Villa Kivitalo -projekti sisustussuunnittelijan silmin
Projektiin oli todella mieluisa lähteä, sillä rakentajaperhe otti varhaisessa vaiheessa yhteyttä minuun. Tuolloin talo oli vasta arkkitehdin pöydällä, joten pystyimme käymään yhdessä läpi tilojen toiminnallisuutta ennen kuin lopulliset arkkitehtikuvat lyötiin lukkoon. Myös valaistus-, sähkö-, lvi-suunnitteluvaiheessa olin mukana sisustussuunnittelun ja tilojen toiminnallisuuden näkökulmasta.
Perheellä oli paljon omia ajatuksia ja hyviä ideoita, joita yhdessä kävimme läpi ja joista toteutimmekin ne kuningasideat siten, että ne toimivat 3-lapsisen perheen arjessa.
Kaiken kaikkiaan projekti oli hyvin antoisa, ja yhteistyö perheen kanssa oli mutkatonta.
Sisustussuunnittelu suunnittelijan näkökulmasta
Sisustussuunnittelu työnä on erittäin mielenkiintoista ja hyvin pitkälle ongelmaratkaisua ja toimivien ratkaisujen etsimistä ja löytämistä. Projektien laajuudet vaihtelevat ja ne määräytyvät aina asiakkaan toiveiden ja tarpeiden perusteella.
Usein suunnittelijana törmään siihen, että asiakas ei tiedä, mitä suunnittelua hän tarvitsee tai oikeastaan millä työnimikkeellä sitä tilataan, jolloin myös suunnittelukustannuksia on vaikea hahmottaa. Ammattimaisessa sisustussuunnittelussa puhutaan usein termeillä tilasuunnittelu, värisuunnittelu, materiaalisuunnittelu jne. ja näistä on kieltämättä joskus hankala hahmottaa, mitä ne pitävät sisällään.
Mielestäni asiakkaan ei tarvitsekaan täysin tietää työnimikkeiden eroavaisuuksia, sillä työnimikkeet ovat hyvin pitkälle suunnittelijan työväline ja työn laajuus selviää parhaiten yhdessä juttelemalla. Suunnittelijana minulle on tärkeää antaa asiakkaan olla äänessä, kun hän kertoo suunniteltavasta kohteesta, minkä jälkeen on tarkentavien kysymysten vuoro.
Suunnittelijan tehtävänä on löytää ne asiakkaan unelmat, jotka tilaan tai kohteeseen voidaan toteuttaa. Usein suunnittelija voi jo keskustelun aikana antaa suuntaa myös suunnittelun kustannuksista, jos näin toivotaan. Perinteisesti suunnittelutarjous kuitenkin tehdään yhteisen keskustelun eli niin sanotun alkukartoituksen perusteella.
Vuosien varrella olen huomannut, että suunnittelijan apu ja mukana olo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa projektia tuo selvää säästöä asiakkaalle. Suunnittelijalla on ensikäden tietoa muun muassa erilaisista sisustusratkaisuista ja kokemusta erilaisista materiaaleista. Suosittelenkin olemaan sisustussuunnittelijaan yhteydessä heti, kun ajatus remontista tai rakentamisesta viriää. Tällöin suunnittelija voi tuoda projektiin osaamisensa parhaalla mahdollisella tavalla, jolloin asiakas hyötyy kaikkein eniten.
-Projektin sisustussuunnittelija Marika-
Sisustussuunnittelu asiakkaan näkökulmasta
Uuteen talonrakennusprojektiin lähtiessä oli selvää, että halusin sisustusalan ammattilaisen suunnitteluun mukaan. Tiesin, että aika tulee olemaan rajallinen kolmen lapsen kanssa niin huoneiden kalustuksen, värimaailmojen kuin tilojen toiminnallisuuksien suunnittelujenkin suhteen. Projektin alussa otin heti yhteyttä Marikaan ja kysyin miltä projektimme kuulostaa ja olisiko hänellä mielenkiintoa lähteä matkaamme mukaan. Kerroin yleisesti projektista ja omista toiveistani. Näitä toiveita tarkensimme matkan varrella. Yhteistyö oli todella helppoa, tapasimme muutaman kerran mutta suurin osa tiloistamme käytiin lävitse sähköpostilla. Makuuhuoneen tapetin valinta oli myös hyvin helppoa, Marika toi näytteet talollemme ja vertailimme niitä paikan päällä.
