sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Kuraeteisen kalustus - toimiva kuraeteinen

Toimivaa kurahuoltoa lapsiperheen ehdoilla. Näin hienosti tiivisti sisustussuunnittelija Marika ajatukseni kuraeteisemme toiminnoista. Täytyy myöntää, että kuraeteinen on ollut tähänastisista haasteista suurin kompastuskiveni. Suurin ongelma oli etten osannut ajatella tilaa kun en nähnyt sitä edessäni. Kuraeteisen on pakko olla toimiva jotta päivittäiset kolmen lapsen pukemiset ja riisumiset ulkoiluvehkeistä sujuisi joutuisasti -oli meitä sitten yksi tai kaksi aikuista apuna. Myös ne kengät joita en edes kerää ja joita on kertynyt ajansaatossa tuhottoman paljon tarvitsivat oman helpon paikkansa.

Mutta tätä varten otimme sisustussuunnittelijan avuksi. Eikä taaskaan tarvinnut pettyä. Suunnitelmassa oli kätevästi kurasyöppö ja kuivauskaappi lähekkäin toisiaan sekä eteisen takaosa on käytetty takkien, kenkien ja muiden ulkoilu- ja harrastusvaatetuksen säilömiseen. Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa että oma aikaisempi mielikuvani kuraeteistilasta oli äärimmäisen tylsä ja toimimaton tähän uuteen malliin verrattuna. Omassa suunnitelmassani olisi ollut valtava liukuovikaapisto tilan takaosassa. Ajattelin että kaikki vaatteet ja tavarat olisi hyvä olla liukuovien takana jotta kuraeteinen olisi siisti. Oli siinä sisustussuunnittelija Marikalla hieman ihmettelemistä varmasti. Ensimmäiseksi hän taisi mainita että eikös siinä ole liukuovi sisääntulon ja kuraeteisen välissä joka pitää sisääntulon siistinä kun oven vain laittaa kiinni. Hetki meni itselläni ennen kuin pääsin ammattilaisen pään sisälle. Ymmärsin tämän jälkeen että kuraeteisen toimivuus tulee juuri siitä että kaikki on hyvin helposti saatavissa -ei esimerkiksi isojen ja painavien ovien takana. Hankalaa olisi lasten pukeminen mieheni kanssa mikäli joutuisimme odottelemaan vuoroa että saisimme kaapiston toiselta puolelta tavaraa kun toinen on juuri ottamassa toisen oven takaa jotain. Oikein naurattaa omat suunnitelmat näin jälkikäteen -siinä ei toimivuutta oltu mietitty laisinkaan -vain siistiä yleisilmettä. Ja jokainen lapsiperheellinen tietää etteivät liukuovikaapit olisi siltikään taanneet siistiä tilaa -luultavasti kaappien edustalle olisi vain kerääntynyt tavarakaaosta kun ovia ei koko ajan jaksa availla. Ja se ilmanvaihto -sitä ei kaappien sisällä olisi ollut vaan tavaroiden haju olisi luultavasti kiertänyt siellä vain ympyrää.

Kuraeteisen takaosaan tulee hyllyköiden alle myös lipasto jossa on jokaiselle lapselle nimikoitu laatikko. Näin pysyvät hyvin hallinnassa lasten omat pipot, tumput, kaulurit yms. Suunnitelmassa oli huomioitu myös lasten takeille omat naulakot jonne lapset voivat ripustaa itse omat takit. Tämä helpottaa meidän vanhempien työtä ja lapset oppivat omatoimisuutta.



-Paula-







Pääurakoitsijan valinta

Valittaessa pääurakoitsijaa kivitalokohteeseen tai ehkä paremmin sanottuna runkopystytykseen, niin kannattaa käyttää aikaa taustojen selvittämiseen. Nykyisin on paljon yrityksiä, jotka tarjoavat kivitalojen runkopystytyksiä mutta kokemusta juuri tästä saattaa olla muutaman hassun talon verran. Kokemusta näillä yrityksillä voi olla rakennusalalta, mutta harkkopystytys on aina oma maailmansa.

Oikea ammattilainen pystyy suorittamaan toteutuksen kaikista markkinoilla olevista harkkovaihtoehdoista. Jos urakoitsijalla on ”päähänpinttymä” jostain harkkovalmistajasta ja muut ovat tyyliin ”paljon huonompia” niin hälytyskellojen kannattaa soida. Tämä ei välttämättä kerro huonosta ammattitaidosta pystytyksen suhteen, mutta ainakin jonkun valmistajan kanssa ollaan "naimisissa". Tämä ei saa olla esteenä järkevälle kustannustehokkaalle vaihtoehdolle.

Kuva täältä
Ammattitaitoinen urakoitsija pystyy konsultoimaan asiakasta ennen varsinaisen urakan aloitusta sekä hän käy lävitse työvaiheita asiakkaan kanssa. Vaikka asiakas ei olisikaan rakennusalan ihmisiä tai ei omaisi lainkaan aiempaa kokemusta, niin urakoitsijan pitää pystyä kertomaan asiakkaalle mitä tullaan tekemään kohteessa ja miten eri työvaiheet etenevät. Lisäksi urakoitsija kertoo mitä hän toivoo asiakkaalle, sekä mitä mahdollisesti tulee hankkia ja milloin nämä pitää tehdä. Itse koen tärkeäksi sen, että koska oman työajan takia ei ole mahdollista olla tontilla joka päivä niin urakoitsijan omatoimisuus korostuu. Kunnollinen urakoitsija pystyy hoitamaan hänen työvaiheisiinsa liittyvät tavaroiden vastaanotot, tilamaan betonitoimitukset kun työvaiheet tätä vaativat sekä järjestelemään nosturien aikatauluja rakennuskohteessa. Toki isäntä tekee minkä pystyy, mutta myös urakan etenemisen kannalta on välillä parasta että urakoitsija hoitaa tiettyjä asioita, koska hän tietää tarkalleen että missä mennään.

Kunnollinen ja luotettava urakoitsija on SINUN puolellasi. Tämä näkyy asiakkaan suuntaan yhteisenä suunnitteluna sen suhteen, että mikä on järkevintä ja kustannustehokkainta eri toteutusten suhteen. Oman pääurakoitsijan kanssa lähdimme suunnittelemaan monia työvaiheita, joiden kautta voidaan saada aikaan säästöjä. Sovimme esimerkiksi urakoitsijan kanssa, että teemme perustukset vajaakanttisesta laudasta kun toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää valmiita muotteja. Tässä kuitenkin lautamuotit ovat huomattavasti edullisemmat sekä näitä voidaan käyttää myöhemmin uudestaan hyödyksi rakennustyömaalla.  Toinen tärkeä asia on, että urakoitsijan kanssa sovitaan betonitoimituksista sekä miten nämä hoidetaan kaikkein järkevimmin.  Tietyissä kohteissa betoniauto juoksee koko ajan, vaikka asian ei todellakaan pidä olla näin. Pystytykset voidaan tehdä järkevästi ja betoniauto tilataan aina kun valuja voidaan tehdä laajamittaisesti eikä vain pikkuosioihin. Betoniauto veloittaa kuitenkin aina käyntimaksun sekä on olemassa minimitoimitusmäärä. Oman urakoitsijamme kanssa keskustelimme näistäkin etukäteen ja tein itselleni paperille karkeat muistiinpanot, koska toimituksia tarvitaan.

