torstai 26. kesäkuuta 2014

Muista huomioida pääsuunnittelussa - rappaukseen liittyen

Vähään aikaan ei ole tarvinnut pääsuunnittelijaa häiritä, mutta nyt tuli sellainen asia taas eteen. Rappausurakoitsija kysyi fiksusti, että kuinka olitte ajatelleet tehdä muurien päälliosat sekä käsijohteiden päälliosan. En osannut heti vastata tähän mitään ja kysyin, että kuinka niin? Tämän jälkeen tuli esille ettei tasaisia pintoja voi rapata, koska vesi ei saa jäädä makaamaan rappauksen päälle ja jäätyä talvella. Jos näin pääsisi käymään, niin rappaus tulee irtoamaan ajan kanssa.


  1. Keskustelimme pääsuunnittelijan kanssa, että näihin kohtiin on olemassa kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto on, että kyseiset kohdat laatoitetaan. Tässä sinänsä ei ole mitään erikoista, mutta laattojen täytyy tulla muurien yli sekä näissä täytyy "vesiura", josta vesi pääsee valumaan pois muurin päältä. Emme oikein mieltyneet tähän ulkonäköön, koska laatoitus näyttää hieman hölmöltä kun se tulee "yli". Toinen asia on se, että nämä kohdat tulevat olemaan hyvin herkkiä kolhuille tulevaisuudessa niin leikkien kuin muiden osalta, koska laatanreuna voi hajota helposti. Tämä vaihtoehto hylättiin siis.
  2. Toinen vaihtoehto oli, että kyseiset kohdat pellitetään tummanharmaalla pellillä kuten itse kattopeltikin. Tässä vaihtoehdossa alla oleva tasoitus tehdään viistäen tai sitten käytetään puuta pellityksen alla. Pellityksen ideana on myös tulla muuripinnan yli ja johdattaa sadevedet pois muurin päältä. Tämä vaihtoehto näytti paremmalta sekä järkevämmältä toteuttaa. Tämän voi suorittaa rappauksen jälkeen, joten asiaa ei tarvitse kiirehtiä kesken urakoinnin. Suosittelen ottamaan jo pääsuunnittelussa kantaa tasaisten pintojen suunnitteluun, joita ulkopuolinen pinnoitus koskee.Tämä on siksi tärkeää, että rappausurakoitsijat tai tuotevalmistajat eivät anna takuuta tasaisten pintojen rappaukselle, joka on hyvä pitää mielessä.


Samassa yhteydessä tuli myös esille etukuistin portaiden laatoitus sekä muiden ulkoportaiden. Laatoituksen yhteydessä tulee huolehtia myös "rappausnokallisesta" pellityksestä, joka tulee laatoituksen kanssa samalle tasolle. Näin ollen vesi ei pääse rappauksen sekä laatoituksen väliin ja irroittamaan pinnoitusta. Tämäkin voidaan tehdä pinnoituksen valmistuttua. Tämä oli myös itselleni uutta tietoa, mutta tärkeää sellaista.
Valettujen kuistien laatoituksessa pitää huolehtia pellityksestä, jottei sadevesi jää saumaanEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...