tiistai 17. kesäkuuta 2014

Rappausurakoitsijan valinta

Vaikka olemme olleet koko projektimme ajan hyvin kustannustietoisia sekä myös kustannustehokkaita, niin edessä oli viimeisen työvaiheen eli rappausurakoitsijan valinta jossa oli paljon huomioitavia seikkoja eikä kustannus esittänyt niin suurta roolia kuin suurimmassa osassa kilpailutuksistamme. Kyseisen työnvaiheen jäljet näkyvät kaikille osapuolille sekä määrittelevät talon julkisivun ilmeen. Jos tämän työn tekee huonosti, niin jäljet näkyvät ”kauas”. Siksi valinnassa korostuivat seuraavat kriteerit:

  • kokonaisurakointi sisältäen kaikki työvaiheet
  • referenssit sekä pitkäaikainen kokemus pientalojen pinnoitustyöstä
  • aktiivinen asiakaspalvelu sekä konsultointi asiakkaan suuntaan
  • laadukkaiden pinnoitemateriaalien käyttö
  • hinta/laatusuhde. 

Lähetimme Pirkanmaalaisille toimijoille yhteneväisen tarjouspyyntöpohjan, johon odotimme vastauksia sekä kehotimme tulemaan katsomaan kohdettamme. Näin annoimme jokaiselle mahdollisuuden. Vastausaikaa urakoitsijoille annoimme noin + 3 viikkoa, jonka täytyy olla riittävä aika (talvella). Lisäksi kävimme katsomassa pinnoitettuja taloja, sekä kuka on nämä urakoinut ja millainen työnjälki on ollut. Lisäksi haastattelimme rakennusalan ihmisten kokemuksia rappausurakoitsijoista, siltä osin jos heillä oli asiaan liittyvää kokemusta. Kaikille toimijoille toimitettiin kohdetta koskevat piirustukset.

Seuraavat toimijat olivat piinapenkissä:


Maalaustyö Raittinen
Kuten aikaisemmissakin osioissa, niin sama vanha perisynti vaivasi edelleen koskien hidasta reagointia tarjouspyyntöihin. Itseäni tämä aina ihmetyttää suuresti, koska mielestäni kolmessa viikossa pitää pystyä antamaan tarjous asiakkaalle. Tai edes olemaan muuten yhteydessä asiakkaan suuntaan. Määritellyssä ajassa emme saaneet tarjousta, joten kyseinen toimija ohitettiin sen puitteissa.

Sokkelimestarit
Kohdetta luvattiin tulla katsomaan sekä, että saamme tarjouksen määritellyssä ajassa. Kukaan ei kuitenkaan tullut katsomaan kohdetta, emmekä myöskään saaneet tarjousta. Näin ollen asia ei johtanut toimenpiteisiin.

Mestarimuurari
Saimme heiltä hyvin asiallisen ja nopean vastauksen. Vastauksessa kävi ilmi etteivät he tee koneellisia rappauksia, joten tämä ei ole niin sanotusti ”heidän juttunsa”. Esimerkillistä toimintaa asiakkaan suuntaan ja keskusteluista jäi asiakkaalle hyvä maku.

Talopinta
Tarjous saapui juuri määräajassa, joten otimme sen vielä käsittelyyn. Kyseisen toimijan ”leipälaji” taitaa olla isoissa kohteissa ja tarjous oli myös sen mukainen. Tarjous oli ylivoimaisesti kallein sekä se ei pitänyt sisällään kaikkea mitä toivoimme eli esimerkiksi syöksytorvien irrottaminen sekä takaisin asentaminen ei sisältynyt hintaan. Itse en ymmärrä tätä ja tuskin kovinkaan moni haluaa tätä itse tehdä. Tarjous ei johtanut toimenpiteisiin.

LK tasoite ja rappaus
Saimme vastauksen sähköpostilla määräajassa, josta kiitos heille. Tarjous sisälsi urakoinnin Lakan materiaaleille, jota emme kokeneet positiiviseksi asiaksi. Tarjous itsessään oli keskitasoa, mutta pyysimme kokonaistarjousta tyyliin ”avaimet käteen”. Tarjouksessa oli paljon osioita, jotka eivät kuuluneet urakkaan kuten: ei mitään putsauksia ja nämä olivat asiakkaan vastuulla, ei mitään irrottamisia tai takaisin asentamisia, ei loppusiivousta tai roskien poiskuljetusta, asiakas poistaa itse uretaani- ja valujäämät.  Paljon erilaisia asioita, jotka jäävät asiakkaan hoidettavaksi. Lisäksi he ilmoittivat myös, etteivät tee hierrettyä pintaa julkisivun osalta. Emme olleet vakuuttuneita tarjouksesta sekä tarjouksen sisältö ei vastannut sitä mitä olimme hakemassa.


