sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Pilarimuottien irroittaminen

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan - nimittäin irroittaa pahviset pilarimuotit. Tämä on jäänyt taka- alalla hieman ei niin tärkeänä asiana, kun muutakin tärkeämpää tekemistä on ollut. Nyt kun rappaus alkaa 1kk kuluttua, niin katselin että nämäkin on varmasti hyvä irroittaa etteivät päälle rappaa...heh!

Pilarimuotteja koskien löytyy aikaisempaa juttua täältä.

Pilarimuottien mukana toimitetaan muottiöljyä, jota ei muuten kannata säästellä koska nämä säästöt näkyvät hikipisaroina irroittamisvaiheessa. Mitä luultavammin nämä lähtevät helpommin pois kohtuullisen nopeasti valun jälkeen, joten näin kauaa en suosittele odottamaan. Toki jos luppoaikaa on ja haluaa hyvän hien pintaan, niin suosittelen;)

Olin kuullut muutamasta tekniikasta etukäteen ja pitihän näitä kokeilla, jotta löydettiin oikea tekniikka. Pilareita on kuitenkin noin 17kpl, joten kokeilemista riittää. Minulle oli sanottu, että pilareita pitää kastella, niin muotti irtoa helpommin. Tein käskystä näin ja kastelin muutaman pilarin vesiletkulla. Ensimmäiset kerrokset irtosivat helposti, mutta jokainen kerros piti rullata irti ylhäältä alas. Kerroksia on kuitenkin jotain 6-8 väliltä, joten tässähän tuntui menevän aikaa. Kokeilin muutaman pilarin näin ja totesin, että huh huh. Pitää siirtää rappaus seuraavaan kesään;) Muotin kasteleminen tekee siitä niin haparon, että viimeiset kerrokset lähtevät suikaleina ja siinä menee aikaa, voin kertoa aivan suoraan. Lisäksi viimeisen kerroksen jos kastelee, niin se liimautuu betonipilariin ja ei lähde kuin suurin piirteen raaputtamalla. Ässäarpaa jaksaa raaputtaa, mutta sellaisia voittoa täältä ei löydykään että niin paljon haluaisi sitä hommaa tehdä. EI KASTELULLE!

 Kastelun avulla kerrokset lähtevät vähitellen - aikaa vievää puuhaa.


Seuraavaksi lähdin kokeilemaan erästä tekniikkaa, joka tuli mieleeni. Lähden ylhäältä liikkeelle ja raotan puukolla muotin sekä betonipilarin väliä. Kun tähän on saatu rako, niin sahaan tätä puukolla hieman sekä teen samalla mattoveitsellä muottiin viillon aina betonipilariin asti. Tämän jälkeen on kaikkein tärkeimmän työkalun eli sorkkaraudan vuoro. Sorkkaraudalla väännetään siitä kohdasta, johon viilto on tehty. Tämän avulla saadaan koko kerros lähtemään aina betonipilarin tasolta saakka ja homma sujuu huomattavasti nopeammin. Huvitti hieman, kun havaitsin että näin irroitus sujuu 3x kertaa nopeammin. Jos tykkäät kastelusta, niin säästä se puutarhan puolelle;)

Edellä mainitulla tekniikalla homma nopeutui huomattavasti

Seuraavaksi rappausta pintaan

Muottiöljyä ei kannata säästää- muutama muotti oli hieman tiukassa. Rännit eivät myöskään nopeuta hommaa;)

Muotinirroittajan survival kit - Sorkkarauta, mattoveitsi, puukko sekä jätesakki irto pahveille.


Aika kului mukavasti tässä hommassa, mutta pakkohan se oli tehdä. Lopussa kiitos seisoo, kun pilareita kelpaa ihailla kesäkuussa rappauksen jälkeen.

-timo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...