torstai 14. toukokuuta 2015

Ulkoporealtaan veden tyhjentäminen ja täyttäminen

Kevät on hyvää aikaa moneen valmistavaan tehtävään ja yksi meidän kevätperinteistä on ulkoporealtaan veden vaihtaminen. Yleensä vesi vaihdetaan aivan loppusyksystä ennen talven tuloa ja tällä vedellä kylvetään talvikausi. Toki veden voi vaihtaa talvellakin, mutta kovilla pakkasilla siinä on omat haasteensa. Ulkoporeammeesta tulee aina kytkeä virta pois, kun allas tyhjennetään.

Vedenvaihtamisen kannalta keskeisin työkalu on uppopumppu. Tähän kannattaa satsata sellaiset vajaa sata euroa, niin saa toimivan ja tehokkaan. Vuosia takaperin oli halpa uppopumppu, joka hyytyikin muutaman vuoden jälkeen. Nykyisin käytössä Gardena uppopumppu. Uppopumpun lisäksi tarvitaan sopivia letkuja ja liittimiä. Letkua kannattaa olla sen verran, että poistoveden pystyy laskemaan haluamaansa kohtaan. Aivan oman talon sokkelin viereen ei kannata laskea useaa sataa litraa vettä.

Uppopumppu poistaa vanhan veden nopeasti


Altaan tyhjentämisen jälkeen on tärkeää putsata allas kauttaaltaan sekä laittaa suodatin astianpesukoneeseen ohjeiden mukaisesti. Puhdistuksessa esimerkiksi "karhunkieli" on hyvä apuri.

Suodatin astianpesukoneeseen ja karhealla sienellä altaan puhdistus

Kun ulkoporeamme on siivottu, niin allas voidaan täyttää uudelleen. Allas täytetään aina letkulla suodattimen kautta, jotta mahdolliset epäpuhtaudet jäävät suodattimeen. Altaan täyttämistä kannattaa seurata vaikkapa ikkunan kautta, jottei allas myöskään pääse liiaksi täyttymään. Oikea pintakorkeus on muutama sentti suodattimien yläpuolella.

Ulkoporeamme täytetään suodattimen kautta

Allas täyttyy vähitellen

Kun allas on täytetty ja pintakorkeus on oikea, niin kytketään virta takaisin ulkoporeammeeseen. Tämän jälkeen katsotaan mittatikulla vedenlaatu. Mahdolliset PH- arvojen tai vähäisen klooritason korjaukset tehdään valmistajan suosittelemilla aineilla. Näitä voi tilata kätevästi verkosta, jos ovat päässeet loppumaan.

Porealtaan hoitoaineet

Vedet täytetty - vesi lämpenee 24h käyttölämpötilaan

2 kommenttia:

  1. Siis teillä on kyllä niin uskomaton talo! Blogistasi olen saanut kymmenet ideat oman kodin rakentamiseen! On ihanaa että kerrot myös rakennusvaiheesta avoimesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos LimitedEdition! Aluksi blogin kirjoittaminen oli lähinnä itselle, mutta kun huomasimme rakentamisen alkumetreillä ettei oikeastaan ollut kivitalo blogeissa sellaista blogia jossa oltaisiin perehdytty hieman syvemmälle. On mukava kuulla että saavutimme juuri sen mihin pyrimme eli antamaan muillekin vinkkejä omaan rakentamiseen! Ihanaa raksa aikaa teille oman kodin rakentamiseen! -Paula

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...