sunnuntai 25. elokuuta 2013

Nostopalveluiden kilpailuttaminen


Nosturi on tuttu näky jokaisella työmaalla, mutta erityisen tuttu ”kaveri” se on kivitaloprojekteissa.  Harkkoja tai elementtejä pitää nostella, hakitelineitä joudutaan nostamaan nosturilla, betoniportaat vaativat nosturia, ontelolaatoista puhumattakaan. Myös kattoristikot pitää nostaa, matalaan talousrakennukseen nämä on vielä mahdollista saada talkoovoimin, mutta kaksikerroksisen talon katolle tämä ei omin avuin onnistu.

Nostopalveluissa ratkaisee tietysti hinta, mutta tähän pitää todeta että saatavuus/ toimitusvarmuus nousee ainakin yhtä tärkeäksi tekijäksi. Me ratkaisimme asian siten, että käytimme paikallista Kangasalalaista nostopalvelua pikkunostoihin, jossa puhutaan noin reilun tonnin nostoista. Tämän isompiin nostoihin ei Hiab riitä, vaan tarvitaan ajoneuvonosturi.

Piennostot n. 1000kg - Hiab

Ensin ajattelin, että löytyykö Kangasalta nostopalvelua lainkaan. Sitten kuulimme Kangasalan KTK:n kautta Niemisen Erkistä, jolta löytyy Hiab näihin noin tonnin nostoihin. Harkkolava painaa juuri noin 1000kg. Kun toimija löytyy läheltä, ei tule laskutusta siirtymistä ,joka on Tamperelaisten/ pidemmältä tulevien yrittäjien kohdalla vähintään 1h siirtymiin. Yleensä nostopalveluilla on 2h minimiveloitus, joka kannattaa selvittää. Tämä tarkoittaa sitä, että nostoihin kannattaa ottaa sen verran samalla kerralla että tuo kaksi tuntia täyttyy. Toisaalta seuraava laskutusväli on 4h, joten kolmen tunnin urakoita ei kannata teettää. Nämä yksityiskohdat on hyvä selvittää.
Paikallisen Hiab- toimijan kilpailutukseen ei yleensä löydy montaa toimijaa pienemmässä kunnassa, joten saatavuus ja luotettavuus ratkaisevat varmasti eniten.

Suuret nostot yli 1000kg - ajoneuvonosturi

Ajoneuvonosturi pystyy nostamaan useamman tuhannen kilon kuormia, joten tätä pitää käyttää ainakin ontelolaattojen nostoon ja betoniportaiden nostoon. Muuhun ajoneuvonosturia ei tarvita, koska Hiab pystyy suorittamaan nämä keikat. Ajoneuvonostureihin löytyy kohtuullisen paljon tarjontaa, mutta toiset ovat toisia kiireisimpiä. Kannattaa myös selvittää, että kuinka ajoissa nosturitilaus vaaditaan kyseisellä toimijalla. Toisilla se on reilu viikko ja toiset pystyvät reagoimaan joidenkin päivien sisällä. Tälle kannattaa antaa jotain painoarvoa.

Seuraavilta toimijoilta kysyimme tarjouksia:Nosturipalvelu Eero Vuohelainen
Kyseinen toimija oli meistä katsottuna toisella puolella Tamperetta, joten siirtomatkaa kertyy melkoisesti. Tämä olisi tarkoittanut useamman lisätunnin veloitusta meidän nostojen kohdalla. Tarjouspyyntöön saimme vastauksen kohtuullisessa ajassa. Länsi- Tampereen ja lähikuntien alueella varmasti vaihtoehto, joka kannattaa tutkia. Meidän kohdalla siirtymä ratkaisi.

Lamminsivu
Heidän bisneksensä taitaa olla enimmäkseen jossain aivan muualla kuin pientalokohteissa.  Vastauksen saaminen kesti hyvin kauan ja minulle jäi sellaisen vaikutelma, että he eivät halua tämänkaltaisia satunnaiskeikkoja. Tämä on hyvin ymmärrettävää, jos bisnes on B to B sektorilla.


