lauantai 30. maaliskuuta 2013

Tontti

En tiedä mistä johtuu mutta edellisen "avaimet käteen" talon valmistuttua vuonna 2010 aloimme kartoittaa lähialueiden tonttisaatavuuksia. Olimme jo silloin varmoja että tulemme rakentamaan vielä uudelleen ja pian. Ei sillä ettemme olisi olleet tyytyväisiä edelliseen taloomme ja sen ominaisuuksiin, mutta huomasimme kuitenkin että moniin eri asioihin olisimme voineet enemmän tuoda omia näkemyksiämme jos olisimme ajoissa tienneet. Suurin osa oli tietysti talosta suunniteltu siten ettemme olisi niihin edes voineet vaikuttaa, sehän se valmistalojen suurin kirois onkin. Ja jos olisimmekin voineet vaikuttaa olisi se maksanut sen verta ettei edes kannattanut lähteä vänkäämään. Mutta jotain se valmistalon rakentaminen meille antoi -ainakin sen tiedon ettei se talon rakentaminen ole mitään ydin fysiikkaa mutta vaatii pitkää perehtymistä eri aloihin ja hurjan määrän luotettavia ammattilaisia joilla homma on hanskassa (eikä hanskat hukassa).

Tonttia metsästimme tositoimin 1,5 vuotta. Kun edellisen tontin ostimme tonttien saatuvuus oli huomattavasti parempi haluamiltamme alueilta. Tästä 1,5 vuotta eteenpäin ja tilanne oli todella mahdoton. Yksityisiltä tontteja olisi ollut muutama saatavissa mutta hinta oli huima. Kunnalta ei löytynyt hyviä vaihtoehtoja, kaikki taisivat olla ns jämätontteja jotka eivät olleet kelvanneetkaan aikaisemmille hakijoille. Ja aina kaikissa tonteissa oli hyvä syy hylätä ne kuten junarata, korkea rinne, ei haluttua määrää rakennusoikeutta ja ennen kaikkea haimme tonttia jonne sai rakentaa kaksikerroksisen talon, tämäkin koitui monesti ongelmalliseksi. Tarjolla oli paljon 1,5 -kerrosta suovia, mutta se ei riittänyt meille. Halusimme nimenomaan täysi 2-kerroksisen talon.

Tapahtui ihme. Syksyllä 2012 kuntamme sivuille ilmestyi ilmoitus jossa julkistettiin uusi omakotitaloalue ihanteellisella alueella lähellä meidän vanhaa kotia. Huokasimme syvään tarkemmin alueen asemakaavaan perehdyttyä -alueella oli vain yksi ainoa tontti 1000m2 joka oli mieleinen. Siinä oli kaikki mitä halusimme tontilta; 1000m2, 2-kerroksisuus, 200m2+60m2 rakennusoikeutta. Rakennusoikeutta olisimme toivoneet hieman enemmän mutta tuo ylväs alue antoi anteeksi siinä asiassa. Laitoimme hakemuksen matkaan sanoin "ei meitä kuitenkaan onnetar suosi". Asia unohtui tämän jälkeen kunnes puhelimeni soi eräänä lokakuisena päivänä. Meille tarjottiin ostettavaksi kyseistä tonttia. Aivan mahtavaa! Kerran näinkin. Edes pienemmissä arpajaisissa ei onnetar ole suosinut mutta nyt tämä kruunasi kaiken. 

Tontin varasimme tuolloin heti ja laitoimme oman omakotitalomme myyntiin joka menikin yllättävän nopeasti kaupaksi heti alkuvuodesta. Ei muuta kuin vuokra-asunnon metsästykseen. Se löytyi nopeasti lastemme päiväkodin sekä uuden tontin läheltä. Tonttikaupat teimme heti kunnan kanssa kun vanhan talomme viralliset loppukaupat olivat tehty ostajien kanssa. Tämän hetken tilanteemme on siis se että asumme vuokralla rivitalossa ja katseet siintävät kesään jolloin kauhan olisi tarkoitus kauhasta tonttimaatamme ensimmäisen kerran.
Tontin tiedot
Koko: noin 1.000 m2
Kaavatiedot:  II -kerroksinen, rapattu tai puupinta
Rakennusoikeus: 200m2 + 60m2
Kunnallistekniikka (vesi/viemäri): Kyllä
Pohjavesialue: Kyllä-Paula-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...