Kuva täältä


Kivitalourakassa nosturia tarvitaan aina, mutta on tosiaan eroja näidenkin palveluiden käyttöasteessa. Tietysti kohteet voivat olla keskenään erilaisia, mutta jos lähdetään liikkeelle siitä että verrataan samanlaisia kohteita niin toisessa kohteessa nosturi voi käydä kymmenen kertaa ja toisessa kohteessa viisi kertaa. Nosturit ovat karkeasti luokkaa 100 euroa/ tunti + siirtymät. Kun tontille tuodaan ensimmäisiä harkkotoimituksia, niin on tärkeää sopia pääurakoitsijan kanssa että tavaran vastaanotto sekä purku järjestetään kunnolla. Rekoissa, jotka toimittavat harkkoja on kuitenkin Hiabit, joiden avulla harkot voidaan jo siirtää oikeille paikoille. Välillä näkee, että harkot on vain laskettu johonkin tontin etuosaan ja pian tontilla onkin nosturi siirtämässä harkkoja työvaiheiden tieltä. Tähän kiinnittäisin huomiota ja keskustelin pääurakoitsijan kanssa. Motivoitunut pääurakoitsija on myös yhteydessä harkkotoimittajan tehtaaseen, jotta toimituserät saadaan tehtyä oikein. Aluksi tarvitaan vain valuharkkoja, joten on turha tuoda tontilla kasaa väliseinäharkkoja tms. Olen nimittäin nähnyt muutaman työmaan, johon on tuotu melkoinen harkkokasa heti aluksi ja näistä valtaosa on ollut väliseinäharkkoja ja nämähän ovat vain tiellä. Niitä ei kuitenkaan vielä hetkeen tarvita julkisivun pystytyksessä, vaan vasta kun esimerkiksi ensimmäisen kerroksen julkisivu on valmis. Itseäni ainakin harmittaisi maksaa näiden siirtelystä. Tässä ammattitaitoinen urakoitsija korostuu ja näitä lapsuksia ei pääse sattumaan. Ja tontille olisi myös hyvä tilata harkkoja aina sen verran kuin tarvitaan,  koska tonttien koot ovat myös pienentyneet ja säilytystilaa ei ole koskaan liikaa. Nosturin saapuessa tontille on varmistettava, että kaikki tärkeimmät asiat saadaan tehtyä kerralla. Esimerkiksi kaksi kerroksisissa talossa nostetaan tarvittavat väliseinäharkot ensimmäiseen kerrokseen, tämän jälkeen nostetaan betoniportaat paikoilleen ja sitten onkin ontelolaattojen vuoro.  Organisointi korostuu ja toki pitää varmistua, että kaikki toimitukset on hoidettu ajoissa tontille.

Kuva täältä
Hyvä pääurakoitsija on myös kiinnostunut muista urakoitsijoista, sekä heidän yhteispelistään.
Pääurakoitsija joutuu kuitenkin tekemään paljon yhteistyötä esimerkiksi LVI- urakoitsijan sekä sähköurakoitsijan kanssa. Oma pääurakoitsijani pyysi esimerkillisesti listan urakoitsijoiden puhelinnumeroista, jotta hän pysyy kärryille sekä pystyy varmistamaan urakoiden sujuvuuden. Arvostan myös korkeaa vaatimustasoa, josta osoituksena oma pääurakoitsijani vaati minua kertomaan esimerkiksi sähköurakoitsijalle, että kohteessamme käytetään selkeitä ”liitumerkintöjä” sähkövienneille niin kenenkään ei tarvitse arvuutella mitään. Kuulostaa hyvin selkeältä toimintamallilta kaikkien kannalta. Lisäksi asiakkaan pitää myös osata vaatia erilaisia asioita ja ammattitaitoinen urakoitsija arvostaa tämänkaltaista yhteistyötä.

Pääurakoitsija on hyvä valita jo ennen arkkitehdin suunnittelua ja miksi näin? Vaikka suunnittelet unelmataloasi ja talon pohja on todella tärkeä, niin mikäli edelliskierroksen Euro Jackpott ei tuonut ennätyspottia, pystyy urakoitsija kertomaan että mikä on kustannustehokasta rakentamisen saralla. Näin ollen pystyt hahmottamaan erilaisten pohjaratkaisujen hintaeroja, koska lukuisat erkkerit tai hyvin erikoiset ratkaisut nostavat hintaa . Tällä en tarkoita, että kaikki valinnat pitäisi tehdä hinnan perusteella mutta tämä auttaa hakemaan optimaalisia ratkaisuja tai vaikka päädyttäisiinkin hyvin erikoiseen ratkaisuun niin kustannukset eivät tule sitten yllätyksenä.  Pääurakoitsija pystyy informoimaan sinua, että arkkitehti on oikeasti edennyt kivitalorakentamisen ehdoilla suunnittelussa ja että kaikki on oikeasti järkevästi toteutettavissa. Tässä yleensä tulee paljon ongelmia kun arkkitehdit eivät aina tee rakennesuunnittelua, niin jälkeenpäin sitten korjataan suunnitelmia.  Ja kun rakennusluvan saamisen jälkeen aloitetaan itse rakennesuunnittelu, niin nämä suunnitelmat on hyvä hyväksyttää pääurakoitsijalla. Näiden perusteella hän kuitenkin lähtee työtään tekemään ja näissä ei saisi olla tulkintaeroja tai erimielisyyksiä. Tästä kaikesta hyötyy asiakas sekä urakoitsija.

Itse valitsimme pääurakoitsijaksemme Rakennus Räikkönen Oy:n ja tietysti valinta pohjautui paljon Miikka Räikkösen ammattitaitoon. Hänelle on kokemusta lähes kaikista harkkovalmistajien tuotteista, oli kyseessä sitten Lammi, Lakka tai Luja. Näin ollen hän osaa kertoa asiakkaalle paljon eri tuotteista ja sitten informoida asiakasta mitä pitää huomioida, jos tehdään esimerkiksi Lujan harkoista. Lisäksi tekemisen meininki sekä ammattiylpeys on silmiinpistävää kyseisen yrityksen kohdalla. Hommaa painetaan kovalla tahdilla, mutta asiakas ei kuitenkaan unohdu missään vaiheessa prosessia. Lisäksi työnjälki näissä kohteissa, joissa kävin katselemassa oli ensiluokkaista. Joku kyselikin minulta, että onko näissä oikeasti eroa? Ja kyllä vain. Osa urakoitsijoista ei todellakaan limitä/ lado harkkoja kuten ammattilaisen pitäisi, vaan harkoissa esiintyy melkoisia pykälöitä. Lisäksi uretaania roiskutetaan miten sattuu sekä näiden jälkiä ei korjata kuten pitäisi. Tämä johtaa siihen, että sisäpuolisen tasoiteurakoitsijan pitää ensin puukolla ”pyyhkäistä” kaikki ylimääräinen uretaani harkkojen pinnalta pois. Lisäksi ulkopuolisen rappausurakoitsijan pitää tehdä sama asia sekä itse tasoittamisen on haasteellisempaa isojen pykälien kanssa.  Tästä asiakas joutuu myös maksamaan, koska nämä tehdään yleensä tuntitöinä urakan ulkopuolella. Näitä ei satu ammattilaisen kanssa, eikä sinun myöskään tarvitse olla asiaa kyttäämässä. Rakennus Räikkönen tekee harkkotalot aina perustuksista vesikattovalmiuteen saakka. Heidän kauttaan on myös mahdollista saada muitakin urakoita kuten kattopellityksiä, erillisiä kellareiden tekoa esimerkiksi puutalokohteisiin sekä ikkuna- asennuksia. Toiminta- alueena heillä on pääosin Pirkanmaa. Itse sovimme kyseisen yrityksen kanssa runkopystytyksestä vesikattovalmiuteen sekä kattopellityksistä ja ikkuna- asennuksista. Myös tiettyjä timpurintöitä teetämme heillä.

