tiistai 9. huhtikuuta 2013

Talon pohjakuvat -miten niihin päädyimme?

Kohdallamme suunnittelu tulevan talon pohjaratkaisuihin lähti jo edellisessä talossa asuessamme. Tällöin meillä oli 5 huonetta eli neljä makuuhuonetta ja olohuone. Yrittäjähenkinen perheemme tarvitsi välttämättä yhden työhuoneen joten makuuhuoneiksi jäi kolme. Yksi vanhemmille ja kaksi lapsillemme. Kun kolmas lapsi ilmoitti itsestään positiivisen raskaustestin muodossa, aloimme miettimään huonejärjestelyitä. Kolmas lapsi ei ollut suunnitelmissamme ensimmäistä taloamme rakentaessa, eihän toinenkaan ollut vielä silloin edes syntynyt. Siinä tilanteessa 5 huonetta kuulosti todella hyvälle -tilaahan oli vaikka muille jakaa. Toisin kävi. Nyt meiltä niinsanotusti tuli puuttumaan yksi makuuhuone. Vaikka lapset tiettyyn ikään saakka haluaisikin olla samassa huoneessa, en silti pitänyt hyvänä vaihtoehtona sitä vaan omissa kuvitelmissani kaikille lapsillemme olisi ehdottomasti oltava omat huoneet. Se on toista nyt kun lapsemme ovat 4v, 2v ja 2kk mutta entä kun lapset ovat 16v, 14v ja 12v? Varhaisteinikautena ei varmasti huvita jakaa enää huonetta kenenkään sisaruksen kanssa.

Tarvitsimme siis ehdottomasti neljä makuuhuonetta, työhuoneen ja olohuoneen. 6 huonetta oli siis tärkeä lähtökohta, vähemmällä emme pärjäisi. Koska lapset ovat hyvin pieniä ja tulevat vielä pitkään olemaankin talon valmistuttua, halusimme ehdottomasti ison eteisen -päädyimme erilliseen kuraeteiseen jonka saisi eteisestä erotettua. Ovi kiinni ja kaikki kaaos jäisi sen taakse -aamen. Aiemmassa talossamme oli myös 11m2 pitkulainen kodinhoitohuone jonka yhden seinän jouduin käyttämään kuivaustelinetilana. Se oli ärsyttävää kun viisihenkinen perhe olisi tarvinnut ennemminkin kaappitilaa tavaroille. Nyt siis ehdottomasti halusin myös kulmauksen jonne saisin tuon kuivaushärvelin mutta joka ei hyppisi heti silmille. Yläkertaan ehdottomasti halusimme myös aulatilaa jonne mahtuisi jonkinmoinen sohva ja tv-taso. Tulevaisuudessa kun voin jo vannoa että meidän teinit linnoittautuvat kavereineen sinne. Yläkerran vessatilan tulisi olla myös iso, jonne mahtuisi kaksikin ihmistä aamutoimille kunnolla. Voitte vain kuvitella kun talossa asustaa kolme meikkaavaa naisihmistä ja aamukiireessä tarvisi odotella omaa vuoroa. Tämän halusin ratkaista sillä, että tasolle tulee mahtumaan kaksi meikkaavaa naista -eli tilaa tarvitaan. Myös suihku on pakollinen yläkerrassa jossa uskon enemmänkin miespuolisten käyvän aamulla.

Kun tapasin arkkitehtimme ensimmäisen kerran ja aloin kertaamaan mitä todella halusimme ja mikä olisi "ihan kiva" saada, ajattelin jo silloin itsekseni että eihän näitä toiveita millään voi saada taloon jonka tulisi olla noin 200m2. Kuinka se olisi edes mahdollista? Mistä voisin luopua? Ei -luopua en aikonut mistään vaan päätin antaa arkkitehdille vapaat kädet ja katsoa mitä tuleva tuo. Kolme erilaista pohjaratkaisua ja viimeinen suunnitelma oli juuri se missä saimme kaikki nämä yhdistettyä. Mieletöntä! Siihen kykenee vain todella ammattilainen joka kuuntelee asiakasta.


Talourakennuksessa pyysimme suunnittelijaa huomioimaan että tarvitsemme autotallin ja varastotilaa  sekä itselle että yrityksellemme. Nämä saimme kaikki mahtumaan 60m2. Lisäksi asennamme yrityksen varastotilan päätyyn autotallin nosto-oven. Näin saamme talousrakennukseen toisen autotallin mahdollisesti myöhempää käyttöä varten.
Ennen suunnittelijan luokse menemistä

Kannustan kaikkia tulevia rakentajia ennen suunnittelijan tapaamista listaamaan mitkä asiat ovat todella tärkeitä omalle perheelle -mitä ilman ette halua elää ja mitä olisi kiva saada. Jaa että mistä itse jouduimme sitten luopumaan? Isompi olohuone olisi ollut ehdottomasti se mitä olisin kaivannut, pieni pukutila olisi myös ollut kiva josta siirryttäisiin pesutilaan. Se, että halusimme työhuoneen alakertaan, pakotti pienentämään olohuonetta reippaasti. Pukutila oli myös toisessa suunnittelijan ehdotelmassa mutta se vei taas liikaa tilaa ja oli parempi luopua ideasta. Välillä toinen hyvä idea syö toista joten on hyvä päättää kumpi on tärkeämpi ja myös osata luopua joistakin ideoista jotta kokonaisuus on parempi.

Toisaalta emme joutuneet paljoa antamaan periksi. Tilat olivat aluksi isommat, mutta koska kunta ei antanut tehdä paljoa isompaa kuin mihin kaava antoi luvan, jouduimme taloa kutistamaan jolloin tiloistakin lähti neliöitä. Kaikenkaikkiaan meillä toimi hyvin tuo alustava suunnittelu tiloista ennen kuin suunnittelija alkoi uurastamaan. Laitoimme nuo pakolliset tilat ensiarvoisen tärkeiksi ja muut tilat luotiin näiden ympärille. Näin pääsimme parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen.-Paula-


2 kommenttia:

  1. Pohja on kyllä taitavasti suunniteltu, tilamitoituksia tässä mittailleena, en ole löytänyt yhtään puutetta tai virhettä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Marika! Tässä on tullut yhä luottavaisempi fiilis oman talon pohjiin kun on saanu ammattilaisten hyviä arvioita! Tästä siis jatketaan kanssasi mittailua kalusteiden merkkeissä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...