keskiviikko 12. elokuuta 2015

Räystäslautojen asennus

Kesän 2015 suurin projekti oli ehdottomasti räystäslautojen asennus, johon olimme varanneet kesälomasta merkittävän ajan. Edellisessä kirjoituksessa mainitsin räystäslautojen kilpailutuksesta, josta homma lähti ensimmäisenä liikkeelle. Tämän jälkeen oli vuorossa urakoitsijan valinta, tarvittavien henkilönostimien vuokraus sekä muiden tarvikkeiden hankinta. Urakassa tarvitaan kuitenkin paljon Ruuveja, Paslode- nauloja, maalia sekä sirkkeli.

Olimme kartoittaneet vaihtoehtoja urakoitsijoiden suhteen ja osaa tuntui hirvittävän projekti sekä työskentely näin korkealla. Korkeimmat kohdat olivat varmaan lähempänä seitsemän metrin korkeutta maantasolta. Henkilönostimeen oli tarkoitus nousta vain yhden miehen kerrallaan, koska aivan mitään jättiläistä tai telavetoista nostinta ei ollut tarkoitus vuokrata. Rakennusprojektimme loppuvaiheessa meillä oli viimeistelytöitä tekemässä eräs Janne, joka jäi mieleen erittäin huolellisena sekä kätevänä kaverina. Tiedustelin häneltä, että sopiiko räystäslautaprojekti heinäkuussa ja lyömme aikataulut lukkoon. Janne kertoi tehneensä paljon räystäslaudoituksia ja hänellä oli hyvin selkeä visio projektin etenemisestä. Sovimme, että hän suorittaa asennukset henkilönostimelta sekä maalaa naulankannat "maalarinvalkoisella". Minun ja enoni Jarmon tehtävänä oli suorittaa sirkkelöinti ja tarvikkeiden toimittaminen, jotta Jannen ei tarvitse keskittyä kuin itse asentamiseen. Olimme arvioineet, että koko urakka kestää noin viikon. Kohteeseemme tuli umpiräystäs, vaikka nykyään avoräystäät ovat yleistyneet hyvin paljon. Meidän ja arkkitehdin mielestä umpiräystäät tekevät kivitaloon arvokkaamman vaikutelman. Ja näin jälkeenpäin ajatellen Markku Posti oli aivan oikeassa.

Sovimme, että haen henkilönostimen valmiiksi ja kuten aikaisemminkin, niin turvauduimme Hämeen Rakennuskoneen apuun, jolla on erittäin kattava valikoima erilaisia ja kokoisia nostimia. Olen aina saanut erinomaista palvelua Hämeen Rakennuskoneessa ja niin kävi tälläkin kertaa. Kyseinen yritys on loistava esimerkki hyvin toimivasta kotimaisesta perheyrityksestä. Kuin hain henkilönostinta, niin sain hyvin kattavan ohjeistuksen nostimen käytöstä, vaikka uskoin Jannen nämä asiat tietävän. Otimme alkuun pikkunosturi Dinon, jolla oli tarkoitus hoitaa talousrakennuksen räystäslaudoitus sekä osa päärakennusta.
Pikku- Dino sopii ahtaisiin paikkoihin ja nurmikot eivät mene pilalle

Pieni henkilönostin on kätevä ratkaisu ahtaisiin paikkoihin ja sen liikuttelu on kätevää. Nostimessa on oma moottorinsa, joka toimii verkkovirralla. Roikka perässä liikuttelimme nosturia ahtaissa paikoissa ja nurmikot säästyivät. Isomman ja telavetoisen nosturin kanssa nurmikoista olisi tullut yhtä perunapeltoa.

Aloitimme urakan päärakennuksen päädystä, johon ylsi myös Dinolla. Kun valitsette henkilönostinta, niin kannattaa selvittää kaksi asiaa: henkilönostimen nostokorkeus sekä maksimisivuttaisliikkumavara. Pitää nimittäin huomioida, että aina ei pääse välttämättä aivan rakennuksen viereen, jolloin henkilönostimessa pitää olla myös varaa liikkua sivuttaissuunnassa. 

Dino täydessä mitassaan

Olin asettanut valmiiksi maalatut räystäslaudat 95 x 200mm eri puolille tonttia, jotta niitä on helppo ojentaa Jannelle sekä sirkkelöidä määrämittaan. Janne suoritti mittaukset ja huusi meille mitat. Sahasimme ohjeiden mukaan tarvittavan määrän lautoja ja Janne laskeutui henkilönostimella ottamaan kuorman kyytiin. Jannen tarkkuus tuli heti esille hyvässä mielessä, koska välillä saimme mittoja 0,5mm tarkkuudella ja "sirkkelipartiolla" oli ongelmia tehdä timpurin vaatimaa tarkkuutta. Jos laudassa oli millin heitto, niin tämä palautettiin takaisin. Näin se pitääkin olla, Jannelle laatu oli kaikki kaikessa.

