lauantai 25. huhtikuuta 2015

Oikea ajankohta kivitalon rappaukselle

Moni pohtii mielessään tänäkin keväänä, että mikä on oikea ajankohta talon rappaukselle? Tästä liikkuu turuilla ja toreilla jos jonkinlaista juttua. Toisten mielestä antaa mennä vain ja varovaisimmat haluavat odottaa useamman vuoden. Totuus on, että kivitalo liikkuu jossain määrin ensimmäiset viisi vuotta. Aivan näin kauan rappauksen suorittamista ei kannata odottaa.


 Tässä paneudumme nimeomaan harkkokivitalojen rappaukseen. Elementtiratkaisut ovat asia erikseen, niissä rappaus voidaan suorittaa nopeammassa aikataulussa. Jos ajattelemme aikataulutusta oman projektimme näkökulmasta, niin talomme runko oli pystyssä elokuussa ja runkovalut oli suoritettu kesän aikana. Katto talon päälle saatiin syksyn aikana, jolloin taloon saatiin lämmitykset päälle ensimmäiselle lämmityskaudelle. On erittäin tärkeää, että runko saa elää ensimmäisen lämmityskauden, koska kivitalon runko todellakin liikkuu ja näin tapahtuu aina. Niin myös meillä. Erityisesti kevätauringon lämmittämä harkkorunko lämpenee, jolloin tapahtuu voimakkaita rungon liikkeitä. Näistä kertovat myös sisäpuolen halkeamat, joita aina ilmestyy eri kohtiin taloa. Erityisesti kaksikerroksisissa taloissa ontelolaattojen saumakohdat liikkuvat.


Vaikka takana on yksi lämmityskausi, rappausurakointia ei kannata tilata heti vapun jälkeiseksi ajankohdaksi. On suositeltavaa, että antaa rungon liikkua vielä kevään ajan, jolloin rappaus voidaan suorittaa esimerkiksi kesällä. Omalla kohdallamme rappaus suoritettiin kesäkuu- heinäkuu akselilla. Mikäli talonrakennus on alkanut talvea vasten ja runko ei ole saanut olla täyttä lämmityskautta pystyssä, niin rappaus kannattaa siirtää suosiolla seuraavaan kesään. Joidenkin mielestä talon kannattaa antaa olla pystyssä 2-3 vuotta, mutta itse pidän tätä turhan pitkänä aikana. Talo on melko pitkään tällöin ”keskeneräisen” näköinen ja monia muita asioita, kuten pihatöitä, ei voida viedä eteenpäin. Jokaisen on hyvä keskustella rappauksen aloittamisen ajankohdasta oman vastaavan mestarin kanssa, sekä kysyä harkkovalmistajan mielipidettä. Itse konsultoin Lujan kanssa aloitusajankohdasta, jonka totesimme molemmat sopivaksi.Tärkeää hyvän rappauksen lopputuloksen osalta on löytää luonnollisesti ammattitaitoinen urakoitsija, jolla on pitkä kokemus harkkokivitalojen rappausurakoinnista. Toinen yhtä tärkeä asia on, että käytetään laadukkaita materiaaleja sekä erityisesti verkotuksessa ei tule säästää. Verkotuksen tarkoitus on elää talon liikkeiden mukana, jotta halkeamia ei pääsisi syntymään. Materiaalit ovat kehittyneet kovasti viime vuosina ja hyvä verkotus turvaa talosi kauniin julkisivun. Erityisesti STO:n valikoimissa on laadukkaita materiaaleja, joihin kannattaa käydä tarkemmin tutustumassa heidän myymälässään.


Lue myös suositut postauksemme julkisivumateriaalien valinnasta, rappausurakoitsijan valinnasta ja julkisivun rappauksen valmistumisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...