maanantai 17. kesäkuuta 2013

Maaurakoitsijan valinta


Normaalin pientalotontin olleessa kysymyksessä, on maanrakennustyöt luokkaa 5% kokonaiskustannuksista. Tämä ei nopeasti tunnu siltä, että tämän kilpailutukseen kannattaisi käyttää paljon aikaa. Minun mielestäni kaikki kannattaa kilpailuttaa huolella ja oikein kriteerein. Itselleni maanrakennusurakoinnissa tärkeintä on kokonaisvaltainen urakka, jossa on huomioitu kaikki konetyöt, LVI- piirustusten mukaiset putkitukset, maalämmön sekä sähköistyksen vaatimat putkitukset. Ja lisäksi kuitenkin ripeä työtahti, koska joskus koneen näkee olevan tontille viikkokaupalla.

Maanrakennusurakoitsijoilla on kyllä paljon tehtävää tarjouspyyntöjen käsittelyssä, koska näihin vastaaminen kesti luvattoman kauan.  Aloitin tarjouspyyntöjen lähettämisen tammikuussa 2013 ja osalta sain vastaukset noin kuukauden sisällä. Osa toimijoista ei pystynyt antamaan minulle vastausta tarjoukseeni, johon annoin eri täsmennysvaiheiden jälkeen takarajan vappuun saakka. Tuntui suorastaan uskomattomalta, että osa toimijoista ei pystynyt reagoimaan tuollaisessa neljässä kuukaudessa tarjouspyyntöön. Oma erillisjoukkonsa olivat nämä, jotka eivät ilmeisesti osaa lukea. Pyysin selkeää urakkatarjousta, johon sain muutamilta toimijoilta tarjouksen, jossa oli eritelty tuntityöhinnat lapioinnille, konetyölle sekä erilaisille siirroille. Näen hyvin vähän mahdollisuuksia tämän kaltaisille tarjouksille 2000- luvulla. Olipahan joukossa yksi tarjous, jossa urakoitsija kaivaa koneella ja isäntä pääsee sukulaisten kanssa lapioimaan, laseria käyttämään sekä tekemään selkeän osan urakasta. Tämä olisi kyllä ollut halpa vaihtoehto, mutta ehkä tässä kannattaisi selvittää toisen osapuolen osaaminen. Minussa tämä herätti suurta hilpeyttä ja oli kuin tuulahdus vuosien takaa. Pyytääkö puoliammattilainen omakotitalorakentaja, joka hallitsee myös maarakennuksen, avaimet käteen tarjousta? Ei pyydä, mutta minun kaltainen rakentaja pyytää koska aika ei myöskään riitä omatoimirakentamiseen sekä en halua lähteä kokeilemaan ”mahdollista piilevää” osaamistani;)

Hintahaitari maanrakennusurakalle oman tonttimme kohdalla oli 13.000-26.000 euroa, joten kyllähän siinä eroa alkoi muodostua. Tärkeää on verrata tarjouksia siten, että sisältääkö se maiden poisajon, koska poisajettavaa maata tulee aina. Lisäksi pitää tarkistaa, että onhan tarjouksessa huomioitu kaikki mahdolliset putkitukset, tarvikkeet ja styroxit. Tarjouksen on hyvä sisältää myös ulkopuolisen KVV- vastaavan tehtävät, selkeästi erotellut työvaiheet sekä tontin konetasauksen, jotta siellä on mukavampi puuhata rakentamisen aikana. Kahden rivin sähköpostitarjoukselle ei kannata antaa kovin suurta painoarvoa. Osalla toimijoita tuotti suurta vaikeutta antaa selkeää urakkatarjousta, joka sisältää kaiken. Kovasti aina puuttui jotain ja kysyttiin, josko isäntä voi sitä ja tätä. Nyt jälkeenpäin en ihmettele miksi muutamat toimijat dominoivat Pirkanmaalla, koska he kerta kaikkiaan ovat ymmärtäneet asiakkaan tarpeet ja osaavat rakentaa selkeän kokonaisurakan kohteeseen kuin kohteeseen.

