”säästöstä”, kun taas maalämpö tuottaa tasaisesti ”hyötylämpöä”. Toki voi olla tilanteita, että maalämpö on poissuljettu vaihtoehto jos kohde sijaitsee pohjavesialueella tms. 
Hintaeroa näiden järjestelmien välillä toki on, mutta ei niin merkittävästi kun itse olin kuvitellut. Tähän kun lasketaan vuosittainen kulutus, niin uskon tilanteen olevan muutaman vuoden kuluttua tasoissa. Toinen asia minkä koin ongelmaksi vesi- ilmalämpöpumpun suhteen on sen sijoituspaikka, koska kyseessä on kuitenkin kohtuullisen kokoinen yksikkö, joka tuottaa myös jonkin verran ääntä. Maalämmön hinta on myös pudonnut merkittävästi vuodesta 2009, jolloin viimeksi rakensimme ja silloin päädyimme sähköiseen varaavaan lattialämmitykseen.

Valintakriteerit

Toimittajavalinnassa pyrin heti aluksi siihen, että löytäisin toimittajan jonka kautta saisin itse maalämpöjärjestelmän sekä vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmän ja kaikki luonnollisesti asennettuna. Yllättävän paljon löytyi toimijoita, joilta saa tämän kaiken ja tämä oli positiivinen yllätys. Osa toimijoista oli tietysti keskittynyt vain esimerkiksi maalämpöjärjestelmien toimittamiseen sekä toiset toimijat olivat vain lattialämmitysjärjestelmän toimittajia.

Tarjouskierroksen edetessä törmättiin samoihin asioihin, kun harkkotoimittajan kohdalla. Osa tarjouksista on läpinäkyviä ja toiset taas hyvinkin alkeellisia joissa ei tuntunut olevan paljon muuta tietoa kuin itse loppusumma. Parhaimmissa kokonaistarjouksissa oli selkeästi eroteltu eri osa- alueet; maalämpökaivon osuus porauksineen, suunnittelujen osuudet, maalämpöpumpun osuus tarvikkeineen, tarjoukseen laskettujen tarvikkeiden/ putkien metrimäärät, lattialämmitysjärjestelmän osuus (osa jo fiksusti eritellyt eri kerrokset sekä talousrakennuksen) sekä asennusten osuus. Kahdesta tarjouksesta jäi mieleen todella fiksusti mietitty loppuosuus, jossa oli selkeästi kerrottu MITÄ TARJOUS EI SISÄLLÄ. Tarjoukset eivät koskaan sisällä kaikkea, aina jää jotain itselle esimerkiksi: lämpöpumpun kantaminen vaikkapa tekniseen tilaan, lämpöpumpun sähkökytkennät tai vaikkapa päärakennuksen ja talousrakennuksen välisen lämpökanaalin hankkiminen. Arvostan sitä, että selkeästi kerrotaan mitä pitää itse tehdä/ hankkia ja tämä helpottaa kummankin osapuolen toimintaa, jolloin vältytään turhilta jälkipuheluilta.

Tarjouksissa eroja alkoi muodostua eri tekijöiden perusteella, kuten yleensä tapahtuukin. Erilaiset maalämpöpumput ovat erihintaisia, oli kyseessä sitten Nibe, Stiebel tai Danfoss. Myös lattialämmitysjärjestelmiin löytyi useita toimittajia/ valmistajia ja eroja alkoi muodostua tarjousten sisällön mukaan. Myös takuuajoissa oli eroja toimijoiden välillä ja skaala vaihteli välillä 3- 10v, joten tälle pitää tietysti antaa jokin painoarvo, jos 500 euroa kalliimpi tarjous sisältää 5 vuoden takuun ja halvempi vain kolmen vuoden. Maalämpöpumppu tai sen kompressori on hajotessaan useamman tuhannen euron hankinta ja näitähän on kuitenkin mennyt jokaisesta merkistä vuosien varrella jokusia rikki.

-Timo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...