 -Timo-

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Alakerran WC:n kalustus

Alakerran wc on kapea ja pienikokoinen. Tässä onkin haastetta kalustukselle. Haluaisin pieneen vessaan tilan tuntua sekä kalusteet vetolaatikoilla. Mietimme sisustussuunnittelija Marikan kanssa kyseisen tilan käyttötarkoitusta tarkasti. Tila ei ole tarkoitettu aamutoimille mutta haluan sinne silti riittävästi säilytystilaa mahdollisille tavaroille. Tila on alakerran ainoa wc joten se on myös vieraille tarkoitettu, tämän vuoksi haluan sinne pintamateriaaleilla hieman ylellisyyden tuntua.


Seinään kiinnitettävä pönttö oli alunperin suunnitelmissamme. Tutkittuani hintoja sekä kuultuani muutamia käyttökokemuksia sekä asennusvaikeuksia, en pitänyt sitä enää meille parhaana vaihtoehtona. Me kun emme itse pöntön asennusta tee, pöntön seinä pitäisi rakentaa kantavana seinänä sekä pöntön tausta pitäisi vielä koteloida -siinä vasta kallis pönttö kun alkaa laskemaan hintaa kalliin pöntön lisäksi sen asennuksen ja koteloinnin työtunneille sekä kantavan seinän kustannuksille. Päädyimme lopulta siihen ettei meidän tapauksessa tuo seinään kiinnitettävä malli ole sen hinnan arvoinen -varsinkin kun markkinoilla on lattiapöntöistäkin moderninnäköisiä malleja.



Keskustelimme sisustussuunnittelija Marikan kanssa viime tapaamisella vessan yleisilmeestä, sen käyttötarkoituksesta sekä kalusteiden mallista. Aiemmassa omakotitalossamme wc kalusteet olivat mielestäni kovin hankalat, pienet vetolaatikot joihin ei juuri mitään mahtunut sekä allaskaappi keskellä. Nyt halusin yhtenäisempää linjaa. Pitkään mietin myös tuleeko allas upotettuna tasoon vai malja-altaana tason päälle. Kuvia selaillessani päädyin upotettuun joka on monissa kuvissa hyvin yhtenäisen näköinen eikä hypi silmille. Mietin että siihen voisi laittaa jonkin näyttävän hanan joka olisi sitten se kalusteiden erikoisuus johon silmä kiinnittää huomion. Allaskalusteen viereen on suunniteltu kaappia jonne sitten saa tavaraa hyvin säilöön. Itse kun en ole pikkutavaroiden "ystävä" niin haluan kaikki purnukat piiloon.

Tämä Noro-sarjan malli olisi tällä hetkellä mieleinen, mutta teemme vielä hintavertailuja kun saamme kaikista kosteistatiloista kalustussuunnitelmat. Mielestäni tuo Noro sarjan kokonaisuus joka kuvassakin on, on selkeälinjainen ja kaunis. Haluan hyvin pelkistetyn kalustuksen jotta sitten pintamateriaaleilla pääsee leikkimään ja tekemään niillä sitä ylellisyyden fiilistä.

Hana-altaan bidee käsisuihku on pieni ja tärkeä yksityiskohta wc tiloissa. Varsinkin kodissamme jossa asustaa kolme naispuoleista. Tämä yksityisseikka meinasi itseltäni unohtua, mutta onneksi sisustussuunnittelija Marika huomasi ottaa tämänkin yksityiskohdan huomioon suunnitelmissaan. Bidee käsisuihku sijoitetaan pöntön viereen, täytyy vain ostaa hieman pidempi letku jotta se yltää tulla kauniisti kalusteiden alta pöntön viereen.
Mietinnässä on myös jos hommaisi vain suihku-/allas sekoittajan pöntön viereen niin ei tarvisi vetää letkua lattioita pitkin -tosin sitten tarvittaisiin lisävesipiste pöntön viereen. *mietintämyssy päässä*

-Paula-

tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kodinhoitohuoneen kalustus

Kodinhoitohuone on ainakin meidän perheelle tärkeä tila. Tila, jossa hoituvat kaikki arjen ja juhlan vaatehuollot. Likaisten vaatteiden säilytys ja pesu, puhtaiden vaatteiden kuivaus ja mahdollinen silitys. Lähtökohtana oli saada nämä toiminnot toimimaan siten ettei mikään vaihe ole toisen vaiheen tiellä. Hienosti sisustussuunnittelijamme Marika otti huomioon suunnitelmissaan kaikki tärkeät yksityiskohdat - mukaanlukien kissaystävämme Reiskan hiekkalaatikon jolle löytyi oiva kolonen kodinhoitohuoneen nurkasta. Muutama muukin paikka laatikolle oli tarjolla eripuolelta taloa mutta koin parhaimmaksi että hiekkalaatikko on poissa silmistä, mahdollisimman huomaamattomassa paikassa. Mietimme hieman hiekkalaatikosta aiheutuvaa "hajuhaittaa" varsinkin kun ollaan puhtaiden pyykkien alueen lähettyvillä. Aiemmin rakentamassamme talossa hiekkalaatikko oli samanlailla sijoitettu eikä meitä häirinnyt laisinkaan. Kun pitää laatikon puhtaana ja vaihtaa hiekat säännöllisesti niin ei tarvitse miettiä sitä sen enempää.

Kodinhoitohuoneeseen tuli mahduttaa myös siivouskomero keskuspölynimurin letkulle sekä ämpäreille.  Myös vesipisteen paikka siirtyi ulkooven vierustalle jotta ulkoa vettä noutavan ei tarvitse kävellä likaisilla kengillään yhtään pidemmälle kuin on pakko.



-Paula-



torstai 18. huhtikuuta 2013

Tarkasti suunniteltu, puoliksi tehty

Tänään juttelin sisustussuunnittelija Marikan kanssa ja suunnitelmamme etenevät. Hän työstää suunnitelmia huoneista joista sovimme lähtevämme liikkeelle eli kalustuksia kaipaavat tilat joissa on lvi-suunnitelmaan vaikuttavia viemäröintejä. Itse pidin vaikeina suunnitella tilavia, toimivia ja mahdollisimman paljon säilytystilaa omaavia wc-/kodinhoitohuone-/kuraeteistiloja. Tähän ammattilainen on tarpeen, jotta saamme kaikki neliöt käyttöön tyylikkäästi ja toimivasti. Jännityksellä odotan hänen lähettämiä suunnittelukuvia, tuntuu tämä projekti jotenkin heti konkreettisemmalta kun näkee todella millainen tila voisi olla. Viime käynnistä Marikan luona jäi todella ihana fiilis -varsin luottavainen. Tuntuu että olimme heti samalla aaltopituudella.

LVI-suunnitelmat ovat myös edenneet. Saimme talon suunnittelijalta viimeiset pohjakuvat jotka toimitimme LVI-suunnittelijallemme. Läpiviennit hän on jo tehnyt aikaisemmin kuviemme perusteella. Teimme suunnittelijalle Word-tiedostolla listan mielipiteistämme jokaisesta talon huoneesta, talousrakennuksen tiloista sekä pihan kohdista joissa pitää ottaa huomioon lvi-asioita. Tärkeimpinä muutoksina aikaisempaan alustavaan suunnitelmaan olivat kosteidentilojen viemäröintipaikat, ainoana muuttumattomana taisi olla pesuhuoneen suihkutila. Muuten viemäripaikat muuttuivat niin keittiössä, vessoissa, kodinhoitohuoneessa kuin kuraeteisessäkin. Tässä nivoutuvat yhteen sisustus- ja lvi-suunnittelu. Viime kertaisella sisustussuunnittelija käynnillä pääsimme heti yhteisymmärrykseen tilojen yleisilmeestä ja kalustuksien paikoista. Näin saimme muutokset heti lvi-suunnittelijalle. On parempi tehdä kalustussuunnitelmat ja toteuttaa viemäröinnit niiden perusteella kuin alkaa toteuttamaan valmiiden viemäripaikkojen ympärille kalusteita. Tämä ero on itse suunnitteleman talon ja valmistalon välillä. On huomattavasti helpompi saada juuri sitä mitä itse haluaa kun on hyvissä ajoin liikenteessä kalustuksien suunnittelussa. Valmistalossa kun viemäri on siinä mihin se on laitettu ja joudut kalustamaan tilan tämän huomioonottaen.


