lauantai 15. kesäkuuta 2013

Sisustus ja sen suunnittelu

Unelma projekti Villa Kivitalon menossa häärii taustatukenamme sisustussuunnittelija joka on apunamme niin tilojen kalustuksessa, valaistuksessa kuin yleisilmeessäkin. Sisustussuunnitelijaksemme valitsimme siis Sisustusassari blogia pyörittävän Marikan. Hänen käytännöllinen ja kaunis ajatusmaailma veti heti puoleensa. Projektissamme hän on jo suunnitellut kalustukset wc tiloihin ja kodinhoitohuoneeseen sekä kuraeteiseemme. Seuraavana vuorossa on kiinteiden valaisimien suunnittelu ja hieman myöhemmin tilojen pintamateriaalit sekä tilojen yhtenäistäminen.
Ohessa ammattilaisen viisaita sanoja talon sisustuksesta ja sen suunnittelusta:

Sisustuksesta puhutaan nykypäivänä paljon. Sisustusohjelmia, -lehtiä ja -blogeja on hurjasti ja niiden suosio on yhä kasvussa. Mutta tietävätkö ihmiset oikeasti, mitä esimerkiksi sisustussuunnittelu todellisuudessa on? Se ei ole sisustuslehtien ideoiden toisintoa ja hienoja sisustusostoksia, vaan se on ennen kaikkea sellaista, minkä tarkoitus on parantaa ihmisten elämänlaatua ja arjen sujuvuutta niin kotona, työssä kuin julkisissakin tiloissa

Sisustus mielletään varsin usein pelkästään esteettiseksi asiaksi - se on melko kapea katsantakanta. Sisustus on todellisuudessa paljon laajempi käsite. Varsinaisella sisustussuunnittelulla ja tilasuunnittelulla muun muassa jäsennetään kohteena olevaa tilaa ja sen toimintoja, pyritään luomaan tunnetiloja ja tuomaan tilaan sellaisia elementtejä, jotka tukevat toisiaan ja tilan tarkoitusta. Suunnittelijan tehtävänä on löytää se punainen lanka, jolla kokonaisuudesta saadaan toimiva.

Näistä en luovu. Näitä tarvitsen aina, kun aloitan uuden projektin.

Sisustusbuumista huolimatta, ihmiset eivät ihan tarkalleen tiedä, mitä sisustussuunnittelu tarkoittaa ja se sekoitetaankin usein somistukseen (mikä on muuten ihan oma taiteenlajinsa) tai siltä odotetaan tv-sarjojen sekunnissa-muutos-tyyppistä ratkaisua. Tv-sarjat antavat sisustussuunnittelusta melko ruusuisen kuvan ja siten jokseenkin vääristävät totuutta. Eikä siinä mitään, kysehän on viihteestä ja se on syytä pitää se mielessä. Mutta rehellisyyden nimissä: olisi oikeasti aika karmaisevaa mennä jonkun toisen kotiin ja toteuttaa muutos ilman, että asukas itse olisi siinä mukana :) 

Tv-sarjojen ruusuisen kuvan vastapainoksi kerrottakoon, että oikean sisustussuunnitteluprojektin aloitus menee jotakuinkin näin:

1. Asiakas ottaa yhteyttä suunnittelijaan ja kertoo kohteen

2. Suunnittelija odottaa tarkempaa kuvausta, jonka perusteella hän voi antaa tarjouksen eli tehdäänkö kenties näistä osakokonaisuuksista jotakin: tilasuunnitelma, väri- ja pintamateriaalisuunnitelma, irtokalustesuunnitelma, kiintokalustesuunnitelma, valaistussuunnitelma, tekstiilisuunnitelma tai jotakin muuta ja lopuksi kerrotaan mille neliömäärälle/huoneelle suunnitelmat on tarkoitus tehdä. Vai tehdäänkö nämä kaikki koko talolle. Jokaisen suunnitelman tekeminen on yksilöllistä ja aikaa vievää, ja jos budjetti on pieni, kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mikä olisi kaikkein vaikein suunnitella itse. 

Suunnittelijan ja asiakkaan vuorovaikutusta ja suunnittelun etenemistä hankaloittaa, jos asiakas ei hahmota, mitä suunnitelmat todellisuudessa sisältävät. Kannattaakin aina keskustella suunnitelmien kattavuus ja todellinen sisältö läpi ennen suunnittelun aloittamista.

3. Kun suunnitelmien määrä ja tarkkuus on päätetty, suunnittelija pyytää viimeistään tässä vaiheessa kohteen mittakaavassa olevaa pohjapiirrosta nähtäville ja/tai menee paikan päälle - riippuen toki hieman tilanteesta.

4. Tämän jälkeen hän yleensä laatii työaika-arvion ja sen mukaisen tarjouksen. Jos asiakas sen hyväksyy suunnittelu voi alkaa.

Lainaus: Sisustusassari-blogi kirjoitus 27.1.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...