sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kivitalon väliseinät

Olemme saaneet paljon kyselyitä koskien kivitalon väliseiniä, sekä miten päädyimme valitsemaan omat väliseinämme ja harkitsimmeko muita vaihtoehtoja. Lähtökohtana hankkeessa on ollut, että kivitalon väliseinätkin ovat kiveä. Oman ideologiamme mukaisesti se on osa kivitaloa, jossa portaidenkin pitää olla betonia sekä mielellään pilaritkin betonia. Tästä syntyy selkeä harmoninen kokonaisuus, jossa ei ole ristiriitaisuuksia. Väliseinämateriaalin kohdalla valinnasts painoi suurelta osin myös kosteusvarmuus, yhden kosteusvaurion edellisessä talossamme kokeneena.

Väliseinät olisi ollut helppo rakentaa kertopuurungoista, joka levytetään tämän jälkeen. Tämän olisi pystynyt tekemään itsekin sekä sähköjohtojen vetäminen olisi ollut huomattavasti yksinkertaisempaa. Itse emme kuitenkaan olleet tyytyväisiä edellisen puutalomme kipsilevyseinien ääneneristävyyteen. Lisäksi kiinnittäminen oli aina tuskallista gyproc- seinään, jonka vuoksi edellisessä talossamme niihin seiniin joihin tuli kuormitusta, niin asennettiin havuvaneria ennen kipsilevyä. Myös kolhut näkyivät kipsilevyseinissä nopeasti ja kahden lapsen kanssa runsas vuosi tuotti jo muutaman "kolon" seinään. Kertopuuväliseiniä puoltaa niiden asentamisen nopeus sekä kustannustehokkuus. Muutoin ne jäävät auttamatta "kiviseinien ominaisuuksille". Toki tee se itse miehelle tämä voi sopia paremmin, koska muuraaminen ei ole jokaisen juttu.
Kertopuurungot väliseinille



Perinteiset kivitalon väliseinät muurataan väliseinäharkoista, joita löytyy eri valmistajilta aina Lujabetonista Lammiin saakka. Väliseinäharkkoja on myös eri vahvuisia, 88mm- 200mm. Tällä hetkellä yksi suosituimmista kokoluokista on 88mm väliseinäharkko, joka on 600mm pitkä. Tätä on kuulemma helppo työstää ja muurata. Näin ollen seinäpinta- alaa syntyy nopeammin. Sähköjohdot ja muut putkitukset viedään väliseinäharkkojen sisällä olevien aukkojen kautta. Siksi sähkötyöt ovat työläämpiä väliseinäharkkojen osalta, sekä kaikki kannattaa suunnitella hyvin etukäteen. Toki jälkikäteen putkituksia saadaan väliseinäharkkoonkin, mutta tämä tarkoittaa rälläköintiä. Siksi muurarin ja sähkärin yhteistyön on pelattava yhteen, niin kaikkien elämä on helpompaa.



Mikäli halutaan saavuttaa erittäin hyvä ääneneristystaso, niin voidaan käyttää esimerkiksi 100- 150mm väliseinäharkkoja, jotka valetaan täyteen betonilla. Tämän jälkeen seinä on todella tukeva ja sen ääneneristävyys on huippuluokkaa. Tämä sopii esimerkiksi kotiteatteritiloihin sekä huoneisiin, joissa vaikkapa tuleva "huippurumpali" reenaa settiään;) Itse teimme niin, että keittiön väliseinäharkot valettiin täyteen betonilla, koska keittiökaapisto on suhteellisen raskas ja näin kiinnittäminen tulee olemaan helpompaa. Autotalliimme tuli myös harkkoväliseinät, jotka käsittelen kosteussululla sekä lopuksi Tikkurilan lujamaalilla. Tämän jälkeen autonpesu onnistuu myös autotallissa, vanhassa autotallissa sai olla hyvin tarkkana kaiken suhteen, koska kipsilevyseinä otti hyvin helposti itseensä. Nyt tätä pelkoa ei enää ole.


-Timo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...