Kangasalan nostopalvelu
Kyseinen yritys sattui löytymään sattumalta pitkäaikaisen googlailun jälkeen. Ensin mietin, että onko kyseinen yritys vielä olemassa, kun kotisivut ovat hieman ”vanhempaa tuotantoa". Soitin yritykseen ja sain selville, että nostoja tehdään edelleen. Hiabia heiltä ei löydy, jos ihmettelette miksei heitä käytetty sillä saralla. Hinta oli kohtuullinen, hieman yläpäästä mutta mahdollinen lyhyempi siirtymä piti homman elossa. Sitten kuitenkin kun oli nostojen aika, niin saatavuus oli erittäin heikkoa. Emme uskaltaneet käyttää kyseistä toimijaa, eikä se sopinut meidän aikatauluihin.

Janhunen
Tunnettu pitkän linjan toimija, joka nostaa ja kuljettaa. Heiltä löytyy myös laaja valikoima ajoneuvonostureita, jossa laite voidaan valita kuorman sekä ulottuvuuden mukaan. Joskus pitää olla nosturi, jolla on suuri ulottuvuus jos tontin maasto on haasteellista tms. Nämä asiat kannattaa selvittää nosturia tilatessa. Pääurakoitsijamme kehui Janhusta jo etukäteen. Heidän kanssaan asiat hoituvat sovitusti sekä kohtuullisen lyhyellä varoitusajalla. Oli erittäin miellyttävää asioida heidän kanssaan ja kaksi sovittua nostoa menivät esimerkillisesti. Asiakaspalvelu sekä nostoista sopiminen olivat kiitettävällä tasolla ja kaikki huomioitavat asiat kerrottiin minulle selkeästi. Myös aikataulut pitivät erittäin hyvin paikkansa, joka on tietysti tärkeää koska nosturin käyttö liittyy yleensä tavaroiden saapumiseen kuten esimerkiksi ontelolaattojen. Hinta oli myös kilpailukykyinen ja siirtymistä veloitettava korvaus inhimillinen. Myös ajoneuvonosturin kuljettaja oli ammattitaitoinen ja homma sujui ripeästi. Edellisessä valmispakettitalossamme näimme mitä tarkoittaa, kun nosto ei suju ajoneuvonosturinkuljettajan toimesta. Talotehdas lähetti tämän toimijan kotiin, koska siitä ei tullut mitään. Jotta kukaan ei ymmärrä väärin, niin kyseessä ei ollut Janhusen kuljettaja. Olin itse myös tyytyväinen Janhusen kalustoon sekä kaikki tarvittavat turvatoimet otettiin huomioon. Voimme suositella lämpimästi heidän palveluitaan. Janhunen operoi pääosin Pirkanmaan alueella.

Joukko toimijoita Pirkanmaan ulkopuolelta
Paljon oli toimijoita, jotka mainostivat tarjoavansa nosturipalveluita Tampereen alueelle, mutta tämä tarkoitti isompia kohteita. Ehkä hieman harhaanjohtavaa mainontaa, mutta heidän vastauksesta kävi ilmi etteivät ole tulossa pienkohteeseen päiväksi. Sekin on täysin ymmärrettävää, mutta itse toisin asian selvemmin esille.

Valintamme

Päädyimme käyttämään piennostoissa Tmi Erkki Niemisen ja suurnostoissa Janhusen palveluita kohteessamme.

Nosturipalvelut eivät suinkaan ole suurin kuluerä rakentamisessa, mutta niiden ajoitusta ja rytmitystä kannattaa miettiä. Samaan kertaan kannattaa ajoittaa useampi nosto. Jos nosturi juoksee tontilla yksittäisissä nostoissa, niin siitä kertyy äkkiä ”lovea budjettiin”.

-Timo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...