sunnuntai 25. elokuuta 2013

Takan valinta


Vaimo pyöritteli kovasti mielessään takkavalintoja ja annoin hänen toki tutustua erilaisiin takkoihin. Paljon on erilaisia vaihtoehtoja tarjolla sekä tietysti itse valmistajiakin. Tutkimme varaavien takkojen valmistajia, sekä vaimo tutustui myös kiertoilmatakkoihin. Takkojen hinnat vaihtelivat suuresti, vaikka verrokkina käytettiin samankokoista takkaa. Hintaskaala oli suhteellisen suuri. Valmistakat on tietysti helppo koota ja nämä ovat standardoituja tuotteita. Itse virittelin keskustelua projektin puolivälissä takkamuurari Ari Rimmin kanssa, joka tekee yksilöllisiä takkoja ”pitkästä tavarasta”. Takkamuurauksessa tämä tarkoittaa siis tiiliä. Arin kautta saa tarvikkeet eli tiilet Tiileriltä sekä takkaluukut Tapani Puosilta.

Kun lähdin miettimään takan perimmäistä tarkoitusta meidän kohdalla, niin esiin nousi luonnollisesti takan perimmäinen tarkoitus eli lämmönlähde. Takka on toki nykyään varalämmönlähde ainakin uudisrakennuksissa, mutta varaava takka lämmittää taloa mukavasti talvisaikaan sekä pienentää lämmityslaskua. Näin myös maalämmöllä lämpiävässä talossa, jossa tietysti säädetään kiertävän veden lämpötilaa lämmityskaudella. Varaava takka myös varaa lämmön sanansa mukaisesti, joten lämpöä riittää vielä seuraavankin vuorokauden puolelle. Kiertoilmatakan totesin enemmän sisustukselliseksi asiaksi kuin varsinaiseksi lämmönlähteeksi. Kyllähän siellä makkaraa voi paistaa tai tunnelmoida takkatulen ääressä, mutta jotta kiertoilmatakka lämmittäisi taloa pidempään niin se vaatii jatkuvaa tulen yllä pitämistä.  Tähän meillä ei ole aikaa eikä halua. Se ei tuntunut kovin kätevältä ajatukselta. Pitää kuitenkin muistaa, että aina on sähkökatkojen mahdollisuus tai maalämpöjärjestelmään voi tulla tekninen ongelma. Tänä aikana on pärjättävä muun lämmityksen avulla ja tähän varaava takka on aivan ehdoton. Näen tämän myös kiinteistön arvoa lisäävänä tekijänä.

Huolellisen pohdiskelun jälkeen totesimme, että saamme ”yksilöllisen takan” Ari Rimmin kautta samaan hintaan kuin valmistakan. Ari kuitenkin tekee takan juuri mittojemme mukaan sekä suunnittelee siitä sellaisen, joka luovuttaa lämpöä mahdollisimman pitkään ja rauhallisesti. Kuten hyvän takan kuuluukin. Edellisessä talossamme oli pienehkö valmistakka, joka kyllä teki olohuoneesta nopeasti melkoisen pätsin. Mutta lämmön varaaminen ei kestänyt kauan. Lisäksi takan pesä oli niin pieni, että puut piti pilkkoa todella pieniksi ellei niitä halunnut laittaa pesään pystysuuntaan. Nyt on huomioitu, että pesä on suuri ja tilava, jonne on helppo laittaa polttopuut.

Kuva: Linnatuli.fi

Halusimme ehdottomasti ison takan, jossa on iso kulmaluukku. Aloitimme takan suunnittelun Arin kanssa ja materiaalit laitettiin tilaukseen. Takan tekemisessä menee noin kaksi viikkoa. Päätimme pinnoittaa takan valkoisella rappauksella, muttei kuitenkaan rosopintaisena slammauksena vaan sileäpintaisena. Laatoitus ei sopinut kulmaluukullisen takkaan niin luontevasti ja ihastuimme sileäpintaiseen takkaan.  Homma on nyt lyöty lukkoon Arin kanssa ja hän toteuttaa koko takan aina muurauksesta pinnoitukseen asti.  Nyt jäämme odottelemaan takkamuurauksen alkamista ja palaamme asiaan takan muuraukseen liittyvän jutun kera.

Kuva: Linnatuli.fi

-Timo-

4 kommenttia:

 1. Hei,

  yritän selvittää mm. tätä takka-asiaa, ja mietin että miksi teille tuli takkaluukku eikä hissiluukku?
  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, meillä päädyttiin takkaluukkuun ulkonäöllisistä syistä sekä että puhdistaminen on helpompaa kun luukku likaantuu aina takan polton jälkeen niin saan sen paremmin taas puhtaaksi. Meille tuli mittatilaustyönä koko takka ja saimme kokonaisuuteen hyvään hintaan tuon luukun. Tässä suurimmat syyt :) Onnea takan valintaan ja pähkäilyyn! -Paula

   Poista
 2. Meillä sama takkamuurari, ihan loistava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu kommentista, olemme myös hyvin hyvin tyytyväisiä ja Rimmi saa suosituksemme :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...