Viime hetken muutoksia tuli myös talon pohjakuviin. Pohdin pitkään ja hartaasti makuuhuoneemme säilytystilaa -tulisiko sinne liukuovikaapisto vai vaatehuone. Alkumetreillä olin vaatehuoneen puolella, mieli muuttui kuitenkin liukuoviin myöhemmin. Nyt kun kuvat olivat loppusuoralla jäin vielä miettimään tuota vaatehuonetta. Mitään isoa pukeutumistilaa sinne ei mahtuisi mutta saimme 3m2 vaatehuoneen jonka voin kalustaa säilytyshyllyillä ja rekeillä mieleni mukaisesti. Uskon vahvasti että saan näin enemmän vaatesäilytystilaa minulle ja miehelleni kuin aikaisemmassa asunnossa isoliukuovikaapisto ei täyttänyt kaikkia tarpeitamme. Nyt saan käsilaukut ja vyöt esille, ei tarvitse viedä muualle säilytykseen.

-Paula-


sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

LVI- suunnittelun helppoutta–vai onko sittenkään?


Rakentamisessa voi olla monta osa- aluetta, jotka kiinnostavat kovasti rakentajaa, mutta mikäli rakentaminen ”ei ole niin verissä”, voi olla että toiset osa- alueet nähdään pakollisena pullana. LVI- suunnitteluun uhrataan monesti kohtuullisen vähän aikaa ja suunnittelija pystyy kyllä tekemään suunnitelmat hyvinkin niukalla ohjeistuksella. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta jälkeenpäin voi harmittaa, miksei tullut huomioita tuota tai tuota.

Ennen Lvi- suunnittelun alkamista pitäisi perheen sisällä pitää palaveri, jossa käytäisiin läpi ne asiat, jotka ehdottomasti pitää huomioida. Nykypäivän kiire tekee sen, että jos asioita ei laiteta paperille, niin jotain unohtuu aivan varmasti. Lisäksi on hyvä kartoittaa erilaisia vaihtoehtoja sekä kysellä LVI- suunnittelijalta hänen mielipiteitään sekä kokemuksiaan.

Mitä ilmoittaa LVI- suunnittelijalle?

Pyrin kertaamaan tässä niitä yleisiä asioita, jotka kannattaa huomioida LVI- suunnittelussa sekä ilmoittaa suunnittelijalle.
Keskuspölynimuri kannattaa ehdottomasti hankkia omakotitaloon ja miettiä keskusyksikön sijoituspaikka. Itse sijoittaisin tämän aina tekniseen tilaan, jos taloon tulee sellainen. Tämän jälkeen kannattaa miettiä huolella keskuspölynimurin virtapistokkeiden paikat, koska letku ei aina riitä kaikkialle. Etenkin isommissa taloissa tämän merkitys korostuu sekä 2-3 kerroksisissa taloissa. Melkein kannattaa olla 2-3 paikkaa per kerros, vähintään ainakin kaksi. Myös letkujen kantomatkaan kannattaa tutustua etukäteen, jotta voidaan konkreettisesti mitata tarvittu kantama.

Kuva täältä.
Viemäröinnit kannattaa miettiä ehdottomasti tätä päivää vastaavaksi ja ilmoittaa mikäli toiveissa on erikoisviemäröintejä tyyliin Unidrain. Nykypäivänä nämä seinään viereen tulevat leveät rosteriset viemärit ovat yleistyneet merkittävästi. Kustannuserokaan ei ole niin merkittävä.   Mikä meille tuli täytenä yllätyksenä oli toisen kerroksen viemäröinnin vaatima merkittävä alaslaskun tarve, koska kaksikerroksisessa talossa viemäröinti vaatii oman tilansa ja yleensä siellä menee IV- kanaviakin välipohjassa. Tämän vuoksi jouduimme tekemään suuremman alaslaskun eteiseen, koska muuta järkevää vaihtoehtoa ei ollut. Joissain kohteissa viemäri onnistutaan viemään ontelolaatan suuntaisesti, mutta tämä ei onnistunut meidän kohdalla. Alaslaskun vaatimuksiin kannattaa tutustua, koska tällä tiedolla on vaikutusta arkkitehtisuunnitteluun.

Seinään kiinnitettävät WC:t vaativat erityistä huomiota suunnittelussa, joka näkyy jo seinärakenteissa. Seinään kiinnitettävät mallit vaativat taakseen kantavan väliseinän ja kevytrakenteinen ei riitä tähän tarkoitukseen. Myös kotelointi wc- kokonaisuuden ympärille on erilainen kuin normaali ratkaisuissa. LVI- suunnittelijat haluavat yleensä tietää heti alkuvaiheessa mikäli näitä ratkaisuja on tulossa kohteeseen.


Vesipisteiden sijoitteluun kannattaa myös uhrata aikaa ja miettiä, että tarvitaanko näitä useampia. Pohdinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi takapihan kastelutarpeet ja että letkut ylettyisivät myös talon toiselle sivustalle. Talon etupuolelle pestään yleensä esimerkiksi autoja ja muita menopelejä, joten toinen vesipiste pitäisi olla joko talon etupuolella tai vaikkapa talousrakennuksessa, mihin meidän kohdalla nämä sijoitetaan.

Myös se parempi puolisko olisi hyvä lähettää jo ennen tai viimeistään LVI- suunnittelun alkaessa kalustesuunnitteluun. Keittiövalinnat sekä muiden kiintokalusteiden valinnat tulevat vaikuttamaan LVI- suunnitteluun. Lavuaarien paikat ja viemäreiden tarve eri tarkoituksiin selviää vasta kalustesuunnittelussa. Myös liesituuletin sekä muut vastaavat ratkaisut ovat esille tässä vaiheessa ja nämä vaikuttavat LVI- suunnitteluun.

Lapsiperheille mietinnän arvoisia asioita ovat kurapiste sekä kuivauskaappi. Ja miten nämä liittyvät LVI- suunnitteluun? Kurapiste vaatii viemäröinnin ja vesipisteen suunnittelua. Kuivauskaappi puolestaan yhdistetään ilmanvaihtoon, josta kosteus poistuu kaapista. Kuivauskaapin sijoituspaikka vaikuttaa poistoilma- aukon suunnitteluun ja tämä on tärkeää, jotta ei yhtäkkiä huomata kuivauskaapin olevan toisella puolella tilaa aukkoon nähden. Kyllähän tässäkin tapauksessa kuivauskaapin letku, joka yhdistetään poistoilmaan, voidaan vetää vaikka katon poikki, mutta tässä tullaan ulkonäkökysymykseen. Kurapisteestä sen verran, että ennen kuin valitsimme LVI- suunnittelijaamme, niin eräs toimija suositteli vain normaalia viemäriä kurasyöpön sijaan. Ensin ajattelin, että miksi sitten maksaa useita satasia kurasyöpöstä mutta sitten paljastui, että johonkinhan ne hiekat menevät. Normaalin viemärin kohdalla tämä tarkoittaisi säännöllistä viemärin puhdista hiekasta ja juuri siksi on keksitty kurasyöppö, joka kerää tämän kaiken ja on helppo tyhjentää. Kaikki kannattaa selvittää.