Esittelyssä muutamat kilpailutuksen toimijat:


Auto- ja konepalvelu Leikkasen urakoitsija kävi tontilla jo alkuvaiheessa, jota arvostan suuresti. Jo alkumetreillä törmättiin siihen, että kun vaadin urakkatarjousta niin hän olisi halunnut tehdä tuntitöitä. Itse näin liian suurena riskinä kustannusten hallitsemattomuuden, koska en saanut mitään kustannusarviota. Vähän ajan päästä sain kommentin, että urakoitsija ei oikein pysty laatimaan molempia tyydyttävää urakkatarjousta. Mitä ihmettä tämäkin sitten tarkoittaa, koska liiketoiminnan harjoittaja laatii tarjouksensa erilaisten kustannustekijöiden pohjalta ja tästä on aivan turha asiakkaalle ruikuttaa. Jos ei pysty urakkatarjousta laatimaan, niin tämä kertoo kaiken oleellisen. Kun lopulta sain urakkatarjouksen, kun kerroin ettei tässä päästä puuta pidemmälle niin sieltä tulikin sitten sellainen tarjous, että se olikin sitten siinä.  Mahdollisuus hyvään palveluun, mutta mielestäni heillä ei toimittu asiakkaan ehdoilla.


Ajokaivin Oy:n urakoitsijan kanssa tontilla käytiin hyvissä ajoin ja olin nähnyt heidän toimintaansa. Pidin heitä mahdollisena urakoitsijana, jos vain muut asiat natsaavat.  No ne eivät sitten menneetkään kuten olin toivonut. Koko kevään kyselin tarjousta heiltä ja sen piti tulla ja tulla. Sitten pari viikkoa ennen vappua kerroin, että on viimeiset pari viikkoa aikaa tarjouksen jättämiseen. Sitten tuli lupaus, että tarjous saapuu. Mutta sekin oli tyhjälupaus, koska mitään tarjousta ei saapunut. Kyseisestä toimijasta jäi hyvin aikaansaamaton kuva, joten onneksi emme päätyneet yhteistyöhön. 


Maanrakennus Mikko Ojalan urakoitsija vieraili myös tontilla ja heillä oli hyviä ideoita toteutukseen. Lisäksi kävi ilmi, että he todella haluavat saada asiakkaan pihat kuntoon, eikä vain talonpohjia. Kerroin myös, että haluan selkeän urakkatarjouksen, joka sisältää kaiken. Tämä onnistui ja he pystyivät reagoimaan asiakkaan toiveisiin. Lopulta neuvottelimme hinnasta jonkin aikaa sekä siitä, että heidän tarjouksensa oli ainoa, joka ei sisältänyt maiden poisajoa. Näin ollen päädyimme lopulta toiseen toimijaan.Patajoki & Tarkkala. Arkkitehtimme suositteli kyseistä toimijaa ja sitä, että heiltä kannattaa pyytää tarjous. Heti aluksi tuli selväksi, että vastapuolella toiminta on hieman hitaanpuoleista. Kovasti pyydettiin lisäselvityksen lisäselvityksiä ja hieman jäi sellainen kuva, että kuinkahan mahtaa käydä tarjouksen kanssa. Kun sitten näitä lisäselvityksiä toimitettiin, niin alkoivat aikataulut maanrakennusurakan aloittamisesta uudestaan, vaikka olin kaikille ilmoittanut aloituspäivän, joka oli 03.06.2013. Ei myöskään tarjousta kokonaisurakasta saatu valmiiksi, joten ilmoitin valinneeni toisen toimijan.

Maanrakennus T . Haavisto kaivaa eniten pientalopohjia Pirkanmaalla sekä on ehdottomasti hionut konseptinsa kilpailukykyiseksi. Asiakas saa selkeän kokonaistarjouksen, joka sisältää kaiken. Tämä tarjous on aina myös hyvin kilpailukykyinen ja luultavasti hyvin viritetty koneisto on myös hyvin tehokas. Heidän työskentelynsä on ripeää ja ammattitaitoista. Tahti on kova, joten asiakkaan pitää myös olla hereillä. Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että esimerkiksi tavaratoimitusten pitää tulla ajallaan, niin kaikki sujuu hyvin.  Haaviston aikataulut pitävät ja sitten painetaan vaikka pidempää päivää, jotta aikataulut saavutetaan. Päädyimme valitsemaan heidät jo toisen kerran maanrakennusurakkaamme.

-Timo-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...