maanantai 17. kesäkuuta 2013

Maa-ainesten kilpailutus


Mursketta, soraa ja sepeliä – tätä menee jokaisessa rakennusprojektissa. Maa- aines menekki on joissain tapauksissa hyvinkin suuri, kun täyttöjä vaaditaan enemmän niin suosittelen tutustumaan maa- ainesten hintoihin. Yleensä maaurakoitsijat sanovat, että tilataan murskeet yhteistyökumppaniltani, jota olen aina käyttänyt. Mikäs tämän mukavampaa, mutta asiakas tässä joutuu yleensä maksumieheksi. Ensimmäisessä rakennusprojektissa minulle kävi näin, mutta toista kertaa tätä ei pääse tapahtumaan.

Tällä kertaa kilpailutin toimijat reilusti keskenään ja pyysin tarjousta kalliomurskeesta, sepelistä sekä tietysti tontille toimitettuna. Toimijat valitsin Pirkanmaalta, koska muuten kuljetuskustannukset nousevat liian suuriksi, jos toimija on pidemmän matkan takaa.

Minulle itselleni on yllätys sen suhteen, että tarjouksissa oli hyvin paljon eroa. Hinta esimerkiksi 0-32mm kalliomurskeelle vaihteli hintahaitarissa 11€ - 14€/tn. Tämä ero alkaa kyllä tuntua, jos tavaraa menee paljon. Tarjouksissa itseäni ärsytti suuresti se, että osa toimijoista yritti tarkoituksellisesti ilmoittaa alv 0% hintoja, vaikka kysymys on kuluttajakaupasta. Ymmärrän kyllä leipätyössäni b to b kaupassa, että pelataan arvonlisäverottomilla hinnoilla, koska yritykset saavat alv:n vähennettyä.  Minusta maa- aineskaupassa yritettiin antaa kuva siitä, että hinta olisi edullinen vaikkei se todellisuudessa näin ollutkaan. Osalla toimijoista tarjoukseen sisältyi kuljetus tontille, mutta osalla toimijoista toimitusmaksu oli luokkaa 150€/ kasetti, joita tulee yhdessä toimituksessa kaksin kappalein. Sitten kun tontille tulee tuollaiset 20 kasetillista tavaraa, niin tämä tarjous ei tunnukaan enää kovinkaan kilpailukykyiseltä. Onneksi kiinnitin tähän huomiota ja ennakoin tavaramenekkiä sekä käytin vertailulaskennassa todellisia kustannuksia, joissa oli huomioitu kaikki mahdolliset kulut.

Muutamien toimittajien esittely:

Rudus Oy:ltä saatiin hyvin nopeasti sähköpostilla tarjous ja hinta tuntui erittäin kilpailukykyiseltä. Hieman tarkemmin Ruduksen tarjousta katseltuani huomasin, että he perivät kuljetuskustannuksen jokaisesta kasetillisesta. Tämä tarkoitti yli 300€, jokaista kertaa kohden kun yhdistelmä käy tontilla. Näitä käyntejä on kuitenkin 5-10, ja joissain tapauksissa paljon enemmänkin. Kustannusvertailussa tämän huomioimatta jättäminen olisi käynyt kukkarolle kalliiksi. Asiakaspalvelu kuitenkin huippuluokkaa ja lähettivät heti tarjouspyynnön jälkeen kotiin esitteitä Ruduksen maa-aineksista.
Tampereen Autokuljetuksesta saatiin toiseksi paras tarjous ja pitkään mietimme tätä vaihtoehtoa. Pienet tekijät sekä hintaerot vaikuttivat siihen, että emme valinneet heitä.Kangasalan KTK:stä aluksi ajattelin, että oman kunnan toimijalta saataisiin hyvä tarjous jo sijainninkin puolesta. Toisin kävi kuitenkin. Tarjous oli kaikista kovin, joten yhteistyö ei tällä kertaa johtanut tämän pidemmälle. Kaikissa maa- ainestyypeissä hintaero oli selkeä.NCC on iso toimija, jolta minua suositeltiin pyytämään tarjousta. Hieman ajattelinkin, että kuinkahan innokkaita ovat toimittamaan pienkohteisiin, kun heidän leipälajinsa on hieman isommissa kohteissa. Ja näinhän se olikin, että tiskiin lyötiin sellainen tarjous että ”kyllähän meiltä saa, jos välttämättä haluaa”. No tulipahan tutkittua sekin vaihtoehto.

Vilppulan Kivijalosteesta pitää sanoa heti alkuun, että ensimmäisestä kontaktista lähtien tiesin että kyseessä on aktiivinen toimija. Heidän myyntihenkilönsä soitti minulle ennen kuin aloitin oman kilpailutuksen, kun olivat selvittäneet että ketkä ovat saaneet rakennusluvan Kangasalan kunnan alueelle. Hienoa ja aktiivista toimintaa, jonka johdosta sainkin heiltä soiton. Tarjous tuli myös nopeasti sähköpostiin. Kilpailutuksen jälkeen päädyin valitsemaan heidät, koska tarjous oli kaikilta osin paras. Ennen kuin maa- ainestoimitukset alkoivat, niin he kävivät tarkastamassa tontin. Loistavaa palvelua, etten sanoisi. Lisäksi kommunikointi maaurakoitsijan ja heidän välillään alkoi välittömästi. He pitävät huolen, että aikataulut pysyvät. Myös maa- ainestoimituksista saatiin selkeät puntaritodistukset sekä toimitusten jälkeen sain soiton, että menihän kaikki kuten olitte toivoneet. Kerroin olevani hyvin tyytyväinen sekä suosittelevani heitä eteenpäin.  Pakkoa sanoa, että esimerkillistä toimintaa josta moni voisi ottaa oppia.


-Timo-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...