Kuva täältä



IV- koneet kannattaa huomioida suunnittelussa ja ainakin tutkia omaan käyttötarkoitukseen sekä tilaan sopivat. LVI- suunnittelijoilla on näihin omat näkemyksensä sekä merkkikohtaiset intohimonsa. Koneita on kuitenkin monenhintaisia ja esimerkiksi kaikkiin ei ole mahdollista kytkeä maalämmön yhteydessä puhumastani maakylmästä. Myös hyötysuhteet sekä lämmön talteenottokyky vaihtelee koneiden välillä ja näihin on hyvä käyttää aikaa iltaisin verkon maailmassa. Myös koneen sijoituspaikka kannattaa miettiä ja luontevaa sen olla teknisessä tilassa. Joskus kone joudutaan sijoittamaan yläpohjaan ja tämän ratkaisun erityisvaatimuksiin kannattaa tutustua. Tulo- ja poistoilman putkitusta kannattaa myös suunnitella huolella, koska meitä jäi erityisesti harmittamaan edellisessä talossamme, että ilmanvaihtoa ei ollut lainkaan suunniteltu tuulikaappiin. Tuulikaappi oli kooltaan suuri ja ovella eristetty muusta tilasta. Tänne kuitenkin jätettiin aina kosteita kenkiä ja takkeja, jonka jälkeen ilmasto oli ”trooppisen tuntuinen” sekä tunkkainen. Tätä virhettä emme tule toistamaan.


Mitä tulee talon ulkopuolisiin LVI- asioihin, niin suosittelen huomiomaan sadeveden imeytysratkaisuja oman tontin puolella. Erityisesti jos talon etupiha asfaltoidaan, niin kaivojen tarvetta sekä sijoitusta kannattaa miettiä. Edellisessä talossamme saimme ikään kuin jälkikäteen luvan asfaltoida pihan ja enää meidän ei ollut mahdollista tehdä kaivoja. Tuli myös todettua, että asfaltoitu piha on todella kätevä mutta vesi ei tosiaan poistu sieltä mihinkään. Kaivoja kannattaa olla useampi, jotta vesi ei jää seisomaan tietyille alueille. Pihakivetykseltä vesi imeytyy huomattavasti nopeammin, mutta kaivoja kannattaa miettiä siinäkin tapauksessa.

Autotalli on yleensä miespuolisille rakentajille se henkimaailman juttu, jossa tullaan viettämään sitä omaa aikaa rakkaiden harrastuksen parissa. Miksei tämä koskisi myös naishenkilöitä ja ollaan tässä sukupuolineutraaleja. Edelliseen talliimme ei ollut kaivoa, kun talopakettimyyjä niin vakuutteli, ettei sitä tarvita. Myöhemmin selvisi, että se vain sopi paremmin heidän urakointinsa rytmiin, ettei sinne vedetty viemäröintiä ja asiakkaan etu ei ollut se ohjaava tekijä. No kuinka sitten kävikään kun loskakelistä ajettiin auto talliin ja lumet sulivat lattialle. Autotallin lattiaa sai aina lastalla kuivata ja kosteus tilassa oli melkoinen. Myöhemmin piti laatoittaa lattia sekä nostaa laatoitusta pari kierrosta seinälle, jotta vesi ei valunut kipsilevyseinään. Lisäksi jouduin hankkimaan ilmalämpöpumpun kosteuden poistoa varten. Yhteenvetona todettakaan, että LVI- suunnittelussa kannattaa aina ehdottomasti sijoittaa lattiakaivo öljynerotuksella autotalliin sekä miettiä kosteudenpoistosta esimerkiksi kanavapuhaltimen tai muun vastaavan avulla.

Itse päädyimme käyttämään LVI- suunnittelun suhteen Juha Brunnilan/ LVI- Job palveluita. Hänelle on kokemusta projektien läpiviemisestä sekä hommat etenevät hyvällä tahdilla eteenpäin. Kysyin kyllä tarjouksia LVI- suunnittelustakin useasta paikasta, jotta sain selville sellaisen karkean hintatason. Tällä kertaa annoin tässä osiossa painoarvoa sellaiselle, että suunnittelijalla oli kokemusta kivitaloista sekä yhteistyöstä muiden projektiini valittujen (vastaava mestari) kanssa. Erityisesti korkealle arvostan Juhan nopeaa työskentelyä, reagointia sähköposteihin sekä vankkoja näkemyksiä. Häneltä on myös saanut hyvää konsultointia koskien laitevalintoja tai erilaisia hanavaihtoehtoja. Näille asioille kannattaa antaa painoarvoa.

-Timo-

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Sisustussuunnittelu starttasi

Eilen perjantaina starttasi yhteistyömme sisustussuunnittelijan kanssa. Valintamme kohdistui aikoinaan Sisustusassari-blogia pitävään Marikaan jonka referenssi kohteet hurmasivat meidät. Tyyli ja käytännönläheinensuunnittelu oli juuri sitä mitä projektimme kaipasi.

Olimme sopineet aiemmin puhelimitse sisustussuunnittelijan kanssa, että hän lähtee kanssani ensialkuun suunnittelemaan  huoneita, jotka itse koen vaikeiksi kalustaa. Koin että tällaisia huoneita olivat ainakin alakerran kuraeteinen, wc ja kodinhoitohuone sekä yläkerrassa wc tilat. LVI-kuvat ovat piirrustusvaiheessa jo meneillään joten LVI-suunnittelijamme kaipailee jo tietoja viemäröinneistä eli mihin sijoittuvat wc-pöntöt ja altaat. Nyt on ensiarvoisen tärkeää että ainakin nämä asiat tulevat tarkasti harkiten suunnitelluiksi ja päätetyiksi. Niitä kun ei voi mennä muuttelemaan enää myöhemmin.

Sisustussuunnittelu lähti liikkeelle kaksi viikkoa sitten suunnittelusopimuksella. Arki on erittäin kiireinen lasten kanssa, joten sovimme suunnittelijan kanssa, että lähetän suunnittelijalle talon pohjakuvat sekä Word-tiedoston johon olen eritellyt kunkin huoneen toiveet ja mieltymyksemme; mitä kussakin huoneessa olisi tarkoitus tehdä ja onko jotain toimintoja mitä pitää erityisesti hänen ottaa huomioon. Sovimme, että suunnittelija näiden tietojen pohjalta tekee ensimmäiset suunnitelmat käsin piirtäe,n jotka hän sitten esittelee minulle ensimmäisessä tapaamisessamme.

Tämä tapaaminen toteutettiin eilen ja se kesti muutaman tunnin. Kävimme yksityiskohtaisesti kunkin huoneen lävitse ja suunnittelija esitteli suunnitelmansa. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, että hän oli miettinyt useamman eri ratkaisun kustakin huoneesta. Suunnitelmat lähtivät eteenpäin sillä suunnitelmalla jonka itse koin mieluisaksi. Heti alkuun täytyy todeta niille, jotka miettivät rakentamista aloittaessaan, että kannattaako sisustussuunnittelija palkata ja satsata siihen rahaa budjetista niin KYLLÄ, ilman muuta, EHDOTTOMASTI. Heti ensitapaamisella huomasin sen mihin suunnittelija tarvitaan. Ainakin omassa tapauksessani sain laajemman näkemyksen mitä tiloille pystytään tekemään ja varsinkin mitä kannattaa tehdä jotta arki sujuu mutkattomammin. Blogissani puhun nyt meidän lapsiperheen näkökulmasta -jokainen perhe on erilainen. Omat näkemykseni eivät välttämättä sovellu toisen perheen käytäntöihin.