Rappauspalvelu
Kyseinen toimija sai paljon hyvää palautetta rakennusalan toimijoilta ja ovat toteuttaneet paljon pienkohteita Pirkanmaalla. Referenssit olivat myös vakuuttavat, josta he saivat lisäpisteitä. Heillä oli myös aktiivinen ote asiakkaan suuntaan ja olivat muutamista harvoista toimijoista, jotka tulivat heti katsomaan kohdetta. Kiitän tästä aktiivisuudesta, jonka uskon aina tuovan hyvän lopputuloksen rakennusalallakin. Tarjous vastasi toivottua loppusisältöä sekä saapui hyvin määräajan puitteissa. Kävimme lisäkeskusteluja sisältöä koskien, joihin myös saimme hyviä kommentteja. Oli yksi harkinnan alla olleista kandidaateista, mutta tällä kertaa päädyimme toiseen toimijaan.


Puuha- Pete
Kuten varmasti luittekin sisäpuolisten tasoitetöiden loppuanalyysistä, niin Puuha- Peten työnjälki ei vakuuttanut. Perus tekeminen on asiallisella tasolla, mutta viimeistely ja yksityiskohdat hoidetaan huolimattomasti sekä sovitut asiat eivät toteudu. Kun sisätöissä jouduimme ottamaan toisen toimijan paikkaamaan jälkiä, niin meille ei tullut mieleen lähteä kokeilemaan ulkopuolisten pinnoitetöiden osalta heidän osaamistaan. Kuten sanonta menee – ”sen minkä taakseen jättää niin sen edestä löytää”. Tarjous ei myöskään ollut kilpailukykyinen.


Virolaiset toimijat Staadi & Welldan

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olemme tehneet päätöksen, jossa pyrimme suosimaan kotimaista vaihtoehtoa ja etenkin palveluntuottajien kohdalla. Tarjolla on virolaisia vaihtoehtoja ja osa näistä on hyvinkin edullisia, mutta jokainen voi kohdallaan miettiä että kuka suorittaa talon tärkeimmän työvaiheen tai ainakin yleisilmeen kannalta näkyvimmän. Kannustamme suosimaan SUOMALAISTA TYÖTÄ, näin yhteiskunta pysyy pystyssä. Näitä asioita kannattaa miettiä jokaisen rakentamiseen aikovan.


Hämeen Monirappaus
Jo ensikontaktista lähtien Henrik Syrjästä huokui tekemisen meininki ja sellainen jämptiys mitä rakennusalalla olen kaivannut. Pian tarjouksen lähettämisen jälkeen sain jo puhelun, että koska kohdetta voisi tulla katsomaan. Sovimme pian ajan katselmukselle ja kiersimme rakennukset, että heillä on kaikki tarvittava tieto tarjousta varten. Tässä kävimme läpi materiaalivaihtoehtoja ja saimme Henrikiltä näihin hyvää konsultointia. Vastaava mestari halusi tietää muutaman asian rappausta koskien, niin Henrik tarjoutui heti olemaan Heimoon yhteydessä. Näin sitä pitää. STO FINEXTER ja Henrik pääsivät pian myös alkuun suunnittelun osalta, joten kemiat toimivat myös siellä suunnalla. Henrik kävi STO:n kanssa keskusteluja toteutuksesta ja homma alkoi hahmottua. Olimme myös hyvin vakuuttuneita Hämeen Monirappauksen pitkästä kokemuksesta sekä referensseistä, nämä olivat erityisen tärkeitä valinnan kannalta. Henrik osasi tuoda myös hyvin sen esille, että heidän tarjouksensa sisältää kaiken ”avaimet käteen” mentaliteetilla. Tämä on asiakkaalle erityisen tärkeää, koska itse en usko että kenellekään on erityistä halua esimerkiksi itse toimittaa kohteen suojausta. Näen asiakkaan kannalta turvallisempana, että rappausurakoitsija vastaa kaikesta urakkaan liittyvästä, joten ei tule tulkintatilanteita jälkeenpäin. Hämeen Monirappaus oli paketoinut selkeästi tarjoukseensa kaiken, näin asiakkaan näkökulmasta. Myös kokonaisuuden osalta Hämeen Monirappaus antoi meille ehdottomasti parhaan tarjouksen hinta/laatu näkökulmasta, joten meidän oli helppo tehdä valinta. Tämän jälkeen sovimme ajankohdasta ja että rappaus aloitetaan kesäkuussa 2014. Ja kuten jutuista huomataan, niin he ilmestyivät paikalle sovitusti. Myös yksi tärkeä valintaperuste oli Hämeen Monirappauksen osalta se, että heillä oli tarvittavat resurssit niin meidän kuin muidenkin urakkaan, eli työmiehiä riittää.

http://www.monirappaus.fi/Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...