lauantai 17. elokuuta 2013

Harkkokivitalon yllättävät kustannuserät


Rakennusprojektin matkan varrella tulee aina yllätyksiä ja kaikkien materiaalien osuutta on vaikea arvioida tarkkaan rakennusprojektin alkaessa. Rakennusalan ammattilainen varmasti pystyy tähän sekä rakentaja, joka mahdollisesti rakentaa kolmatta taloaan. Omalla kohdallani hyppy puutalosta kivitaloon on tuonut mukaan sellaisia ”uusia huomioitavia” asioita, joiden menekistä en ollut täysin varma. Olen tässä hieman vetänyt yhteen osa- alueita, joita ei mahdollisesti budjetoida kovin tarkasti, eikä osata huomioida. Näistä kertyy kuitenkin iso summa projektin aikana.

Harjateräksiin tulee aivan varmasti budjetoitua liian pieni summa tai nämä saattavat unohtua vallan. Tätä pidetään vain teräksenä ja tätähän saa sitten rautakaupasta. Tämä toki pitää paikkansa, mutta harjateräkseen menee kuitenkin noin 5000€ näillä neliöillä. Tämä vastaa kuitenkin pientä urakkaa. Suosittelen budjetoimaan heti alkuvaiheessa ja kysymään rakennesuunnittelijalta tai vastaavalta menekistä.

Itse betoniin tulee menemään paljon rahaa. Harkoissa on ilmoitettu toki betonimäärä, mutta betonia menee projektissa muihin osa- alueisiin. Esimerkiksi monesti portaat valetaan betonista sekä meidänkin kohdalla taloon tulee 7kpl isoja pyöreitä pilareita, jokta valetaan betonilla. Aluksi nämä oli piirretty liimapuupalkeilla, mutta en nähnyt niiden soveltuvat taloomme. Pyöreät pylväät ovat kuitenkin näyttävät ja nämä kannattaa tehdä kunnon kokoisina esimerkiksi 300mm vahvoina. Pilareista tarkemmin omana juttunaan myöhemmin. Valamme myös roskakatoksen pohjan valmiiksi, jotta siihen on sitten helppo kasata harkoista roskakatos.  Useampi tuhat euroa kannattaa budjetoida ylimääräisiin betonivaluihin. Tämä on realistista.

Puutavaraa menee myös kivitaloonkin ja tämä ei ole ehkä päällimmäisenä mielessä. Esimerkiksi jos kattotöihin menevä puumateriaali hankitaan itse, niin budjetointi voi olla vaikeaa ilman asiantuntija-apua. Näihin menee kuitenkin aluskatteineen noin 3000 euroa. Epäilen, että tämä menee helposti budjetoinnissa kategoriaan ”haetaan sitten peräkärryllä” läheisestä rautakaupasta. Ei muuten haeta ;)

Telineiden vuokrauksesta ei varmaan suunnitteluvaiheessa turhaan puhuta, koska nämä on helppo hankkia konevuokraamosta. Harkkokivitalossa tarvitaan kuitenkin hakitelineitä kohtuullinen määrä, kun talon julkisivua rakennetaan harkoista ylöspäin. Myös holvitukia tarvitaan ontelolaattoja tukemaan niiden laskemisen jälkeen sekä tukemaan ikkuna- ja aukkoylityksiä valujen jälkeen. Ja tässä tulee esille projektin nopea eteneminen, koska myös kustannuksissa on eroa jos telineet ovat tontilla kaksi kuukautta tai kuusi kuukautta. Parin kuukauden vuokra yllä mainituissa telineissä on kuitenkin toista tuhatta euroa. Projektissa joka etenee hyvin hitaasti, niin vuokrasumma onkin sitten toista luokkaa. Tämän vuoksi aika on rahaa rakentamisessakin.

Bitumointityöt ovat myös hyvin tärkeä rakennusprojektin alkuvaihetta, koska bitumointi estää kosteuden tunkeutumisen rakenteisiin. Mikäli ei ole hirveästi bitumointihommia tehnyt niin tämäkin jää varmasti tekemättä. Ammattilainen vetäisee bitumit viikonlopussa ulko- ja sisäpuolelle taloa, mutta ensikertalaiselta tee se itse- mieheltä voi hommaan mennä pitkäkin aika. Bitumien limitys pitää myös olla kunnossa, jotta eristävyys on kunnossa. Ammattilaiselta saa kuitenkin maksaa pari tonnia urakoinnista. Tälle kannattaa varata oma rivi excelistä.

Nosturikustannuksia tulee väkisinkin ja aluksi yleensä puhutaan, että auto tulee tontille pari kertaa harkkoja nostamaan. Tämä voi pitää paikkansa, mutta urakassa nostellaan paljon muutakin. Kattoristikoita nostellaan paikalleen, sitten väliseinäharkkoja nostellaan ensimmäisen ja toiseen kerrokseen. Myös hakitelineitä pitää nostaa, kun siirrytään rakentamaan toista kerrosta. Sitten nostetaan tietenkin myös ontelolaattoja, betoniportaita ja muita vastaavia. Tiettyjä nostoja saadaan tehtyjä samalla kerralla, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Nosturikuluihin on hyvä varata luokkaa 3000€.

Teräspalkit ja näiden asentaminen sekä niihin liittyvät hitsaukset. Meidän kohdalla taloon ei tullut kuin pari teräspalkkia porrasaukon lähettyville. Kohteissa, joissa pohjaratkaisu on hyvin moninainen voi kantavuussyistä teräspalkkien tarve olla useita kappaleita. Nämä pitää asentaa paikoilleen sekä hitsata yhteen. Kohteissa joissa näitä on paljon, niin puhutaan useasta tuhannesta eurosta. Toki eihän näitä pois voi jättää, mutta näille on hyvä varata oma osuutensa budjetissa.

Pankeissa on huomattavasti kiristetty otetta ja he vaativat kunnon budjetointia lainapäätöksen tueksi. Tähän kannattaa nähdä vaivaa ja budjetoida hieman ylimääräistä. Nykyinen heikko taloussuhdanne ei tue helppoa lisälainan hakemista, mitä se oli muutama vuosi taaksepäin. Oma stressi vähenee, tiedetään millaiseen projektiin rahallisesti lähdetään sekä pankinjohtajakin on tyytyväinen =)



-Timo-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...