Suunnittelijan kanssa nauroimme kuinka olin mieltynyt liukuoviin. Olin niitä suunnittelemassa kaikkialle. Ajattelin että ne ovat kätevät ja siistinnäköiset. Suunnitelijan kanssa kävimme kuraeteisen suunnitelmaa lävitse jonne olin yllätys-yllätys miettinyt isoa liukuovikaapistoa. Keskustelu antoi uutta näkökulmaa siihen kuinka kuraeteinen saadaan toimivaksi, kuinka molemmat vanhemmat mahtuvat siellä hyvin toimimaan ja kuinka kolmen lapsen vaatteet saadaan toimivasti järjesteltyä tilaan. Suunnittelija ensitöikseen hylkäsi kanssani liukuovi-idean ja päädyimme Elfa-tuotteiden kaltaiseen säilytysjärjestelmään jolla saisi jokaiseen elämäntilanteeseemme laitettua juuri sellaisen ratkaisun kun tarvitsemme. Nyt jälkikäteen ajateltuna täytyy ihmetellä mitä oikein ajattelin aiemmin, en ainakaan käytännöllisyyttä. Tästä siis maksamme sisustussuunnittelijalle.

Kävin tapaamisen jälkeen Rautiassa katsomassa wc kalusteita. Siellä pääsin kokeilemaan erilaisia laatikkomekanismeja. Painamalla aukaistavat mekanismit tuntuivat tökkivän jo liikkeessä. Suosiolla otamme siis vetämällä aukaistavat mallit.







Tapaamisemme jälkeen suunnittelija alkaa työstämään suunnitelmiemme pohjalta kustakin huoneesta 3D kuvat jotta pääsemme kunnolla hahmottamaan huoneen mitat ja korkeudet. 

Jäädään siis mielenkiinnolla odottamaan!



-Paula-


Maalämpötoimittajan valinta OSA 3


Potentiaalisia toimittajaehdokkaita


Kotiloimu on ketterä Pirkanmaalainen toimija, jolta saa itse asiassa koko paketin aina LVI- suunnittelusta, maalämpöjärjestelmään, lattialämmitysjärjestelmään sekä nämä kaikki urakoituna. Lisäksi IV- ratkaisut, IV- koneet sekä IV- urakointiin liittyvät tarvikkeet on mahdollista saada heidän kauttaan. Joten heidän kanssaan on mahdollista sopia erittäin laajasta kokonaistoimituksesta. Edustavat Stiebel- maalämpöpumppuja, jotka ovat luotettavassa maineessa ja lattialämmitysratkaisut toteutetaan Primexin ratkaisuilla. Konsultointi ja neuvonta ovat keskeisessä roolissa yrityksen toiminnassa ja se onkin tärkeää, koska on paljon huomioitavia asioita. Kotiloimu oli harkintalistallamme aivan viimeisten joukossa, vaikka tällä kertaa emme päätyneet kyseiseen yritykseen. IV- ratkaisuista jatkamme heidän kanssa keskusteluja.


Lämpö- Ykkönen on tunnettu brändi ja heiltä on mahdollista myös saada kokonaispalvelu, kuten Kotiloimultakin. Edustavat tunnettuja merkkejä ja aktiivisuus oli hyvää asiakkaan suuntaan. Koska samojen merkkien edustajia oli useita ja ratkaisut samankaltaisia niin tultiin hintakysymykseen. Tässä Lämpö- Ykkönen ei pärjännyt tällä tarjouskierroksella. Heidän reagointinsa asiakkaan sähköposteihin oli nopeaa ja tästä annan kiitosta. Jos rakennusprojekti etenee nopealla aikataululla, jossa nopeus näyttelee suurta roolia niin suosittelen ottamaan yhteyttä.


Greenheat on pirkanmaalainen toimija, joka edustaa Lämpö- Ässän tuotteita sekä omia maalämpöjärjestelmiään. Yhteydenotto tarjouspyynnön jättämisestä kesti todella kauan ja kun lopulta sain tarjouksen, niin kukaan ei koskaan myöhemmin kysynyt että ”miltä ratkaisumme teistä vaikutti?”. Itse henkilökohtaisesti ihmettelen tämän tyylistä toimintaa ja uskon, että tulevaisuudessa monen on pakko nostaa asiakaspalvelunsa tasoa. Lisäksi tarjous oli hyvin paljon ylihinnoiteltu muihin nähden.


Ekolämpö tarjoaa avaimet käteen maalämpöjärjestelmiä Niben tuotteilla – näin kuuluu heidän sloganinsakin. Heidän kohdallaan tilanne oli siinä mielessä erittäin hankala, koska etsin pääasiallisesti kokonaistoimittajaa ainakin maalämpöjärjestelmän sekä lattialämmityksen suhteen. He keskittyvät maalämpöjärjestelmiin eivätkä tarjoa muita tuotekokonaisuuksia. Maalämpöjärjestelmästä saatu tarjous oli todella hyvä ja pitkään mietin heidän valitsemistaan. Mutta kokonaistoimituksen kautta sain sitten kustannustehokkaamman ratkaisun kuin että olisin valinnut maalämpöjärjestelmän yhdeltä toimittajalta ja toiselta lattialämmitysjärjestelmän. Jos kuvio on jonkun muun kohdalla erilainen, tai vaikkapa tarvitaan vain maalämpöjärjestelmä, niin voin kyllä suositella heitä. Aktiivinen ote asiakkaan suuntaan ja plussaa tästä.



Warmia -lattialämmitysjärjestelmien ammattilainen ja tämä piti hyvin paikkansa. Äärimmäisen hyvää konsultointia sekä esittelyä erilaisilla messuilla, jossa kävin heidän osastollaan. Korostivat suunnittelun merkitystä ja tässä matkan varrella olen koko ajan itsekin oppinut arvostamaan tämän merkitystä. Warmialla olisi ollut mielenkiintoinen uusi ”älykäs” keskusyksikkö lattialämmityksen ohjaukseen sekä tiettyjä muita toimintoja olisi ollut mahdollista kytkeä tämän piiriin. Nämä varmasti yleistyvät tulevaisuudessa. Todellinen premium- toimittaja, jolta saa varmasti markkinoiden parasta laatua. Etsimme kuitenkin laadukkaita mutta kustannustehokkaita ratkaisuja ja Warmian kokonaisuus oli meille liian kallis. Koin saavani omaa tahtotilaani ”vastaavan ratkaisun” edullisemmin muualta. Suosittelen kuitenkin lämpimästi erinomaista laatua hakevalle. Muistuttelen vielä lukijoita omasta missiostani, joka on kustannustehokas kivitalo laadukkaista materiaaleista, mutta minulla ei tarvitse olla markkinoiden parasta lattialämmitystä.


Tom Allen oli minulle nimeltä tuttu, mutta en tiennyt heidän toimintatapaansa tai että mitä tuotteita he edustavat. Tom Allen edustaa Danfoss- tuotteita niin maalämpöjärjestelmän kuin lattialämmitysjärjestelmän suhteen. Sähköpostitse lähettämääni tarjouspyyntöön vastattiin hyvin nopeasti ja pian puhelin soikin. Kävimme keskusteluja pitkin valintaprosessia ja he pystyivät antamaan minulle merkittävää ”lisäarvoa” konsultoinnista. Lisäksi arvostan itse sellaista ”palavaa halua” tehdä kauppaa ja ennen kaikkea löytää asiakkaalle parhaiten sopiva ratkaisu. Vaikka pohjakuvat ja muut asiat muuttuivat muutaman kerran, joka tarkoitti aina tarjouksen päivittämistä, niin sama aktiivisuus säilyi koko prosessin ajan. Oikeastaan kaiken lisäksi he pystyivät toimittamaan meille erittäin kilpailukykyisen tarjouksen niin maalämpöjärjestelmästä kuin lattialämmitysjärjestelmästä. He poraavat maalämpökaivot myös omalla kalustollaan, joka tuo hommaan sellaista tietynlaista luotettavuutta. Alihankkijoiden varassa olevilla yrityksillä on tietyt heikkoutensa ja joskus lenkki voi pettää.  Tom Allenin tarjoukset olivat myös hyvin selkeitä ja asiakkaan suuntaan erittäin hyvin eriteltyjä. Tämä lisäsi läpinäkyvyyttä asiakkaan suuntaan.