Jarmo otti millintarkkoja mittoja Jannelta ylös

Sirkkelipartio suoritti sahaukset annettujen mittojen mukaan

Janne osoittautui hyvin näppäräksi käsistään räystäslautojen kanssa. Ihailimme sitä, että kuinka hän kiinnitti laudat kattoristikoiden hölppiin. 4.5m pitkän laudan hän asetteli paikoilleen yhdellä kädellä pitäen ja vielä tarkisti mittakappaleella, että rako on juuri 8mm jota tavoittelimme. Tämän jälkeen lauta kiinnitettiin Paslode- kaasunaulaimella yhdestä päästä ja keskeltä, jotta lauta pysyi paikoillaan. Jos olisimme Jarmon kanssa yrittäneet hoitaa kaksin räystäslaudoituksen, niin luultavasti tekisimme sitä vieläkin...heh!

Räystäslaudat kiinnitetään ensin muutamasta kohdasta, jotta ne pysyvät paikallaan

Janne työskentelykorkeudessa

Pääsimme hyvin etenemään pitkin talonsyrjää, kun Janne piti yllä varsin kovaa työtahtia. Siinä ei auttanut sirkkelimiesten ihmetellä, vaan tavaraa oli syötettävä jatkuvasti yläilmoihin. Onneksi enoni oli apuna, niin tämä auttoi projektin etenemistä erittäin paljon.

Paslode laulaa, kun laudoituksia kiinnitetään

Janne elementissään

Ennen urakan aloittamista olimme käyneet Jannen kanssa läpi, että kuinka laudoitus toteutetaan. Puhuimme siitä, että tehdäänkö kulmat jiiriin vaiko niin sanotusti suorilla jatkoksilla. Jiirien suhteen näimme ongelmaksi sen, että talo tulee kuitenkin elämään seuraavien vuosien aikana ja monesti olen nähnyt kuinka jiirikulmat alkavat ikävästi irvistämään. Tämän vuoksi päädyimme tekemään kulmat suorilla jatkoksilla, joita näkee nykyään paljon.

Kulmia ei tehty jiiriin, vaan suorilla jatkoksilla. Näin vältytään "irvistyksiltä" talon eläessä

Janne piti kovaa työtahtia yllä ja me pyrimme pysymään mukana

Yksi pääty valmiina ja heti tuli taloon lisää ilmettä

Räystäslautojen jako meni siinä mielessä hyvin, että asensimme viisi täysleveetä lautaa, jonka jälkeen teimme aina yhden 5cm leveän laudan reunimmaiseksi otsalautaa vasten. Joissain kohdissa oli pientä heittoa kattoristikoiden päätymitassa, jolloin Janne pyysi meiltä kiilamaisen palan, jossa toisen pään leveys oli 4.5cm ja toisen pään 6cm. Tässä vaiheessa katselimme Jarmon kanssa toisiamme, että kiilapaloista meillä ei ole mitään kokemusta. Saimme oppitunnin siitä, että kuinka "kiiloja" tehdään. Janne merkitsi mitat ja näytti kuinka sirkkelöidään vapaalla kädellä pitkin viivoitusta sekä ohjataan sahattavaa lautaa. Tämä oli meille varsinainen oppitunti, mutta erittäin hyödyllinen sellainen. Ammattimies on ammattimies.


Taloa kierrettiin tasaisesti ympäri

Työskentelykorkeus 7m


Muutamasta kohdasta pääsimme tekemään taloa ja tallia yhtäaikaa

Kuten olimme arvelleet, niin muutamasta kohdasta Dino ei aivan yltänyt päärakennukseen. Takapihalla takaterassi tulee niin pitkälle, että nostimessa pitää olla enemmän sivuttaisulottumaa ja olimme tietoisia, että isompi nostin haetaan näitä kohtia varten. Jatkoimme Pikku- Dinolla talousrakennuksen asentamista.

Talousrakennuksen räystäslaudoituksen asentamista

Talousrakennuksen asennukset etenivät myös vauhdikkaasti

Dino siirtyi kätevästi paikasta toiseen

Naulankannat maalattiin aina

Talousrakennuksen edusta

Itseäni oli ottanut kovasti silmään niin talourakennuksessa sekä päärakennuksessa yhä paikallaan olevat styroxit, jotka olivat peittämässä yläpohjan tuuletusaukkoa. Näihin asennettiin tyylikkäät alumiiniset tuuletusritilät, jotka kiinnitettään elastisella ja sään kestävällä liimamassalla. 

