maanantai 12. elokuuta 2013

Puutavaran kilpailuttaminen


Vesikaton rakentaminen alkaa pian olla ajankohtaista niin talon kuin tallinkin kohdalla. Talli onkin jo ollut täyskorkeudessa jonkin aikaa, mutta pyrimme ajoittamaan kattoristikoiden nostot muiden nostojen yhteyteen. Puutavaraa kattoon saa kyllä menemään ja ehkä enemmän kuin mitä olin ajatellut. Edellisessä pakettitalossa ei tarvinnut määriä sen erityisemmin ihmetellä, eikä niitä taidettu edes asiakkaalle kertoa. Nyt kun tilausvastuu on minulla, niin määrät pitää laskea ja tulevat tietysti konkreettisemmin esille. Pääurakoitsija on ollut kovasti apuna määrälaskennassa, koska kaikkea en ole osannut huomioida enkä tiennyt tarkalleen mitä missäkin tarvitaan. Ammattilaisen avustamana on päästy juonesta kiinni.

Puutavaraa toki menee paljon muuhunkin rakennusprojektin aikana; anturamuotteihin, ikkunan- ja ovenylityksen, vesikaton rakentamiseen sekä esimerkiksi talon sisäpuolella alaslaskuihin. Joten puutavaran kilpailuttaminen kannattaa aloittaa heti projektin alussa ja ottaa tarpeeksi puuta tontille heti alkuun. Rahtikulut ovat kuitenkin aina luokkaa +100€ toimitus.

Kilpailutimme seuraavat toimijat Pirkanmaan alueella:


Pekan Puu Oy.
He hoitivat tarjouspyynnön käsittelyn hyvin nopeasti ja saimme hyvin eritellyn tarjouksen erilaisesta sahatavarasta joita urakassamme tarvitsemme. Sähköpostissa oli myös selvennetty hyvin asiat sekä oli muutama ehdotus korvaavasta vaihtoehdosta. Tämä  on sinänsä tervetullutta, koska hyvät ideat ovat aina tervetulleita. Esimerkiksi otsalaudan on monesti hyvä olla mahdollisimman leveää, koska se on näyttävän näköistä. Pekan Puun tarjous oli keskiluokkaa muihin toimijoihin verrattuna.

Ylöjärven puutoimi.
Olemme aikaisemmin ottaneelta täältä paljon puutavaraa muissa yhteyksissä ja tiesin, että heillä homma toimii. Yleensä myös hinnat ovat olleet hyvin kilpailukykyisiä. Sähköposteihin tulee yleensä kohtuullisen nopea vastaus, tämä ei kuitenkaan ole aivan huippuluokkaa heillä. Tarjoukset ovat hyvin eriteltyjä sekä toimitus tontille onnistuu yleensä nopealla aikataululla. Tällä kertaa puutavaran suhteen heidän hintansa olivat kohtuulliset, mutta eivät aivan yhtä edulliset kuin muutamalla muulla toimijalla.

Puukeskus Oy.
Kesälomasesonki oli näköjään sekoittanut tarjouspyyntöjen käsittelyn tällä kertaa totaalisesta. Melkein kaikki tuntuivat olevan lomalla, mutta  tarjouspyynnöt pyydettiin ohjaamaan toisella vastuuhenkilölle. Lievätkö hekin olleet lomalla, mutta vastausta tarjouspyyntöihin ei saatu lainkaan. Jos tuollaiseen pariin viikkoon ei mitään kuulu, niin homma on niin sanotusti pelattu. Nykypäivän henki on, että vastaus 1-3 pv sisällä tai you´re out the game. Näin se menee, omassa työssänikin.

Messupuu Oy.
Ajattelin aluksi, että tässä olisi toinen Puukeskuksen tyylinen kandidaatti, jolta ei ehkä edes saada tarjousta. Toisin kävi kuitenkin ja Messupuulla oltiin hyvin aktiivisia. Tarjous oli hyvin asiallinen sekä tiedusteltiin, että tarvitsetteko kattoristikoita myös tms. Vaikka nämä olivat jo hankittu, niin olihan se kiva saada sekin tarjous vertailun kannalta. Kattoristikko tarjouksella ei tosin kauppoja olisi syntynyt ;) Puutavaran suhteen messupuu oli kohtuullisen kallis, joten emme päätyneet yhteistyöhön tällä kertaa.

Lauta Oy.
Itselleni entuudestaan vieras tamperelainen toimija. Heidän kauttaan on mahdollista saada monenlaista puutavaraa, myös kattoristikoita. Puutavaratarjous tuli ihan kohtuullisessa ajassa, joten sähköpostiliikenne tuntuu toimivan. Saamani puutavaratarjous oli myös hyvin kilpailukykyinen, joten olimme lähellä heidän valintaansa. Oikeastaan valinnassa painoi kuppia toiseen suuntaan laajempi kokonaisratkaisu, jossa on mukana muitakin rakennustarvikkeita. Suosittelen tutustumaan ja pyytämään tarjousta.

Byggmax.
Avasi juuri ovensa Kangasalla, mutta eivät ehtineet vielä mukaan tässäkään vaiheessa. Kun otan puutavaraa alaslaskuihin, niin otan heiltä tarjouksen. Katsotaan sitten mihin se asettuu. Mutta katselemalla heidän mainoksiaan sekä kotisivujaan, niin on ainakin ”halvan näköistä”.

Starkki Oy.
Pieneksi yllätykseksi minulle itselleni, niin Starkista olen saanut erittäin kovat tarjoukset. Tämä on koskenut kaikkia tuoteryhmiä, joten voin kyllä suositella. Ilmeisesti ostovolyymit ratkaisevat tänä päivänä, mutta onhan Starkin Nekalan noutopiha kyllä täynnä tavaraa. Sieltä löytyy kyllä vaikka mitä puutavaraa ja vähän muutakin. Tälläkin kertaa Starkin tarjous oli ylivoimaisesti kilpailukykyisin sekä heidän asiakaspalvelunsa myynnin ja toimituksen suhteen on erinomaista. Toimitukset ovat toimineet hyvin ja aina minulle on ilmoitettu koska tavaraa on tulossa tontille. Toimituspäivät ovat myös pitäneet hyvin.

Puutavaraan menee kuitenkin rahaa kivitalossakin äkkiä tuollaiset 5.000 – 8.000€, joten kyllä sitä kannattaa vertailla. Erot eivät ole suurimmat puutavarassa, mutta kyllä niitä on. Puutavara on kuitenkin kaikissa vertailluissa yrityksissä laadukasta, joten sen kustannuksella kilpailutusta ei ole tehty. Vaikka olen Starkkia paljon käyttänytkin rakennusprojektin aikana, niin tutkin aina hintatason kun teen hankintoja. Jos hinnat eivät ole Starkissa linjassaan, niin toimitukset tulevat muualta. Toimittajaa ei ole kuitenkaan jouduttu vaihtamaan, ainakaan vielä ;)

Puutavaraaa tontilla


-Timo-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...