Pirkanmaan LVI- Tekniikka tarjosi ihmisläheistä palvelua ja reagoivat nopeasti asiakkaan tarjouspyyntöihin. Lisäksi heistä huokui myös luotettavuus, joka varmasti korostuisi asennusasioissa. Ovat keskittyneet enemmän lattialämmitys sekä IV- asioihin. Tässä tapauksessa myös ratkaisu kääntyi kokonaistoimituksen kannalle, jonka takia emme heitä valinneet. IV- asioissa keskustelumme jatkuu.


Lopullinen valintamme

Päädyimme valitsemaan kokonaistoimittajaksemme Tom Allenin, jolta saimme haluamamme kokonaisratkaisun. Lisäksi aktiivinen ote vaikutti meihin positiivisesti sekä se tarmo, jolla he halusivat meidät heidän asiakkaakseen.  Myös jälkihoito on toiminut hyvin. Meidän projektimme osalta maalämpöjärjestelmä viilennyksineen sekä lattialämmitysjärjestelmän toimituskokonaisuus asennettuna tulee maksamaan noin 19.000 euroa. Lisäksi kokonaistoimituksella on viiden vuoden takuu.

-Timo-

Maalämpötoimittajan valinta OSA 2



Mihin kiinnittää huomiota maalämpöjärjestelmän valinnassa?

En lähde tässä ottamaan kantaa varsinaisesti eri merkkeihin, koska nämä ovat kuitenkin valtamerkkien osalta makuasioita. Nibe on varmasti suosituin, mutta monella on hyvää kokemusta vaikkapa Stiebel merkistä Pirkanmaalla, kuten esimerkiksi vanhalla naapurillani. Osa isoista jälleenmyyjistä puolestaan edustaa Danfossin tuotteita, joita löytyy monista omakotitaloista. Osalla toimijoista löytyy sama toimittaja niin maalämpöpumppuun kuin lattialämmitysjärjestelmään, jos tämä antaa jollekulle lisäarvoa. 
Tarjouksissa on hyvä huomioida, että tarjous sisältää kaiken sen mitä olit halunnutkin. Ensimmäisenä tietysti maalämpökaivon porauksen ja asennuksen, toisilla on oma porauskalusto ja toiset käyttävät alihankkijoita. Nopeasti tulisi mieleen, että jos yritykseltä löytyy oma kalusto niin ”vastuukysymyksiltä” vältytään helpommin. Putkitukset maalämpökaivolta esimerkiksi tekniseen tilaan tehdään yleensä maaurakoinnin yhteydessä ja tämä on hyvä huomioida sekä ilmoittaa maaurakoitsijalle. Suosittelen myös ottamaan huoltokaivon mukaan tarjoukseen, niin tämä helpottaa mahdollisten ”tarkastusten” tekemistä. Kovinkaan moni toimittajista ei tarjoa tätä automaattisesti. Lisäksi on hyvä huomioida, että putkitusten metrimäärät vastaavat realistista tarvetta ja kuinka paljon lisämetreiltä veloitetaan 25 – 45€/m? Muista myös kiinnittää huomiota, että kuinka paljon poraustarvetta on ilmoitettu tarjoukseen, yleensä nämä olivat välillä 150 – 180m. Tietystikään ei ole mitään järkeä porata turhan syvälle, mutta kuitenkin riittävästi, jotta kuluja ei tule jälkikäteen lisämetrien muodossa.

Maalämpöpumpun tulisi myös vastata selkeästi talon lämmitystarvetta ja tämän vuoksi moni toimija toimittaakin tarjouksensa vasta energiatodistuksen saamisen jälkeen. Pohjakuvien perusteella saadaan alustavia tarjouksia, mutta nämä kannattaa tarkistuttaa energiatodistuksen valmistuttua. Monelle toimijalla näytti olevan kiusaus tarjota liian pientä lämpöpumppua kohteeseen ja sehän on selvä, että kustannuseroa muodostuu jos toinen tarjoaa 6kw pumppua, toisen tarjotessa 10kw mallia. Nämä pitäisi taas asettaa samalla viivalle ja pyytää tarjoukset vastaavilla tiedoilla. Suosittelen myös ehdottomasti huomioimaan tarjouksiin viilennyksen eli maakylmän, jossa maalämpöjärjestelmän viileä liuos ohjataan erillisillä yksilöillä ilmanvaihtojärjestelmään. Tämä on kustannustehokas tapaa saada viilennystä aikaan kesäaikaan ja on edullinen verrattuna moneen muuhun vaihtoehtoon esimerkiksi erilliseen ilmalämpöpumppuun. Todellinen viilennysteho on valmistajien mukaan parisen astetta kesäaikaan, mutta tämän huomaa jo selkeästi huoneilmassa. Mikäli tämä lisätoiminto päädytään valitsemaan, pitää ottaa huomioon että ilmanvaihtokanavat tulee eristää kauttaaltaan koko talossa kosteuden johdosta. Tämä tietää muutaman satasen lisäkustannuksia lisäeristysten muodossa, mutta kannattaa kokonaisnäkökulmasta ajateltuna.

Lämminvesivaraajaan kannattaa kiinnittää huomiota, koska osa toimittajista tarjoaa lähtökohtaisesti 180l varaajaa ja osan mielestä pitää 300l varaaja. Tähänkään ei ole oikeaa vastausta, vaan käyttötarkoitus määrää tämän pitkälti. 5 henkisen perheen normaalikäyttöön riittää vallan mainiosti 180l varaaja, mutta jos taloudessa on vaikkapa poreamme/ kylpyamme tai muita poikkeuksellisia vesitarpeita niin pitää olla ehdottomasti 300l varaaja. Nämä kuitenkin maksavat ja tuovat tarjouksiin hintaeroja. Eli jokaisen pitää omalta kohdalta selvittää tarpeensa oikein perustein ja osa toimittajista auttoi tässä hienosti.

Selvitä selkeästi maalämpöpumpun sekä järjestelmän takuuaika. Kuten edellä mainitsinkin, niin näissä oli selkeitä eroja ja näille pitää antaa jokin painoarvo. Siinäkin muodossa, että takuun päätyttyä kotivakuutus kattaa luonnollisesti tiettyjä asioita, mutta aina ovat omavastuut. Eli mieti omassa mielessäsi, että miten suhtaudut 1000 euron kustannuseroon mutta takuuajassa on vaikkapa 5 vuoden ero (nämä ovat kuvitteellisia esimerkkejä). Itse koin, että näistä pitää löytää ”kultainen keskitie”, joka on kustannustehokas ja vähintään keskitasoa takuuasioiden suhteen.

Mihin kiinnittää huomiota vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmän valinnassa?

