torstai 6. kesäkuuta 2013

Ennen kauhan iskemistä maahan...


Paljon on tapahtunut ja vaadittu – ennen kuin kauha on kopsahtanut Pikonlinnan peltomaahan. Viimeisimpänä on juuri tuoreessa muistissa aloituskokous, jossa käytiin vielä läpi kaikki oleellinen pääsuunnittelijan, vastaavan työnjohtajan, pääurakoitsijan sekä rakennusvalvonnan kanssa. Ihme kyllä kaikki paperit on saatu kasaan ja ne olivat vieläpä saapuneet kunnan päähän. Papereiden mukana pysyminen sekä sen, että mitkä niistä ovat kaikkein ”viimeisimmät” versiot, on ehkä kaikkein haastavinta rakentamisen aikana. Aina silloin tällöin mieleen hiipii, että toimitinko kaikille tuoreimmat versiot kuvista ja olenko varmasti huomioinut kaiken oleellisen.


Alussa sitä aikaa tuntuu olevan, mutta sitten itse asiassa alkaa se väistämätön tosiasia että tässähän on oikeasti hommat alkamassa. Itsekin olen luullut huomioivani kaiken, mutta tänäänkin muistin yhtäkkiä että missäs hemmetissä lämpökanaali on, jonka lupasin hankkia maaurakoitsijalle. Lämpökanaalin kautta kulkee vesikiertoinen lattialämmitys talousrakennukseen mitä pyöritetään maalämmöllä. Näin vain meinasi kanaali unohtua ja minulla oli 2 päivää aikaa hankkia se, ennen kuin kaivinkone lähtee tontilta. Tehtaalta saan onneksi suoraan tontille toimituksen perjantaiksi, joka onkin viimeinen mahdollinen päivä.Tontilla on myös kierretty urakoitsijoiden kanssa hahmottelemassa urakkaa ja yksi tärkeä seikka on rakennusmateriaalien sijoittelu tontille sekä niiden vastaanotto. On hyvin tärkeää käydä läpi pääurakoitsijan kanssa, että mitkä sijoitetaan mihin päin tonttia ja mitä pitää ottaa huomioon. Etenkin kivitaloissa harjaterästoimitukset kannattaa suojata kunnolla, koska on erittäin ikävä käsitellä ”ruosteisia teräksiä”, jos sade on päässyt tekemään tuhojaan. Sähköurakoitsijan kanssa on käyty läpi mittauskeskuksen sijoitusta sekä kuinka putkitukset tehdään, että kaikki on varmasti huomioitu esimerkiksi pihavalojen suhteen. Lapiohommiin ei kuitenkaan kannata suunnitella ryhtyvänsä, vaan kyllä kaivinkoneen läsnäoloa tontilla kannattaa hyödyntää kaikkeen mahdolliseen.

Ennen maatöiden aloittamista kannattaa myös käydä vielä kertaalleen tontilla maaurakoitsijan kanssa, jotta sovitaan yhteisistä pelisäännöistä. Kumpi tilaa maa- ainekset ja mistä tilataan? Lisäksi kannattaa huolehtia sisäänajon riittävästä leveydestä ja ottaa kunnolla mursketta etupihalla ja sellaisiin kohtiin, joihin tullaan liikkumaan raskaalla kalustolla. Mukavampi tulla tontille, kun se on sinne päin eikä valtavilla kuopilla. 


-Timo-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...