Alumiiniset tuuletusritilät paikallaan

Talousrakennuksen viimeinen sivu menossa


Talousrakennuksen talon puoleinen pääty

Sitten seuraakin yksi projektin hauskimmista tarinoista. Jokainen tietää, että räystäät houkuttelevat kaikenlaisia ötököitä, kuten ampiaisia ja kimalaisia. Olimme juuri puhuneet, että emme ole nähneet ampiaispesiä lainkaan, joten tämä ei ole häirinnyt asennusta lainkaan. Janne piti ötököistä yhtä paljon kuin meikäläinen. Olimme talousrakennuksen viimeisessä kulmassa ja täällähän oli sekä ampiais- että kimalaispesä. No ötökäthän olivat hyvin ihmeissään, kun heidän kulkureittiään ollaan tukkimassa. Nämä alkoivat parveilemaan Jannen ympärillä ja lautojen asentaminen hankaloitui entisestään. Tässä vaiheessa oli aika kutsua esiin ampiaisten hätistelijä- Jarmo. Katsoimme Jarmolle sopivan pituisen laudan, jolla hän huitoi milloin kimalaisia ja milloin ampiaisia. Sivusta katsottuna tämä oli suorastaan huvittavan näköistä puuhaa. Tämä auttoi sen verran, että laudoitus saatiin asennettua.

Kimalaisten hätistelyä

Jarmon Hyönteistorjunta Oy

Talli valmiina

Valmista pintaa

Saimme parissa päivässä talousrakennuksen sekä osan taloa valmiiksi. Tämän jälkeen oli aika käydä palauttamassa pikkunosturi- Dino Hämeen Rakennuskoneeseen ja ottaa isompi nosturi tilalle. Minulle suositeltiin Dexter- merkkistä nosturia, joka oli huomattavasti jykevämpi peli. Jos omalla autolla kuljettaa nosturia perässään, niin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että paljon vetoautolla saa vetää laillisesti perässä sekä löytyykö kuljettajalta tarvittavaa Pikku- E ajo-oikeutta, jos yhdistelmän kokonaismassa ylittää 3500kg. Maasturilla henkilönostin tuli vaivatta perässä ja Pikku- E:n kävin suorittamassa muutama vuosi takaperin, kun hankin isomman veneen joka vaati ajo-oikeuden päivittämistä. Tämä oli vain varoituksen sananen, jotta ei tule yllätyksiä liikenteessä.

Isolla Dexter- nostimella pääsimme asentamaan päärakennuksen päätylaudoituksen

Dexter for Higher places

Kun meillä ei vielä ole naapureita, niin päätimme hyödyntää kaiken mahdollisen pinta- alan henkilönostimen käytössä. Ajoin nostimen pellon kautta naapuritontille, josta pääsimme asentamaan päärakennuksen päädyn räystäslaudoituksen.

Pääty saatiin viimeisteltyä

Rappaus ei kärsinyt vaurioita ja törmäyksiltä vältyttiin

Tämän jälkeen siirsimme nosturin takapihalle, jotta pääsimme tekemään ne kohdat, joihin Dinon sivuttaisulottuma ei riittänyt. Koska takapihalla oli jo nurmikkoa, niin käytimme vanerialustoja henkilönostimen pyörien alla, kun liikutimme nosturia. Näin minimoimme vahingot ja painaumat nurmikolle.

Dexter työskentelyvalmiudessa

Dexter ulottui hyvin myös talon takapuolella

Takapuolen viimeisien lautojen kiinnitys

Kolmantena työpäivänä tahti oli yhtä kova kuin aikaisemminkin

Vimeisenä osuutena oli edessä talon edustan räystäslaudoitus, jotta henkilönostin päästiin palauttamaan vielä saman päivän aikana.

Muutamaa lautaa vaille valmista

Homma meni juuri niin hyvin kuin vain voi kuvitella. Janne piti erittäin hyvää työtahtia yllä ja mekin saimme paiskia hommia oikein kunnolla. Tämä sopi meille myös hyvin. Teimme pitkää päivää, aloitimme aamulla klo 07:00 ja lopetimme klo 18:00. Turhia ruokataukoja ei pidetty, vaan leivät ja ruuat syötiin lennosta. Kuten vaimokin osuvasti totesi, niin koko ajan oli sellainen tekemisen meininki;)

Arvio urakoitsijasta:
Olimme Jannen ja hänen yrityksensä Rakennus J. Jutilan palveluihin hyvin tyytyväisiä. Janne on hyvin tunnokas Timpuri, joka on hyvin kätevä käsistään. Kuten Janne totesi, niin laatu on hänelle kunnia- asia sekä lisäksi hän antaa asiakkaille tyytyväisyystakuun. Olimme sopineet tuntityöhön perustuvan hinnoittelun räystäslautojen osalta, mutta olin pyytänyt alustavan arvion projektin kestosta. Tämä piti hyvin paikkansa. Yksi asia mikä Jannea yhdistää on vankka ammattitaito, mutta hän tekee hyvään tahtiin hommia. On hyvin harvinaista, että nämä kaksi ominaisuutta löytyvät samasta urakoitsijasta. Jannen yritys tekee kaikenlaisia rakennusalan hommia, talonpystytyksestä sisäpuolen viimeistelyihin. Voimme lämpimästi suositella Jannen palveluita, kotisivut Jannella ovat työn alla, mutta miehen saa kiinni 044-0880414 numerosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...