Lattialämmitysjärjestelmässä korostuu toimittajan kohdalla myös suunnittelun merkitys ja on erityisen tärkeää, että vesikiertoisen lattialämmityksen putkitus asennetaan spiraaliasennuksena, joka tuottaa paremman lattialämmön kohdealueelle. Suunnittelussa mietitään erityisesti isojen ikkunoiden edustoja, jotka vaativat enemmän lämpöä tähän kohteen sekä saattaa olla alueita, jotka toimivat vaikkapa kuivausalueena, jossa lattialämmitys on tärkeää. Joten oma aktiivisuus korostuu lopputuloksessa ja asiat on todella mietitty. Etenkin Warmia korostaa paljon suunnittelun merkitystä ja heille on panostettu siihen suuresti. Saimme heiltä myös paljon vinkkejä suunnitteluun ja mitä meidän pitää itse miettiä asian suhteen. Warmia on usein esille rakennusalan tapahtumissa ja suosittelen vierailua heidän osastollaan.
Jakotukkien sijoittelu on keskeinen osa suunnittelua ja toimittajaa valitessa suosittelen hieman kysymään ”suunnittelupalvelun” laadusta. Tämä on kuitenkin yhteydessä kiintokalustehankintoihin sekä moniin muihin osa- alueisiin. Meilläkin muutaman jakotukin paikkaa vaihdettiin, kun sijoittelu pilasi muuta sisustusta. Joten on hyvä selvittää vaihtoehtoisia ratkaisuja. Jakotukeista muuten mainittakoon, että eri toimittajat vannovat eri materiaaleihin; osalla jakotukit ovat messinkiä, toisilla rosterisia kun taas osalla komposiittia vastaavaa materiaalia. Kovin harvoin olen kuullut näiden hajoavan, joten näille pitää melkein antaa painoarvo oman maun mukaan. Kaksikerroksissa taloissa etenkin ”naisväkeä” monesti harmittaa yläkerran jakotukin sijoitus, joka on melkein pakko laittaa johonkin kaappiin. Kun tarkka paikka tiedetään ajoissa, niin tämä osataan huomioida kalustesuunnittelussa.

Kaikkein keskeisimpänä lattialämmityksen suhteen näen, että toteutuksessa on selkeästi mietitty huonekohtaiset lämpötilansäädöt. Lapsiperheissä on hyvinkin tärkeää säätää huoneiden lämpötiloja erikseen, koska pikkuvauva voi tarvita mukavan lämpimän huoneen siinä missä vanhemmat tykkäävät viileämmästä tunnelmasta. Tarjouksissa kannattaa pyytää selkeästi huonekohtaiset säätimet, jotta taas kerran tarjouksia voidaan verrata keskenään. Tekniikan kehittyminen on tietysti tuonut mukaan ”langattomat säätimet”, joiden tarvetta kannattaa miettiä. Varmasti tarvitaan kiinteitäkin, mutta tuoko langaton helposti tiettyihin arjen rutiineihin? Suosittelen jokaista tutkimaan asian omalta kohdaltaan ja kaikki ekstra maksaa tietysti sehän on selvä.

Sellainen asia mihin olen kiinnittänyt huomiota, ovat erilaiset kiinteät huonekohtaiset lämpötilan säätimet. Näissä tuntuu olevan kovasti eroa, koska löytyy digitaalista sekä analogista säädintä. Mielestäni digitaalinen on tätä päivää, mutta ei näköjään lattialämmityksen säätimissä. Digitaalisissa säätimissä oli yllättävän karkea säätöväli, joten tarkka säätäminen ei ollut mahdollista. Analogisissa säätimissä pystyttiin määrittämään paljon tarkempi lämpötila, kun itse haluaisin säädellä asteita jopa kymmenyksittäin, ei pelkästään asteen välein. Muutama toimija, kuten Warmia on palannut takaisin analogisiin digitaalisissa säätimissä ilmenneiden ongelmien takia. Itse päädyin analogisiin sekä harkinnassa on langaton kaukosäädin.

-Timo-

Maalämpötoimittajan valinta


Nykyisten energiasäädösten viidakosta meidänkin vaihtoehdot lämmitysmuodon suhteen olivat käytännössä maalämpö sekä vesi- ilmalämpöpumppu. Näiden välillä ei tarvinnut kovin kauan miettiä, koska maalämpöä pidän paljon kustannustehokkaampana ratkaisuna sekä ekologisempana. Vesi- ilmalämpöpumpun ongelmaksi näen sen, että juuri sinä aikana (pohjolan talvi) kun lämmitystarve on suurimmillaan ja pakkasen ollessa kovimmillaan, niin laite käy todennäköisesti sähkövastuksilla. Tässä tilanteessa ei voida oikein puhua ”säästöstä”, kun taas maalämpö tuottaa tasaisesti ”hyötylämpöä”. Toki voi olla tilanteita, että maalämpö on poissuljettu vaihtoehto jos kohde sijaitsee pohjavesialueella tms. 
Hintaeroa näiden järjestelmien välillä toki on, mutta ei niin merkittävästi kun itse olin kuvitellut. Tähän kun lasketaan vuosittainen kulutus, niin uskon tilanteen olevan muutaman vuoden kuluttua tasoissa. Toinen asia minkä koin ongelmaksi vesi- ilmalämpöpumpun suhteen on sen sijoituspaikka, koska kyseessä on kuitenkin kohtuullisen kokoinen yksikkö, joka tuottaa myös jonkin verran ääntä. Maalämmön hinta on myös pudonnut merkittävästi vuodesta 2009, jolloin viimeksi rakensimme ja silloin päädyimme sähköiseen varaavaan lattialämmitykseen.

Valintakriteerit

Toimittajavalinnassa pyrin heti aluksi siihen, että löytäisin toimittajan jonka kautta saisin itse maalämpöjärjestelmän sekä vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmän ja kaikki luonnollisesti asennettuna. Yllättävän paljon löytyi toimijoita, joilta saa tämän kaiken ja tämä oli positiivinen yllätys. Osa toimijoista oli tietysti keskittynyt vain esimerkiksi maalämpöjärjestelmien toimittamiseen sekä toiset toimijat olivat vain lattialämmitysjärjestelmän toimittajia.

Tarjouskierroksen edetessä törmättiin samoihin asioihin, kun harkkotoimittajan kohdalla. Osa tarjouksista on läpinäkyviä ja toiset taas hyvinkin alkeellisia joissa ei tuntunut olevan paljon muuta tietoa kuin itse loppusumma. Parhaimmissa kokonaistarjouksissa oli selkeästi eroteltu eri osa- alueet; maalämpökaivon osuus porauksineen, suunnittelujen osuudet, maalämpöpumpun osuus tarvikkeineen, tarjoukseen laskettujen tarvikkeiden/ putkien metrimäärät, lattialämmitysjärjestelmän osuus (osa jo fiksusti eritellyt eri kerrokset sekä talousrakennuksen) sekä asennusten osuus. Kahdesta tarjouksesta jäi mieleen todella fiksusti mietitty loppuosuus, jossa oli selkeästi kerrottu MITÄ TARJOUS EI SISÄLLÄ. Tarjoukset eivät koskaan sisällä kaikkea, aina jää jotain itselle esimerkiksi: lämpöpumpun kantaminen vaikkapa tekniseen tilaan, lämpöpumpun sähkökytkennät tai vaikkapa päärakennuksen ja talousrakennuksen välisen lämpökanaalin hankkiminen. Arvostan sitä, että selkeästi kerrotaan mitä pitää itse tehdä/ hankkia ja tämä helpottaa kummankin osapuolen toimintaa, jolloin vältytään turhilta jälkipuheluilta.

Tarjouksissa eroja alkoi muodostua eri tekijöiden perusteella, kuten yleensä tapahtuukin. Erilaiset maalämpöpumput ovat erihintaisia, oli kyseessä sitten Nibe, Stiebel tai Danfoss. Myös lattialämmitysjärjestelmiin löytyi useita toimittajia/ valmistajia ja eroja alkoi muodostua tarjousten sisällön mukaan. Myös takuuajoissa oli eroja toimijoiden välillä ja skaala vaihteli välillä 3- 10v, joten tälle pitää tietysti antaa jokin painoarvo, jos 500 euroa kalliimpi tarjous sisältää 5 vuoden takuun ja halvempi vain kolmen vuoden. Maalämpöpumppu tai sen kompressori on hajotessaan useamman tuhannen euron hankinta ja näitähän on kuitenkin mennyt jokaisesta merkistä vuosien varrella jokusia rikki.

-Timo-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...