Käytimme suunnittelijaa projektissamme jopa enemmän kuin olin alun perin suunnitellut. Kun deadline hiipii hiljaa kohti ja tuntui että on ihan lukossa, illalla olin monesti niin väsynyt päivän tohinoista ettei millään jaksanut miettiä suunnitteluita –tai jos aloin niin aikaansaannos oli todella mitätön. Näinä hetkinäkin laitoin Marikalle sähköpostilla avunhuudon johon sain pikaisellakin aikataululla vastauksen.
Monesti sisustussuunnittelu sekoitetaan täysin siihen mitä tv:stä näkee sisustusohjelmista. Hyvin usein ohjelmissa on kuvattu asiat vain suunnittelijan näkökulmasta ja tuntuu siltä ettei asiakkaalta ole kysytty mitään. Näin tuskin on, mutta sitä ei usein näe kun asiakas ja suunnittelija käyvät keskusteluita ja heittävät ideoita ilmoille. Myöskään budjetin ei tarvitse olla useita tuhansia euroja. Marika osasi vinkata edullisia sisustuselementtejä, aina ei tarvita designia (vaikka sen ystävä olenkin) saadakseen kaunista ja laadukasta ilmettä huoneille.
Rohkeasti vain pyytämään apuja suunnittelijoilta, ja kuten Marika kertoi, se usein säästää rahaa kun suunnittelija on heti alkuvaiheessa mukana menossa. Monet käytännöllisyydet olisi jäänyt meidänkin projektissamme toteutumatta ilman ammattilaisen silmää. Omalta kohdaltani voin vain todeta, että vaikka omaankin paljon ideoita ja mielipiteitä, oli välillä todella mielekästä soittaa toiselle osapuolelle ja kysyä asiasta. Näin sain varmenteen monesti siihen että suunnitelmassa oli järkeä –lapsiperheenkin näkökulmasta.
-Paula-
Kilpailutitteko muuten sisustussuunnittelun ja jos niin miten? Aika harvalla suunnittelijalla on tuntihinnat esim. netissä ja siksi vaikee arvioida kustannuksia...
VastaaPoistaKilpailutin myös suunnittelijoita mutta kuten sanoit, tuo tuntihinta vaihtelee todella rajusti eri suunnittelijoilla. Varmasti riippuu paljon kaupunkitasolla, kuinka haluttu suunnittelija on vai onko opiskelija. Koin tämän myös itse haasteelliseksi. Tämän vuoksi itselleni jopa rahaakin tärkeämmäksi nousi millainen kemia itselläni on suunnittelijan kanssa. Sisustusassari Marika halusi heti puhelimessa kartoittaa projektiamme. Puhelun jälkeen sain heti tarjouksen sähköpostilla. Kuten olen kirjoittanut niin itselläni oli hieman kiire saada suunnittelu käyntiin ja Marikan kanssa tämä onnistui helposti ja vaivattomasti. Puhelimessa kartoitettiin projektiamme, tämän jälkeen tapasimme ja vein hieman omiakin näytteitä näytille ja tämän jälkeen keskustelut käytiin sähköpostilla ja puhelimella. Sopi omaan kiireiseen arkeeni. Osa suunnittelijoista ei tuntunut haluavan tämänlaista yhteydenpitoa vaan olisi ollut paljon tapaamisia, omaan arkeen nämä tapaamiset eivät olleet mahdollisia pienten lasten ja töiden vuoksi.
PoistaItse suosittelen pyytämään suunnittelijalta "könttä" tarjousta kokonaisuudesta jonka olet miettinyt. Tuntihinnoittelu voi käydä yllättävän kalliiksi, varsinkin jos muutoksia tarvitaan suunnitteluihin. Tuo "könttä" tarjous on meille rakentajille se turvallisin vaihtoehto.
Toivottavasti löydätte myös upean suunnittelijan omaan projektiinne!
Paula